Connect with us

Lajme nga vendi

Ripërsëritja e gabimeve në libra, Mustafa: Politika të mos përzihet në konkurse

Published

on

Është e palejueshme që nxënësit në shekullin e 21 të marrin njohuri nga libra që janë përplot me gabime përmbajtësore.

Gabimet logjike që po i hasim në tekstet shkollore janë marrëzi shkencore, vlersëson për TVM 2 eksperti, Avzi Mustafa.

Sipas tij, mungon koordinimi mes institucioneve si Këshilli Pedagogjik, Komisioni Nacional, Byroja për Zhvillimin e Arsimit .

Ai thotë se ligjet ekzistojnë por të njejtat nuk zbatohen. Problemi kryesor qëndron te fakti se kur përzihen më shumë institucione në vlerësimin e një teksti, asnjëra nuk e merr përgjegjësinë.

Problem shtesë paraqet edhe përzierja e politikës në zgjedhjen e recenzentëve dhe autorëve për një tekst të caktuar, praktikë kjo që sipas tij, duhet të ndërpritet urgjentisht.

Advertisement

“Recenzentët duhet të jenë njerëz që e njohin problematikën jo njerëz të caktuar nga politika , megjithëse shpallet një konkurs por asnjëherë nuk e zbatojnë atë, sepse recenzentët zgjidhen paraprakisht. Autorët duhet të jenë shtetas të RMV së dhe autori që merr përgjegjsësinë më të madhe nuk është e arsyeshme që të jetë autor pa pasur praktikën mësimore. Autor mund të jetë profesor që e njeh problemin por i mungon puna në shkollë fillore dhe nuk i din çka i duhet një nxënësi të kalsën 1,2, 7,8 etj” – u shpreh eksperti i Arsimit, Avzi Mustafa.

MASH nuk duhet të paraqitet si botues, zgjidhja, të licencohen disa shtëpi botuese

Zgjidhjen e kësaj problematike Mustafa e sheh përmes licencimit të disa shtëpive botuese konkurrente .

“Të licencojë dy tre shtëpi botuese dhe ata do të jenë përgjegjës. Ata do të zgjedhin lektorë, autor ata do të zgjedhin recenzentë dhe kështu do të ketë edhe konkurencë në mes të shtëpive botuese dhe përgjegjësia do të jetë mbi to” – deklaroi Mustafa.

Mustafa shton se analizë e teksteve shkollore duhet të bëhet çdo pesë vite kur eshtë edhe afati i ndërrimit të tyre. Të shihet a i plotëson kriteret një tekst i caktuar për ribotim apo nevoitet përpilimi i një teksti të ri shkollor.

Advertisement
Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat