Connect with us

Lajme nga vendi

Komiteti i Helsinkit: Përgjegjësi për personat publikë dhe mediat që shkaktojnë përçarje

Published

on

Liria e shprehjes është e drejtë themelore e njeriut dhe paraqet vlerë demokratike, por çdo keqpërdorim i kësaj të drejte mund të shkaktojë pasoja të rënda negative në shoqëri, thuhet në reagimin e Komitetit të Helsinkit për të Drejtat e Njeriut ndaj kolumnës së Jagnula Kunovskës “Çfarë i pret shqiptarët” botuar në portalin Plusinfo, transmeton Portalb.mk.

Nga Komiteti i Helsinkit theksojnë se figurat publike dhe mediat luajnë një rol të madh në ndërtimin e multikulturalizmit dhe kohezionin social në vend.

“Komiteti i Helsinkit, në periudhën e fundit disa herë ka rekomanduar që të kihet kujdes me përdorimin e retorikës publike që përmban elemente etnike sepse shpesh keqpërdoret në rrjetet sociale dhe shkakton përhapjen e gjuhës së urrejtjes në bazë të përkatësisë etnike. Gjithashtu theksojmë edhe një herë se mediat kanë përgjegjësi kyçe në fushën e publikimit të përmbajtjeve që përmbajnë elemente të gjuhës së urrejtjes, thirrjeve për ndarje dhe përhapje të intolerancës etnike”, thuhet në reagim.

Nga atje thonë se ky reagim referohet pikërisht për faktin se autorja është personazh publik dhe në kolumnën e saj, përmes një sërë interpretimesh, zhvillimet aktuale politike analizohen në prizmin e marrëdhënieve ndëretnike, veçanërisht duke vënë në dukje fajtorët dhe armiqtë imagjinarë që çon në paranojë sociale shtesë dhe ndikon drejtpërdrejt në krijimin e një diskursi që çon në mosmarrëveshje midis grupeve dhe që synon vetëm të shkaktojë lexues të bazuar në emocione, jo në argumente.

“Për këto konstatime, Komiteti i Helsinkit kundërshton fuqishëm parimet e një shoqërie për të gjithë dhe nënvizon reagimet e zgjimit emocional të lexuesve, të mediumit dhe autorit. Kësaj i shtojmë se ne si organizatë që nga viti 2018 paralajmërojmë për trendin e prapambetur me të cilin po përballet shteti sa i përket përhapjes së gjuhës së urrejtjes, e cila fatkeqësisht shpesh rezulton me akte urrejtjeje, sidomos te popullata e re. Ky lloj diskursi përdoret shpesh për të ndezur më tej tensionet dhe për ta zhvendosur debatin publik në mediat sociale, gjë që vetëm sa e ndez më tej urrejtjen”, thonë nga Komiteti Helsinkit.

Advertisement

Komiteti i Helsinkit për të drejtat e njeriut edhe një herë thekson të drejtën e pacenueshme kushtetuese për lirinë e shprehjes dhe thekson edhe një herë se duhet pasur kujdes në publikimin e përmbajtjeve që në mënyrë të rastësishme dhe të paargumentuar i referohen disa skenarëve të errët të llojit të përçarjeve dhe luftërave që vetëm kontribuojnë më tej në përforcimin e paragjykimeve dhe të kontribuojnë në tensionet ndëretnike.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Lajme nga vendi

Mickoski reflektoi duke pranuar emrin kushtetues të shtetit – a do të reflektoi edhe për ndryshimet kushtetuese?

Published

on

Pasi kryeministri në ardhje Hristijan Mickoski reflektoi duke pranuar realitetin politik, emrin kushtetues të shtetit, njohësit e zhvillimeve politike presin që ajo të pasqyrohet edhe në amendamentet kushtetuese.

“Mandatari veç theksoi se gjatë betimit do të përmend emrin kushtetues të vendit. Kjo ndonëse ka të bëjë edhe me reagimet dhe sugjerimet e mara nga faktori ndërkombëtar mbase gjykoj se edhe ai vet është i vetëdijshëm se si kryeministër duhet sjellje më ndryshe sesa nga pozita e opozitarit. Pa dyshim se reflektim do të ketë edhe për ndryshimet kushtetuese sepse në parim nuk janë kundër por synojnë në harmonizim të disa gjërave me shtetin fqinjë dhe faktorin ndërkombëtar. Dhe në këto rrethana të zgjedhjeve të BE ata në Bullgari dhe në nëntor në SHBA, ndonëse do duhet pak kohë qeveria e re të menaxhojë eventualisht për të harmonizuar diçka Ndërkaq reflektim vlerësoj se do të ketë sepse integrimi është pa alternativë për vendin”, thotë Qenan Aliu për PRESSonline.al

Mandatari Hristijan Mickoski – në paraqitjen e emrave të ministrave të rinj dhe programin për qeverinë e re, e përdor emrin kushtetues të shtetit tre herë në një fjali. Për të katërtën herë e vendos pranë mbiemrit të tij si mandatar.

Në daljen e tij të fundit televizive, Mickoski tha:

“Unë do të bëj betimin si kryeministër i ri me emrin kushtetues të shtetit, kjo është e qartë. Në daljet e mia jashtë vendit do të përdor emrin kushtetues. Nuk mund të sillemi me standarde të dyfishta, nuk mund t’u kërkojmë qytetarëve të respektojnë ligjet dhe kushtetutën dhe nuk i respektojmë ato. Por në paraqitjet e mia në vend dhe në deklaratat do të përdor emrin e vendit tim, që është Maqedonia”.

Advertisement

Më 5 qershor, Mickoski tha se nuk do ta përdor emrin Maqedonia e Veriut në fjalimet e tij dhe se do të nënshkruajë të gjitha dokumentet dhe ligjet me emrin kushtetues.

“Komunikimi i përgjithshëm institucional që është pjesë e Kushtetutës dhe ligjeve do të respektohet për aq kohë sa ato ligje janë në fuqi. Por në deklaratat e mia emri do të jetë Maqedoni”, tha Mickoski më 5 qershor, përcjell PRESSonline.al

Kryetari i Kuvendit Afrim Gashi ka caktuar seancën për zgjedhjen e Qeverisë së re të shtunën në ora 11:00.(PRESSonline.al)

Continue Reading

Lajme nga vendi

KAMBOVSKI DHE LIMANI DHANË DEKLARATË SOLEMNE SI ANËTARË TË RINJ TË KËSHILLIT GJYQËSOR, POR NUK U PËRGJIGJËN NËSE AI DUHET TË SHPËRNDAHET

Published

on

Askush të mos përzihet në pushtetin gjyqësor, porositën sot anëtarët e rinj të Këshillit gjyqësor Isamedin Limani dhe Aleksandar Kambovski, të cilët dhanë dekalrata solemne para kryetarit të Kuvendit, Afrim Gashi. Limani dhe Kambovski nuk u përgjigjën se çka mendojnë për propozimin për shpërndarje të Këshillit gjyqësor.

“Çdoherë kam besuar në pavarësi, në transparencë, llogaridhënie, përgjegjësi, luftë kundër korrupsionit. Shpresoj se këto bindje të mija do të trajtohen në këshill”, deklaroi Kambovski.

I pyetur se çka mendon për shpërndarjen e Këshillit, Kambovski tha se nuk ka çka të mendojë tani, sepse duhet të shqyrtohen propozimet e reja, ndërsa tani për tani nuk i din ato.

“Çdoherë është mirë gjqyësia të jetë e pavarur. Kjo është një nga autoritetet në shtet. Siç janë të pavarura autoritetet e tjera, edhe gjyqësia duhet të jetë e pavarur dhe vetë të vendosë për nevojat e veta”, shtoi Kambovski.

Ndërkaq gjyqtari Limani, iu referohet  dispozitave ligjore dhe kushtetuese për pavarësinë e Këshillit gjyqësor.

Advertisement

“Në pajtim me dispozitat kushtetuese dhe ligjore dihet se Këshilli gjyqësor është organ i pavarur kushtetues i cili do të kudjeset për sigurimin e pavarësisë së gjyqësorit. Këshilli gjyqësor duhet të sigurojë kushte që ajo pavarësi të jetë më transparente, dhe të mund të punojnë në mënyrë më efikase gjykatat”, deklaroi Limani.

As ai nuk u përjgigj nëse konsideorn se Këshilli gjyqësor duhet të shpërndahet, por tha se nëse duhet të bëhen reforma tët jera, Kuvendi është ai i cili mund ta ndryshojë Kushtetutën.

“Sepse krijuesi i Kushtetutës, Kuvendi është ligjvënës dhe krijues i Kushtetutës, ata kanë kompetencë nëse e ndryshojnë kushtetutën sepse dihet se amandamentet që janë sjellë në vitin 2006 se gjyqësori është autoritet i pavarur, por ata mund ta ndryshojnë kushtetutën, mund të sjellin edhe reforma të tjera”, tha Limani.

Gjyqtari nga Gjykata supreme, Isamedin Limani dhe gjyqtari nga Gjykata e Apelit Manstir, Aleksandar Kambovski u zgjidhën në 6 qershor të këtij viti pasi që gjykatësit votuan për kandidatët nga zona e tyre e apelit. Për Limanin votuan  shtatë gjykatës, ndërsa Kambovski u zgjodh për anëtar të Këshillit gjyqësor me gjithsej 28 vota të fituara.

Në pajtim me ligjin përr këshill gjyqësor anëtarët e Këshilli nga radhët e gjykatësve kanë mandat prej gjashtë viteve, me të drejtë rizgjedhjeje për edhe një mandat pas skadimit të së paku gjashtë viteve nga ndërprerja e mandatit paraprak në Këshillin gjyqësor.

Advertisement
Continue Reading

Lajme nga vendi

Aksident në rrugën Gostivar-Ohër, automjeti godet një ari

Published

on

Një ari ka mbetur i ngordhur pasi një automjet e ka goditur mëngjesin e sotëm në rrugën e Gostivarit-Ohër, ndërsa nuk ka persona të ndaluar.

Sipas njoftimit në numrin e vetëm të urgjencës 112, aksidenti trafiku ka ndodhur në ora 05:37 në gurthyesin e dytë në rrugën Gostivar-Ohër.

“Në vendin e aksidentit janë të pranishëm zyrtarë policorë nga stacioni policor i Gostivarit dhe një ekip hetimor.

Për largimin e ariut të ngordhur nga rruga kryesore janë njoftuar edhe Parku Kombëtar i Mavrovës dhe Njësia e Zjarrfikësve – Gostivar”, thuhet në njoftimin e Qendrës Rajonale për Menaxhimin e Krizave – Tetovë.

Continue Reading

Më të lexuarat