Connect with us

Lajme nga vendi

Ligji i ri për falje/ Presidenti do të mund të falë vetëm për dënim

Published

on

Në Ministrinë e Drejtësisë në fazë përfundimtare është teksti për ligjin e ri për falje, për të cilin, siç paralajmërohet, në kohë sa më të shpejtë do të përgatitet draft – version. Ndryshimi më i rëndësishëm që parashihet është se Presidenti do të mund të falë vetëm për dënim, ndërkaq jo edhe për ndjekje penale të disa personave të caktuar.

Nga Ministria e Drejtësisë për MIA-n thonë se shkaqet për sjellje të ligjit të ri për falje dalin, para së gjithash, nga mungesa dhe zbrazëtirat juridike në Ligjin ekzistues për falje (Gazeta zyrtare e RMV-së” nr. 20/93, 12/09 dhe 99/16), ng aspekti i zbatimit të tij praktik, si dhe nga nevoja për normatizim më të saktë të disa çështjeve të caktuara të rregulluara me ligjin dhe nga rregullimi më adekuat legjislativ i materies. Përveç kësaj, thonë nga Ministria, për shkak të domosdoshmërisë së urgjencës së procedurës me ligjin parashihen afate për veprim të pjesëmarrësve në procedurën për falje, ndërsa është bërë edhe harmonizimi terminologjik i disa emërimeve dhe termeve të caktuara.

“Me propozimin ligjin rregullohen termet dhe llojet e faljeve, veprimi i faljes, personat e autorizuar për parashtrim të lutjes për falje, si dhe procedura dhe aktet e organeve kompetente lidhur me faljen. Një nga ndryshimet më të rëndësishme është se Presidenti mund të japë falje vetëm për dënim, ndërkaq jo edhe për ndjekje të disa personave të caktuar. Risia e dytë e rëndësishme e paraparë në Propozimin e ligjit është formimi i Komisionit në suaza të Ministrisë së Drejtësisë i cili përgatitë mendim të arsyetuar me shkrim për lutjen të cilën Ministria e Drejtësisë së bashku me raportin për lutje ia parashtron Presidentit. me këtë zgjidhje pritet të tejkalohen rreziqet e deritanishme të mundshme lidhur me të drejtat e diskrecionit të ministrit të Drejtësisë”, theksojnë nga Ministria e Drejtësisë.

Mjaft të rëndësishme janë, siç cekin, edhe zgjidhjet me të cilat hollësisht është përpunuar procedura për falje.

“Në atë drejtim, janë paraparë afate të shkurta për secilin nga institucionet të cilët janë të kyçur në procedurën për falje. Me atë rast, kyçe janë edhe dispozitat për përgjegjësi kundërvajtëse të personave të cilët veprojnë sipas lëndëve”, informojnë nga Ministria e Drejtësisë.

Advertisement

Falja si institut është një nga kompetencat themelore kushtetuese të Presidentit të Republikës së Maqedonisë së Veriut të konfirmuara me nenin 84 të Kushtetutës së RMV-së. Falja është përmbajtur edhe në nenin 114 të Kodit penale me të cilin rregullohen çështjet materialo-juridike të faljes. Korniza juridike e cila hollësisht e rregullon këtë materie për herë të parë është vendosur në vitin 1993 dhe deri më tsni është ndryshuar dhe plotësuar dy herë dhe atë në vitin 2009 dhe në vitin 2016.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat