Connect with us

Lajme nga vendi

Një vit nga vendimi për ndalimin e qeseve të plastikës, mjedisi aspak nuk është më i pastër !?

Published

on

Sot bëhet një vit që nga hyrja në fuqi e ndalimit të qeseve të plastikës. Ashtu si me ndalimin e parë në vitin 2013, edhe pas ndalimit të vitit 2021, përdorimi i qeseve plastike vazhdoi. Sikur ligji nuk ekziston dhe problemi i ndotjes plastike nuk ekziston. Sipas Entit për Statistikë, në vitin 2021 prodhoheshin një sasi e madhe prej 5800 tonë qese plastike dhe thasë, pra 16 tonë të pabesueshëm çdo ditë. Prodhimi dhe konsumi i tillë i tepruar i qeseve plastike ka vazhduar me ritme të pandërprera këtë vit, reagojnë nga Nisma lirim nga plastika një përdoruese, informon Zhurnal.

Më poshtë po ju paraqesim njoftimin e tyre:

“I vetmi hap pozitiv që është bërë është në lidhje me të ashtuquajturat qese plastike të biodegradueshme që shiten në arkë. Megjithëse përdorimi i këtyre çantave ka vazhduar, ulja është e dukshme. Kjo, përveç çmimit të ngarkuar për to, edhe në dijeninë e qytetarëve se ka alternativë për përdorimin e qeseve plastike, konkretisht qeseve prej pëlhure.

Por ky përmirësim nuk reflektohet në përdorimin e qeseve të tjera plastike. Pas një respektimi të shkurtër me ligjin me lëshimin e qeseve prej letre për fruta dhe perime, shpejt pasoi rikthimi i qeseve plastike të ndaluara, të shoqëruara shpesh me përpjekjen tragjikomike për të anashkaluar ligjin duke i prerë dorezat. Në këtë mënyrë edhe u rrit sasia totale e qeseve plastike, pasi qeset e tilla janë jopraktike, grisen më lehtë, ndaj shumë qytetarë thjesht i hedhin duke krijuar mbeturina shtesë plastike.

Arsyeja kryesore për shkeljen e ligjit është mosnjohja e një alternative të qëndrueshme ndaj qeseve plastike kur blini fruta dhe perime. Dhe një alternativë e tillë ekziston. Nuk është e nevojshme të blini fruta dhe perime në qese plastike ose letre. Rrjetat e frutave dhe perimeve mund të përdoren në mënyrë të përsëritur për këtë qëllim. Megjithatë, pothuajse nuk ka rrjete të tilla në tregun maqedonas. Në radhë të parë fajin për këtë situatë e ngarkojmë Ministrinë e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, e cila është e obliguar që me paratë e marra nga shitja e qeseve plastike, të ndërmarrë masa, siç është informimi i qytetarëve për alternativën me rrjetat e pemëve dhe perimeve, edhe për nxitjen e prodhimeve të këtyre rrjetave.

Advertisement

Problemi i ndotjes me plastikë është një problem serioz. Jo e gjithë plastika riciklohet. Në nivel global, vetëm 9% e plastikës riciklohet dhe 12% të tjera digjen. Pjesa e mbetur prej 79% grumbullohet në mbeturina ose përfundon në ujëra. Në vendin tonë përqindjet janë shumë herë më shkatërruese. Prandaj, apelojmë tek qytetarët që të reduktojnë përdorimin e plastikës njëpërdorimshe, duke përfshirë qeset plastike, dhe kërkojmë nga Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor që të angazhohet në zbatimin e ligjit për ndalimin e qeseve plastike dhe të tregojë më shumë aktivitet në luftën kundër llojeve të tjera të plastikës së disponueshme”, thuhet në apel.//Zhurnal.mk

Advertisement

Lajme nga vendi

Anesa Havziju nga Tetova nxënëse e shkëlqyeshme në shkollën Naim Frashëri këtë vit pjesmarëse në garat e matematikës në Olimpiaden ndërkombëtare “Fest Matematika 7, Durrës 2024”

Published

on

Anesa Havziju nga Tetova nxënëse e shkëlqyeshme në shkollën fillore Naim Frashëri këtë vit është pjesmarëse në garat nga lënda e matematikës në Olimpiaden ndërkombëtare “Fest Matematika 7, Durrës 2024” Anesa edhe vitet e kaluara ka qenë fituese e shum garave ne Matematik. Urime Anesa dhe të urojm shum suksese të reja!TV KOHA

Continue Reading

Lajme nga vendi

Shkelet me makinë një i mitur në Tetovë

Published

on

MPB Maqedoni informon se dje në një i mitur është shkelur me makinë nga një shofer nga Tetova.

“Me datë 19.06.2024 në ora 17:30 në SPB Tetovë është denoncuar se në rrugën “Ljubo Bozhinoski – Pish” në Tetovë, automjeti i pasagjerëve “Opel Vectra” me shenja regjistrimi Tetova, i drejtuar nga M.R.(33) nga Tetova ka goditur një këmbësor të mitur nga Tetova”.

“Në aksident i mituri ka pësuar lëndime të rënda trupore, të cilat janë konstatuar në Spitalin klinik të Tetovës. Inspektim është kryer nga ekipi inspektues i SPB Tetovë”, thuhet në njoftim.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Fillon sot regjistrimi elektronik i nxënësve në shkollat e mesme

Published

on

Nga sot deri të martën (25 qershor deri në orën 15) do të realizohet regjistrimi i parë elektronik i nxënësve për regjistrim në arsimiin e mesëm për vitin shkollor 2024/2025. Regjistrimi i dytë do të jetë më 1 korrik dhe 2 korrik deri në orën 15.

Me qëllim që të optimizohet procesi i përgjithshëm i regjistrimit në shkollat ​​e mesme, Ministria e Arsimit dhe Shkencës edhe këtë vit nëpërmjet shërbimit digjital mundësoi aplikim elektronik. Regjistrimi i nxënësve do të realizohet përmes linkut në portalin e shërbimeve elektronike të MASH-it https://e-uslugi.mon.gov.mk me njoftim të veçantë për nxënësit e shkollave të mesme përmes llogarive të tyre përdoruese në schools.mk.

Nga MASH-i sqaruan se regjistrimi i sistemit nuk do të kërkohet dhe paralajmërimi do të bëhet ekskluzivisht me përdoruesit e schools.mk.

“Udhëzimi i hyrjes / paraqitjes në sistem dhe plotësimi i aplikacionit do të vendoset me link në faqen e hyrjes / paraqitjes” theksoi MASH-i.

Në fund të marsit MASH-i e publikoi Konkursin për regjistrimin e nxënësve në shkollat e mesme publike për vitin shkollor 2024/2025. Në të janë cekur dokumentet e nevojshme, mënyra e aplikimit dhe afatet e konkurseve.

Advertisement

Rang-listën përfundimtare me rezultatet e regjistrimit dhe vendet e lira pas regjistrimit të parë, çdo shkollë duhet ta publikojë më 26 qershor më së voni deri në orën 9, në vend publik në shkollë dhe/ose në faqen e intrnetit të shkollës.

Në shkollat ku do të ketë testim kualifikues do të organizohet më 28 qershor, ndërsa rang-listat përfundimtare me rezultatet do të publikohen më 28 qershor në vend publik në shkollë.

Continue Reading

Më të lexuarat