Connect with us

Lajme nga vendi

Kovaçevski: Lufta kundër korrupsionit është në krye të agjendës sime

Published

on

Detyrë themelore në luftën kundër korrupsionit është funksionimi i pandërprerë dhe i pavarur i institucioneve. Numri dy, është integriteti dhe profesionalizmi i atyre që drejtojnë institucionet dhe numri tre, vullneti politik i atyre që marrin pjesë në punën e institucioneve që lufta kundër korrupsionit të jetë në nivelin më të lartë. Kur flasim për luftimin e korrupsionit, nuk kam parasysh vetëm korrupsionin e nivelit të lartë, por korrupsionin në të gjitha nivelet e shoqërisë. Pra, nga sporteli më i ulët në shoqëri në një vetëqeverisje lokale deri te nivelet më të larta të korrupsionit, tha sot kryeministri Dimitar Kovaçevski në konferencë për shtyp në Qeveri.

Kovaçevski theksoi se ato çështje janë adresuar në Programin e Qeverisë dhe në punën e institucioneve që janë pjesë e Qeverisë dhe në zgjidhjet ligjore që janë dorëzuar, votuar, disa të bllokuara në Kuvend, si dhe se lufta kundër korrupsionit është në krye të agjendës së tij.

Duke iu përgjigjur pyetjes së një gazetari për komentet negative të përfaqësuesve të bashkësisë ndërkombëtare për korrupsionin në vend, kryeministri tha se po ashtu shumë qartë e ka thënë se pas zgjidhjes së çështjeve më të mëdha në pjesën politike – anëtarësimit në NATO, nënshkrimit të marrëveshjeve me vendet fqinje , me fillimin e negociatave, problemi më i madh që mbetet për t’u zgjidhur në periudhën e ardhshme është lufta kundër korrupsionit dhe promovimi i sundimit të ligjit.

Sipas tij, kompetencë e Qeverisë është që të sigurojë funksionimin e pavarur të të gjitha organeve hetimore, prokuroriale dhe gjyqësore në vend.

Korrupsioni, siç tha ai, është një luftë e gjithë shoqërisë, në të gjitha nivelet e qeverisjes, sepse pushteti në vend është i ndarë – kemi pushtet ekzekutiv, legjislativ, vendor, gjyqësor dhe secili duhet të japë kontributin e tij për sundimin suprem të ligjit dhe luftë supreme kundër korrupsionit.

Advertisement

“Nëse shikojmë raportet e institucioneve ndërkombëtare, Maqedonia e Veriut ka bërë përparim. Kjo mund të shihet përmes të gjitha raporteve që janë në dispozicion, të cilat janë bërë nga institucionet ndërkombëtare. Ai progres është i dukshëm, nga sundimi i demokracisë në vend, nga transparenca e institucioneve, shtoi Kovaçevski, duke kujtuar se Qeveria vlerësohet me transparencë qind për qind për atë që duhet të informojë.

Ai kërkoi që të gjitha institucionet të ndjekin këtë shembull dhe të gjithë të jenë të fokusuar, “sepse një nga problemet më të mëdha të çdo shoqërie, dhe mbi të gjitha të ekonomive në zhvillim si kjo e jona dhe shoqërive që pretendojnë të bëhen pjesë e BE-së, është sundimi i të drejtës”.

“Nëse marrin parasysh raste të caktuara në shtet, këtu para së gjithash mendoj për pavarësinë dhe pushtetin gjyqësor e prokurorial etj. se një zgjidhje e caktuar ligjore duhet të avancohet, atëherë Qeveria normalisht është në dispozicion për të përgatitur ato zgjidhje ligjore. Sigurisht që Parlamenti është vendi ku do të diskutohet, komisionet përkatëse të Kuvendit. Nëse nevojitet një monitorim i caktuar ekspertësh për avancimin e punës, qeveria është në dispozicion për të kërkuar, nëse është e nevojshme, asistencë të huaj, asistencë eksperte që do të sillte dhe do të ishte e pranishme fizikisht këtu në vend, të gjitha këto janë në dispozicion dhe unë jam një qind për qind në dispozicion për punë të tilla, tha Kovaçevski.

Si ish zëvendëskryeministër i ngarkuar për luftën kundër korrupsionit foli edhe Lupço Nikollovski, i cili tani është ministër i Bujqësisë. Nikollovski theksoi shumë aktivitete të cilat i ka bërë Qeveria sa ishte në atë pozitë, si dhe se vendi është përmirësuar në shkallën e korrupsionit.

Advertisement
Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat