Connect with us

Lajme nga vendi

Bytyqi: Sivjet duhet të hapim thelbësisht çështjen e fuqisë punëtore në vendin tonë

Published

on

Zëvendëskryeministri i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, përgjegjës për çështje ekonomike, koordinim me resorët ekonomikë dhe investimet, Fatmir Bytyqi sot mbajti fjalim në konferencën vjetore me temë: “Sfidat ekonomike në vitin 2023: si ta ruajmë rritjen ekonomike dhe transformojmë ekonominë”, organizuar nga Këshilli për avancimin e arsimit të lartë dhe kërkimit strategjik në kuadër të Odës Ekonomike të Maqedonisë së Veriut.

Zëvendëskryeministri Bitiqi u adresua në panel diskutimin me temën “Si të arrihet ulja e inflacionit dhe rritja ekonomike në të njëjtën kohë”. Në pyetjen e moderatorit të panelit, profesor Bishev, se cilat janë prioritetet për ekonominë tonë, zëvendëskryeministri Bytyqi iu referua 3 viteve të kaluara, sfidave dhe mësimeve që kemi kaluar dhe çfarë kemi nxjerrë prej tyre, duke iu referuar prioritetit kryesor të ekonomisë sonë, e që është pyetja – A kemi arritur në 30 vjet të krijojmë një ekonomi mjaft konkurruese dhe mjaft elastike për t’u përballur me kriza dhe situata të paparashikueshme. Përgjigjja është edhe po edhe jo, theksoi Bytyqi.

“Po, ne kemi një ekonomi të tillë, sepse vitet e fundit na kanë konfirmuar se është e qëndrueshme, rezistente dhe mund t’i mbijetojë krizave të mëdha dhe të paparashikueshme sikurse Covid-i dhe kjo krizë energjetike, por nga ana tjetër nuk mjafton, sepse jemi ende të varur nga importi dhe po përballemi me mungesë burimesh.” – tha zëvendëskryeministri Bytyqi.

Duke iu referuar disa synimeve afatshkurtra dhe afatgjata, në të cilat duhet të fokusohemi nëse duam një ekonomi konkurruese dhe elastike që do të çojë në zhvillim.

“Ne kemi disa prioritete afatshkurtra për të cilat kemi punuar që dje, sot, nesër.

Advertisement

E para është ulja dhe ruajtja e normës së inflacionit, pa kaluar ekonomia në recesion.

Prioriteti i dytë është stabiliteti dhe diversifikimi i energjisë, duke mos harruar as aspektin social apo tranzicionin e drejtë, në mënyrë që askush të mos mbetet i ekspozuar ndaj goditjes së çmimeve dhe i pambrojtur. Me përkushtim po punojmë për këtë dhe rezultatet tashmë janë të dukshme, për të mos përsëritur, i përmendi edhe kryeministri në fjalimin e tij.

Besoj se mbështetja financiare për ruajtjen e likuiditetit të kompanive duhet të vazhdojë edhe vitin e ardhshëm. Vitin e kaluar Qeveria ndihmoi fuqishëm ekonominë, e cila kontribuoi duke ruajtur gjendjen ekonomike dhe duke mbajtur vendet e punës, krahas investimeve për rritjen e konkurrueshmërisë së tyre duke hapur linja të reja prodhimi, duke avancuar teknologjinë dhe duke investuar në hulumtim e zhvillim. Ballafaqimi me mungesën e fuqisë punëtore është një çështje që do të duhet ta hapim vitin e ardhshëm, prandaj e vendosa në prioritetet afatshkurtra, por do të kalojë në të menduarit afatgjatë dhe zhvillimin e ekonomisë.”- tha Bytyqi.

Zëvendëskryeministri Bytyqi vazhdoi diskutimin drejt synimeve afatgjata për zhvillimin e ekonomisë sonë dhe të vendit në përgjithësi.

“Këto prioritete afatgjata duhet të çojnë në krijimin e parashikueshmërisë dhe ndryshimin e strukturës së ekonomisë sonë.”- theksoi Bytyqi, i cili përmendi në fjalimin e tij se një hap jashtëzakonisht i rëndësishëm është fillimi i krijimit të Strategjisë Kombëtare të Zhvillimit, e cila nuk do të jetë vetëm një dokument ekonomik, por një strategji që do të hartojë një rrugë për zhvillimin e përgjithshëm të vendit tonë për 20 vitet e ardhshme.

Advertisement

“Një synim afatshkurtër që duhet ta shikojmë dhe që do të ketë efekte afatgjata është rritja e produktivitetit dhe raporti me pagat, por përfundimisht duhet të flasim për hapjen e tregut tonë të punës.”- tha Bytyqi, i cili duke iu drejtuar të pranishmëve në sallë, theksoi se nuk ka njeri në sallë, pra nuk ka asnjë kompani që nuk ka probleme me mungesën e fuqisë punëtore. “Angazhimi im është që në pranverë të këtij viti të hapim diskutim të plotë si dhe Plani operacional të punësimit për kuotën e të huajve në vendin tonë. Mendoj se është koha për të hapur tregun tonë të punës, me synimin për të rritur konkurrueshmërinë kurse ne e dimë se faktori njerëzor është çelësi për rritjen e konkurrueshmërisë”- përfundoi Bytyqi.

Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat