Connect with us

Lajme nga vendi

Do të rinovohen konviktet e studentëve, MASH-i fillon aktivitetet përgatitore

Published

on

Ministria e Arsimit dhe Shkencës (MASH) ka nisur aktivitetet përgatitore për projektin madhor infrastrukturor i cili parasheh rikonstruktimin e plotë të konvikteve shtetërore të studentëve dhe shndërrimin e tyre në objekte me efikasitet energjetik.

Rikonstruimi do të përfshijë tetë objekte ku siç thonë nga MASH-i, do të sigurohen kushte më të mira për akomodim, qëndrim dhe komoditet në konviktet e studentëve, duke theksuar se ky është një nga prioritetet kryesore.

Realizimin e projektit për rinovimin në faza të konvikteve studentore në vend në nëntor e paralajmëroi ministri Jeton Shaqiri i cili duke prezantuar Planin aksionar njoftoi se ajo do të fillojë në fillim të vitit 2023, fillimisht me konviktin “Stiv Naumov” në Shkup, ku kushtet janë më të këqija.

Ai theksoi se projekti me vlerë rreth 20 milionë euro nga Banka Gjermane për zhvillim do të realizohet në tri faza gjatë tre viteve dhe se faza e parë për renovimin e disa konvikteve pritet të fillojë në janar-shkurt të këtij viti.

“MASH tashmë ka marrë një projekt që duhet të fillojë sa më shpejtë. Pres që faza e parë të jetë në periudhën janar-shkurt kur është planifikuar rinovimi i disa konvikteve. Plani aksionar parashikon që të gjitha konviktet e studentëve në vendin tonë të rinovohen brenda tre vjetësh. Projekti kap vlerën 20 milionë euro dhe përfshin konviktet studentore: “Stiv Naumov”, “Kuzman Josifovski-Pitu”, “Goce Dellçev”, “Tome Stefanovski-Seniq” dhe “Pelagonia” në Shkup, “Orde Çopela” në Prilep, “Koço Racin” – Manastir, “Vëllezërit Milladinovi” – Shtip dhe “Nikola Karev” në Ohër”, theksoi Shaqiri.

Advertisement

Plani për përfshirjen e madhe infrastrukturore u njoftua edhe në një konferencë ndërkombëtare për konviktet për nxënësit dhe studentët në Evropën Juglindore e cila gjatë këtyre ditëve po mbahet në Beograd ku merr pjesë edhe një delegacion nga MASH-i.

“Duke sqaruar mënyrën e funksionimit dhe financimit të banesave, përfaqësuesit e MASH-it theksuan se konferenca është e një rëndësie të jashtëzakonshme sepse në ngjarje të tilla më të mëdha dhe me pjesëmarrjen e përfaqësuesve të disa shteteve mund të merret dhe dëgjohet përvoja e dikujt që mund të ndihmojë në menaxhimin më të mirë të punës së këtyre institucioneve”, theksojnë nga MASH-i.

Në konferencë poashtu u theksua se MASH-i në bashkëpunim me shoqatat e rinisë dhe shoqatës konvikteve të nxënësve dhe studentëve po punojnë në përgatitjen e ligjit të ri për standardet rinore, ndër të tjera do të reformohet mënyra e financimit e konvikteve për nxënësit dhe studentët si dhe do të përmirësohet standardi i të rinjve në vendin tonë.

Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat