Connect with us

Lajme nga vendi

Mickoski: Nevojitet Qeveri e re e zgjedhur nga populli, lirimi i rrymës është gënjeshtër

Published

on

Gjysma e dytë e janarit dhe gjysma e parë e shkurtit është mundësia e fundit për zgjedhje të parakohshme, konsideron lideri i VMRO-DPMNE-së, Hristian Mickoski, duke cekur se do të ishte papërgjegjësi në vjeshtë të ketë zgjedhje të parakohshme, të shpenzohen dhjetëra milionë euro në kushte të krizës, kështu që të ketë zgjedhje presidenciale në mars apo prill.

“Do të ishte papërgjegjësi të veprohet ashtu. Prandaj vlerësoj se ky është momenti i fundit”, tha sot Mickoski, duke u përgjigjur në pyetje të gazetarëve në komunën Kisella Vodë.

Sipas Mickoskit, është papërgjegjësi kjo Qeveri të vazhdojë të funksionojë.

“Gjithnjë e më e zëshme është pakënaqësia në kuadër të grupeve të deputetëve të partive të cilat e mbështesin këtë Qeveri. Këtu para së gjithash mendoj për BDI-në dhe LSDM-në sepse shohin se si shteti po fundoset, po shkon prapa, nuk ka reforma, nuk ka rezultate, politikanë të paaftë kriminel e udhëheqin atë Qeveri dhe i inkurajuar nga ato sinjale që i marr nga grupet e deputetëve të LSDM-së de BDI-së, mendoj se këtë vit do të gjenden 61 deputetë të cilët do ta shpërndajnë këtë Parlament”, tha Mickoski.

Do të shkojmë në zgjedhje të parakohshme parlamentare, theksoi ai.

Advertisement

“Dhe më pas do të vijë një qeveri e cila do të zgjedhet nga populli, qeveri popullore, jo e zgjedhur në rreth të ngushtë të njerëzve apo kryeministër i zgjedhur nga një rreth i ngushtë i njerëzve, që do të punojë për interesat e popullit dhe të shtetit, e jo për interesa personale apo partiake. Kështu që, i inkurajuar nga këto sinjale mendoj se kemi mundësi të madhe që ato dy data 14 apo 21 maj të jenë data zgjedhore dhe të shohim në fund të ditës nëse me të vërtetë beson në atë që e flet Qeveria e BDI-së dhe LSDM-së se punojnë mirë, se me të vërtetë janë të suksesshëm do të mund ta kontrollojmë atë në zgjedhje, ashtu? Populli le të thotë, populli është sovrani i shtetit. Nuk janë funksionarët e BDI-së të mbështetur nga LSDM sovranë të këtij shteti”, tha ai.

Tarifa e lirë prej 0,6 denarë rritet në 1,3 denarë, harruan të thonë se më shumë se dy herë. Dhe tani, kur çdo qytetar të llogarisë sa kilovat orë shpenzon në atë të lirë dhe sa në një nga blloqet, do të shihni që fatura me taksën e shtuar plus 5 për qind do të jetë të paktën 20 për qind më e lartë. Por nga 1 janari do ta shohin dhe përjetojnë të gjithë qytetarët, kështu është përgjigjur Hristijan Mickoski.

Mickoski shtoi se kjo është kështu për shkak se në vitin 2021 dhe 2022, nga buxheti shtetëror të gjithë qytetarët kanë transferuar mbi 265 milionë euro në SHA EMV, ELEM i dikurshëm.

“Ndërsa, vetëm në vitin 2022, në fund të nëntorit, pa llogaritur dhjetorin, janë transferuar 180 milionë euro. Dhe me dhjetorin do të jetë më shumë se 200 milionë euro. Dhe si shkojnë ato para? Transferohen nga buxheti i shtetit në EMV, ndërsa EMV shpall tender për miniera, kompanitë shantazhohen që të mos aplikojnë për atë tender për miniera dhe për urgjencë lidhen kontrata private. E njëjta gjë bëhet me mazutin, e njëjta gjë bëhet me thëngjillin e importuar gjegjësisht transportin, por kështu bëhet edhe me paradhënien e faturave për energjinë elektrike të importuar”, shtoi ai.

Kryetari i VMRO-DPMNE-së tha se nga ato 200 milionë, llogaritet se së paku 30 milionë po vidhen. Mickoski u bëri thirrje të gjithë atyre që bëjnë thirrje për luftë kundër krimit dhe korrupsionit “të shkojnë të hapin dokumentet dhe të shohin se ku është krimi”.

Advertisement

Mickoski për importin e energjisë elektrike tha se për një muaj e gjysmë duke filluar nga 7 apo 10 nëntor deri në fund të vitit 2022 janë mbi 45 milionë euro.

“Gjithë kohën i dëgjojmë të thonë se prodhojnë, se plotësohen nevojat, thuajse nuk ka importe etj. Dhe këtu pohoj, le të më mohojnë se vetëm për një muaj e gjysmë SHA EMV ka shpenzuar më shumë se 45 milionë euro”, tha ai.

Sipas tij, “kostot për kapacitetet cross border nuk janë llogaritur dhe po t’i llogaritësh edhe ato, do të marrësh diku rreth 600 mijë euro diferencë, jo 800 mijë, që përsëri është mjaft duke marrë parasysh se 2 milionë është e gjithë marrëveshja”.

“Pra ju keni një fitim prej 30 për qind, që është diçka e pabesueshme. Paguhet paraprakisht. Kështu vidhet Maqedonia. Dhe kushdo që thotë luftë kundër korrupsionit, menjëherë do t’ju jap një shembull”, është përgjigjur Mickoski i pyetur se si e komenton çmimin e blerjes së energjisë elektrike për 40% më të lartë se çmimi i tregut./Zhurnal.mk

Advertisement
Advertisement

Lajme nga vendi

Rënia e cilësisë në arsim, pasojë e politikës

Published

on

Pa reforma të mirëfillta, e para së gjithash, pa largimin e politikës nga shkollat, nuk mund të pritet rritje e cilësisë në arsim. Kështu thonë njohësit e çështjeve të arsimit në Shkup duke komentuar përkeqësimin e gjendjes në këtë fushë bazuar në hulumtimet e fundit të opinionit publik.

Mbi dy të tretat e qytetarëve të Maqedonisë së Veriut besojnë se arsimi në vend nuk është cilësor, sipas një hulumtimi të opinionit publik të kryer nga Instituti për Kërkime Politike.

Sipas hulumtimit, 69.7 për qind e qytetarëve mendojnë se arsimi në Maqedoninë e Veriut është i dobët, ndërsa 26.8 për qind mendojnë se është i cilësisë së lartë.

Krahasuar me vitin 2019 kur 47.4 për qind besonin se kemi arsim të cilësisë së ulët, tani vendi shënon rekord prej 69.7 për qind sa i përket rënies së cilësisë.

Faktorët kryesorë që kanë ndikuar në këtë rënie, sipas hulumtimit, kanë të bëjnë me kurrikulat arsimore, stafin e keq mësimdhënës, cilësinë e dobët të teksteve dhe kushtet e këqija në shkolla.

Advertisement

Profesori i pedagogjisë, Avzi Mustafa, thotë për Radion Evropa e Lirë, se arsimi në Maqedoninë e Veriut asnjëherë nuk ka qenë në gjendje më të keqe se tani, si pasojë e siç thotë, politikave të gabuara arsimore, kopjimit të programeve të huaja pa studime paraprake dhe mungesës së kushteve në shkolla.

“Kjo që ne po shohim është për të ardhur keq, pasi arsimi çdo ditë e më tepër po shkon në dekadencë. Një prej faktorëve kryesorë që e kemi këtë gjendje në arsim është se kompetentët marrin dhe kopjojnë sisteme arsimore të shteteve perëndimore pa pasur parasysh kushtet, në të cilat ndodhet arsimi ynë”.

“Deri tani kemi pasur 18 ministra të arsimit dhe po aq reforma në arsim, domethënë çdo ministër që vjen bën reformën e vet. Në shkollat tona kemi cilësi të dobët në arsim pasi faktori kryesor që duhet të bëjë reformën është mësuesi, por ai sot nuk pyetet pasi është vetëm një administrator”, konsideron Mustafa.

Maqedonia e Veriut duhet të bëjë reforma të thella në arsim duke filluar nga programet mësimore, thotë Vllado Dimovski nga Qendra për Tolerancë dhe Mësim të Përjetshëm.

Ai thotë se Qeveria e re që pritet të votohet javën e ardhshme, ka afat deri në shtator që të bëjë ndryshime apo të detektojë shkaqet që po ndikojnë në rënien e cilësisë në arsim.

Advertisement

“Duhet të ketë ndryshim të madh në programet mësimore. Byroja për zhvillimin e arsimit ka kuadër të mirë, por duhet t’i mundësohet apo të lihet e lirë për të bërë programe të mirëfillta arsimore që do të zbatohen në të ardhmen. Vendi ka nevojë për një drejtues të Ministrisë së Arsimit që e kupton arsimin dhe që do të ketë gatitshmëri për përmirësimin e gjendjes”, vlerëson Dimovski.

Por, profesori Mustafa thotë se gjendja mund të përmirësohet vetëm në qoftë se politika i largon duart nga arsimi dhe vetëm nëse në dikasterin e arsimit vendosen profesionistë të fushës, të cilët në bashkëpunim me punonjësit e arsimit i bëjnë reformat e mirëfillta në arsim.

“Politika i ka futur duart thellë në arsim duke emëruar drejtorët, të cilët i sheh si persona politikë. Në arsim punësohen kuadro që mund të jenë edhe me diploma të blera apo me nota të falura dhe kjo tregon se arsimi është i politizuar. Derisa ne nuk e flakim politikën nga arsimi, gjendja do të jetë e tillë”, thotë profesori Mustafa.

Maqedonia e Veriut ka treguar rezultate të dobëta edhe në rezultatet e testit PISA që vlerëson cilësinë e arsimit në tri fusha, gjuhë, matematikë dhe shkencë, ndërsa rezultate të dobëta janë regjistruar edhe në arsimin e lartë.

Universiteti Shtetëror i Shkupit është renditur i 1990-ti në listën e 2000 universiteteve më të mira në botë për vitin 2024 nga Qendra për Renditjen e Universiteteve Botërore (CWUR). Ndërsa, pesë universitetet tjera shtetërore nuk kanë arritur të përfshihen fare në këtë listë.

Advertisement

Qeveria e re që pritet të formohet nga VMRO DPMNE-ja dhe koalicioni VLEN, në programin e punës ka paraparë reforma edhe në sferën e arsimit.

Drejtuesit e koalicionit VLEN në disa raste kanë theksuar nevojën për konsultime të gjera rreth një ideje për bashkimin e tri universiteteve në gjuhën shqipe me qëllim të rritjes së cilësisë me përzgjedhjen e kuadrit dhe programeve më të mira.

Veç kësaj, arsimi parashkollor që aktualisht funksion në kuadër të Ministrisë së Punës dhe Politikës Sociale, nga shtatori do të kalojë në kompetencë të Ministrisë së Arsimit.

Kujdes do t’i kushtetohet edhe procesit të digjitalizimit të teksteve mësimore, forcimit të programeve mësimore për të arritur rezultate më të mira në renditjen e arsimit në suaza ndërkombëtare./REL

Advertisement
Continue Reading

Lajme nga vendi

A do te ketë zgjedhje te parakohshme ne tre komuna?Duhen 80 vota për ndryshimin e ligjit për Vetëqeverisjen Lokale

Published

on

Nga e hëna do të bëhet e qartë nëse do të mbahen zgjedhje të reja lokale në tre komuna të vendit. Koordinatorët e grupeve parlamentare në Kuvend tashmë kanë propozuar ndryshime në Ligjin për Vetëqeverisje Lokale, bënë të ditur  nga koalicioni “VLEN”.

Sipas informacioneve të pakonfirmuara, të hënën do të mbahet një koordinim, në të cilin pritet që përfaqësuesit e palëve të shprehin qëndrimet dhe vërejtjet e mundshme rreth tekstit. Burime nga VMRO-DPMNE, nga ana tjetër, thonë se nëse sigurohet shumica e nevojshme prej dy të tretave për ndryshimet ligjore, debati do të fillojë të martën, kur është caktuar seanca plenare në Kuvend. Për këtë ligj, përveç 80 votave “pro”, nevojitet edhe shumica e Badenterit dhe tani për tani ndryshimet kanë mbështetjen e sigurt të 78 deputetëve.

Koalicioni “VLEN” njoftoi ndryshimet ligjore në Ligjin për Vetëqeverisjen Lokale që të mos ketë zgjedhje të parakohshme në komunat, kryetarët e të cilave do të kalojnë në pushtetin ekzekutiv dhe legjislativ. Fjala është për Gostivarin, kryetar i të cilit Arben Taravari do të jetë ministër i ri i Shëndetësisë, pastaj për Aerodromin, sepse pritet që në karrige ministrore të ulet Timço Mucunski, e po ashtu edhe Sarajin, sepse kryetari Blerim Bexheti nga BDI do ta vazhdojë karrierën e tij politike si deputet.

Propozimi parashikon funksionin e “ushtrimit të detyrës kryetar komune”, i cili do ta menaxhonte komunën deri në mbajtjen e zgjedhjeve të rregullta lokale. Zbatuesi do të zgjidhej në këshillin komunal. Sipas zgjidhjes aktuale ligjore, nëse mbeten më shumë se gjashtë muaj deri në zgjedhjet e rregullta lokale, atëherë shpallen zgjedhje të reja për kryetar komune. Kështu do të ishte nëse nuk kalojnë ndryshimet në Ligjin për Vetëqeverisje Lokale, sepse zgjedhjet e ardhshme lokale janë vitin e ardhshëm në vjeshtë. Koalicioni “VLEN”, i cili do të ishte propozues i ligjit, shpreson që ndryshimet të miratohen para votimit për Qeverinë e ardhshme, që pritet të jetë fundjavën e ardhshme.

Continue Reading

Lajme nga vendi

AlternAtivA: Orhan Murtezani është kandidat për ministër në Ministrinë e Çështjeve Europiane

Published

on

Në mbledhjen e sotme të Kryesisë Qendrore të Alternativës është diskutuar për emrin e kandidatit të Alternativës për ministër në Ministrinë e Eurointegrimeve dhe me këtë rast në mënyrë unanime është vendosur që kandidat i Alternativës për këtë resor të jetë Orhan Murtezani, ish drejtor në MEPSO dhe në Hekurudhat e Maqedonisë – Transporti, si dhe Sekretar për Marrëdhënie me Publikun e zëdhënës i Alternativës, njoftojnë nga Alternativa.

“Në këtë mbledhje është diskutuar edhe kandidati për zëvendësministër të Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës dhe po ashtu me vota unanime për këtë detyrë është propozuar Prof. dr. Lulzim Aliu, profesor universitar e prodekan në Fakultetin Pedagogjik, ish zëvendësministër i Arsimit dhe aktualisht Sekretar i Sekretariatit të Politikave Strategjike në Alternativë.

Meqë Alternativa e ka marrë edhe përgjegjësinë e zëvendësministrit të Ministrisë së Bashkësive Etnike, Kryesia Qendrore diskutoi edhe për këtë emër dhe në mënyrë unanime vendosi që kandidati i Alternativës për këtë detyrë të jetë Safije Sadiki Shaini – profesoreshë universitare, ish deputete dhe aktualisht nënkryetare e Alternativës”, thuhet në njoftim.

Përveç kësaj nga Alternativa bëjnë të ditur se në mbledhje u diskutua edhe për temën e dorëheqjes së, tashmë, ish kryetarit të Alternativës, Afrim Gashi, i cili është zgjedhur në detyrën e Kryetarit të Kuvendit të Republikës së Maqedonisë së Veriut. Duke gjykuar se në të mirë të përfaqësimit të partisë është që partia të ketë kryetar të plotfuqishëm, Kryesia Qendrore e Alternativës ka vendosur që ta ftojë Kuvendin Qendror, të cilit do t’i propozojë që të marrë vendim për organizimin të kongresit të jashtëzakonshëm për zgjedhje të kryetarit të Alternativës.

Continue Reading

Më të lexuarat