Connect with us

Lajme nga vendi

“Titanik 2”: Mijalkov, Thaçi dhe të gjithë të akuzuarit dënohen me dy vjet burg për parregullsi zgjedhore (VIDEO)

Published

on

Gjyqtarët Ognen Stavrev dhe Osman Shabani kanë rigjykuar rastin “Titanik 2”, i cili ka të bëjë me parregullsitë zgjedhore të bëra në zgjedhjet e vitit 2013. Gjykata vlerësoi të gjitha rrethanat lehtësuese dhe rënduese dhe i shpalli fajtorë të gjithë të dyshuarit.

Në gjykimin e përsëritur, ish-drejtori i UBK-së, Sasho Mijalkov, është dënuar me dy vjet burg. Edhe lideri i PDSH-së, Menduh Thaçi, u dënua me dy vjet burg.

Nga ish-anëtarët e KSHZ-së, të cilët u rikualifikuan për veprën e tyre dhe tani ndiqen për shkelje të së drejtës së votës, Bedredin Ibraimi u dënua me dy vjet burg, si dhe Vlatko Sajkovski, Sasho Srtsev dhe Anita Stefanovska të cilët morën një dënim me dy vjet burg.

Të pandehurit kanë bërë shkelje të drejtpërdrejtë të së drejtës zgjedhore në interes të interesave të tyre partiake, me shkelje të drejtpërdrejtë dhe të paramenduar”, tha ndër të tjera gjyqtari Stavrev.

Advertisement

Sasho Mijalkov u soll në gjyq me gjysmë ore vonesë nga policët e burgut nga burgu i Strugës. Në sallën e gjyqit ishte i pranishëm edhe djali i tij Aleksandar Mijalkov.

Të gjithë të akuzuarit e mohuan fajësinë në gjykimin e përsëritur. Sasho Mijalkov dhe Menduh Thaçi ndiqen penalisht për nxitje, ndërsa ish anëtarët e KSHZ-së akuzohen për anulim të votimit me urdhër të tyre. Ata prisnin që prokurori Gavril Bubevski ta tërhiqte aktakuzën sepse sipas tyre ajo ishte e pabazuar dhe pasi kjo nuk u bë, prisnin që gjyqtarët Stavrev dhe Shabani të jepnin aktakuzë lirues.

Gjykata e Apelit e anuloi vendimin në dhjetor 2019.

Në rastin “Titanik 2” ka parashkrim të caktuar për veprën e “marrjes së shpërblimit për ndikim të kundërligjshëm” për të cilën akuzohej Mijalkov, tashmë në prill të këtij viti. Nëse Apeli nuk merr vendim për këtë rast deri në prill, Mijalkov do të lirohet nga akuza. Për pjesën tjetër të të pandehurve, përfshirë Thaçin, afatet e parashkrimit nuk skadojn së shpejti.

Advertisement
Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat