Connect with us

Lajme nga vendi

Prokuroria: Ne jemi institucioni i vetëm kompetent për hetimin ndaj Eurostandard Bankën

Published

on

Konform Ligjit për procedurë penale, Prokuroria Publike është institucioni i vetëm kompetent për të dhënë urdhër dhe për të zhvilluar procedurë hetimore, njofton Prokuroria Publike e Republikës së Maqedonisë së Veriut, lidhur me pretendimet dhe raportin e paraqitur në konferencën e djeshme për shtyp nga disa persona, mes të cilëve edhe, siç thonë ata, një i dyshuar për falimentimin e Bankës “Eurostandard”.

“Disa nga pretendimet nga ky ‘hetim privat apo i pavarur’ janë hetuar në lëndë, rreth të cilave ka vepruar Prokuroria Publike dhe për të cilat në përputhje me dëshmitë është marrë vendim meritor i prokurorit publik”, theksojnë nga PPRMV.

Nga PPRMV po ashtu informojnë se pas disa kallëzimeve penale në lidhje me veprimtarinë e kompanisë KUBUS, disa prokurorë publikë nga Prokuroria Themelore Publike për ndjekje të krimit të organizuar dhe korrupsionit dhe nga Prokuroria Themelore Publike Shkup kanë vepruar me qëllim të konstatimit të fakteve juridikisht relevante.

Dëshmitë e siguruara dhe ekspertiza, thuhet në komunikatë, rezulton se personat fizikë të denoncuar nuk e kanë shfrytëzuar pozitën dhe autoritetin zyrtar dhe as nuk i kanë tejkaluar kufijtë e kompetencave të tyre zyrtare, me qëllimin përfundimtar të dëmtimit të personave juridikë Kubus dhe Kubus Inzhenering.

Duke pasur parasysh interesin e publikut dhe vëllimin e veprimeve të ndërmarra parahetimore, Prokuroria Publike përkujton se menjëherë pas marrjes së vendimit për këtë rast që në prill të vitit 2021, i kanë elaboruar në mënyrë transparente dhe të detajuar të gjitha faktet e vërtetuara dhe informoi se janë hedhur poshtë kallëzimet penale kundër Kubus.

Advertisement

Nga PPRMV gjithashtu informojnë se nëse ndonjë person ka dëshmi apo njohuri shtesë për një krim të kryer, mund ta denoncojë në Prokurorinë Publike, e cila do të veprojë sipas kompetencave të saj dhe do të bëjë kontrollet e nevojshme, duke pasur parasysh edhe atë material.

Lidhur me falimentimin e Bankës Eurostandard, Prokuroria Themelore Publike për ndjekjen e krimit të organizuar dhe korrupsionit njoftoi se është duke hetuar përgjegjësinë për falimentimin dhe pas kontrolleve që janë bërë dhe ku ka theksuar se banka nuk ka vepruar në përputhje me masat e shumta të shqiptuara nga Banka Popullore dhe raportet e pasakta në Bankën Popullore, prokurori publik kompetent ka lëshuar Urdhër për zhvillimin e procedurës hetimore ndaj katër personave përgjegjës nga Banka Eurostandard, për të cilët ekziston dyshimi i bazuar se kanë kryer veprën e shkaktimit të falimentimit të një banke nga neni 181 paragrafi 1 i Ligjit për bankat dhe veprën penale të vazhduar – Pastrim parash dhe të hyrave të tjera nga vepra penale nga neni 273 par. 6 në lidhje me nenin 45 të Kodit Penal.

Hetimi, njofton PPRMV, për këtë rast është në vazhdim e sipër dhe pas përfundimit të tij, prokuroria do të marrë vendimin përkatës të prokurorit publik.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat