Connect with us

Lajme nga vendi

KSHZ e gatshme të organizojë zgjedhje në çdo kohë

Published

on

Komisioni Shtetëror i Zgjedhjeve (KShZ) është absolutisht i gatshëm të organizojë dhe realizojë zgjedhje në çdo moment kur ato do të shpallen, tha zëdhënësja e KShZ-së, Lupka Guguçevska në një intervistë për AIM.

“Absolutisht po. Komisioni Shtetëror i Zgjedhjeve ekziston si organ profesional me shërbimin e vet profesional dhe punon në vazhdimësi. Siç e thashë edhe më parë, puna jonë është veçanërisht intensive në mes të zgjedhjeve dhe jemi duke u përgatitur që zgjedhjet t’i zhvillojmë me sukses kurdo që të shpallen. Vetë procesi zgjedhor organizohet dhe zbatohet me sukses vetëm nëse veprimet përgatitore janë zbatuar dhe përfunduar me sukses. Ne vazhdimisht jemi duke u përgatitur për zgjedhje ashtu që KSHZ-ja të jetë absolutisht e gatshme që në çdo moment kur shpallen zgjedhjet t’i kryejë të gjitha kompetencat e saj”, thotë Guguçevska.

Në pyetjen nëse me legjislacionin aktual mund të bëhen zgjedhje të suksesshme, duke pasur parasysh se edhe pse flitej për nevojën e një kodi të ri zgjedhor apo ndryshimin e atij ekzistues, grupi i punës ende nuk është formuar, zëdhënësja kujton se me kodin aktual zgjedhor siç është tani për momentin ne kemi zhvilluar procese zgjedhore, përkatësisht zgjedhjet lokale të vitit 2021 për të gjitha komunat dhe qytetin e Shkupit, si dhe zgjedhjet e vitit të kaluar në tri komuna, kështu që KSHZ-ja ka përvojë me legjislacionin zgjedhor dhe zbatimin e tij.

“Kujtojmë që në vitin 2021 për herë të parë kemi futur teknologjinë zgjedhore, pra aparaturat për identifikimin biometrik të votuesve pa projekt pilot, pra janë pilotuar në vetë ditën e zgjedhjeve në të gjithë vendin. Dhe ishte një lloj sfide, por KSHZ-ja, së bashku me të tjerët të përfshirë në proces, ia dolën t’i organizojnë me sukses dhe t’i zhvillojnë sërish zgjedhjet, gjë që u shënua edhe në raportet e misioneve ndërkombëtare vëzhguese, këtu para së gjithash kam parasysh misionin e ODIHR-it. Sigurisht KSHZ-ja edhe me këtë Kod zgjedhor do t’i zhvillonte zgjedhjet në mënyrë të drejtë, demokratike, dhe kjo nuk vihet në dyshim”, thekson Guguçevska.

Në lidhje me atë nëse KSHZ-ja do të përballet me probleme nëse legjislacioni apo Kodi Zgjedhor ndryshohet para zgjedhjeve, zëdhënësja e Komisionit thotë se standardet ndërkombëtare, përkatësisht Komisioni i Venecias jep rekomandime që së paku gjashtë muaj para organizimit të zgjedhjet nuk duhet të ketë ndryshime në legjislacionin zgjedhor.

Advertisement

Ajo thekson se ndryshimet që po ndodhin në një periudhë më të shkurtër kohore sjellin sfida të caktuara, por ato nuk janë vetëm për KSHZ-në por edhe për pjesëmarrësit e tjerë në zgjedhje.

“Sigurisht, ndryshimet që ndodhin në një periudhë më të shkurtër kohore, para zgjedhjeve apo gjatë procesit zgjedhor, siç e kemi pasur në vitin 2021, sjellin me vete disa sfida gjatë organizimit dhe zhvillimit të zgjedhjeve sepse disa gjëra po ndodhin për herë të parë, kemi më pak kohë për t’u përgatitur dhe ne, ndërsa edhe faktorët tjerë që kanë të bëjnë me ndryshimet, sepse KSHZ-ja organizon dhe zbaton zgjedhje, por të gjithë të tjerët duhet të informohen për ndryshimet në legjislacionin zgjedhor”, theksoi ajo.

Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat