Connect with us

Lajme nga vendi

Rryma do të shtrenjtohet nga 3,5 deri 4%, edhe rritja e TVSH-së do të ndikojë plus 4,72%

Published

on

Tri kompanitë energjetike kanë dorëzuar kërkesat e tyre në Komisionin Rregullator për Energjetikë dhe Shërbime të Ujit (KRRE) për çmimin e energjisë elektrike në tregun e rregulluar pas 1 janarit të vitit të ardhshëm. SHA MEPSO kërkon rritje të çmimit për transmetimin e energjisë elektrike për 29,75 për qind, “EVN Elektrodistribuimi” kërkon ulje të shërbimit për shpërndarje të energjisë elektrike për 2,8 për qind, ndërsa furnizuesi universal “EVN Houm” kërkon rritje të çmimit për pesë për qind për furnizimin me energji elektrike.

“Nëse kërkesat e cekura pranohen, çmimi mesatar i furnizimit për konsumatorët e vegjël dhe amvisëritë do të rritej për 3,5 deri në 4 për qind dhe rritja e TVSH-së nga 5 në 10 për qind do të kishte ndikim prej 4,72 për qind në koston përfundimtare”, tha kryetari i KRRE-së, Marko Bislimoski në konferencën e sotme për shtyp.

Ai theksoi se tash e tutje mund të konfirmojë se do të ulet kostoja e shpërndarjes së energjisë elektrike.

“Në këtë mënyrë do t’ju ndihmohet jo vetëm konsumatorëve të vegjël dhe amvisërive, por edhe të gjitha kompanive që janë në tregun e lirë të energjisë elektrike. KRRE i analizon kërkesat. Metodologjia jonë është plotësisht në përputhje me legjislacionin evropian dhe ka një sërë elementësh që ndikojnë në çmimin përfundimtar. Këto janë kryesisht kosto për disbalancat, më tej një faktor korrigjues që kanë të tri kompanitë dhe gjithashtu ka elementë të tjerë si kostot e transferuara, kështu që të gjitha këto elemente po i analizojmë këto ditë dhe gjatë kësaj jave në bazë të këtyre analizave do të marrim vendimet përfundimtare”, tha Bislimoski.

Kryetari i KRRE-së bën me dije se struktura dhe kufijtë e bllokut mbeten të njëjta për amvisëritë, ndërsa vendosja e blloqeve për konsumatorët e vegjël shtyhet deri më 30 qershor të vitit të ardhshëm.

Advertisement

“Struktura dhe kufijtë e bllokut mbeten të njëjta. Katër-pesë muaj tashmë janë aplikuar. Kemi rezultate të mira kështu që tani për tani nuk planifikojmë t’i ndryshojmë dhe do të qëndrojmë me të njëjtat blloqe. Analizat tona treguan se në këtë moment nuk është e mundur të futen blloqe për konsumatorët e vegjël, sepse ka një larmi të madhe konsumi mes tyre. Jemi duke bërë analiza shtesë dhe kjo ndoshta do të fillojë nga 1 korriku”, tha Bislimoski.

KRRE, shtoi ai, me vendimin e fundit ka çmim për energjinë elektrike aktive, në pjesën e tarifës së shtrenjtë kemi katër blloqe dhe në pjesën e tarifës së lirë nuk ka strukturë bllok. Kësaj i shtohet edhe kostoja e tarifave të rrjetit dhe fitohet çmimi përfundimtar për amvisëritë.

Për vitin e ardhshëm, siç theksoi, “EVN Houm” kërkon 3.900 gigavat orë energji elektrike që do të sigurohet 100 për qind nga SHA EMV, duke shtuar se deri më 30 qershor të vitit të ardhshëm nuk parashihet import i energjisë elektrike për nevojat e tregut të rregulluar.

Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat