Connect with us

Lajme nga vendi

SHGM: Vendim i turpshëm i Gjykatës së Apelit në Shkup në dëm të gazetarisë hulumtuese

Published

on

Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM) dhe Sindikata e Pavarur e Gazetarëve dhe Punonjësve Mediatik (SPGPM) reagojnë ndaj vendimit të Gjykatës së apelit në Shkup ku siç thonë ishte në dëm të gazetarisë hulumtuese, përcjellë Klan M, ku thonë se do ta informojnë Federatën Evropiane të Gazetarëve (FEG), ku janë anëtarë, për këtë vendim të Gjykatës së Apelit në Shkup dhe do të tregojnë se është çështje presioni përmes gjykatës ndaj gazetarisë së lirë. Këshilli për Etikë në Media në Maqedoni (KEMM) do të informojë edhe Rrjetin e Këshillave të Pavarur të Mediave në Evropë (RRKPME) për rastin, ku SPGPM është anëtare.

Ja kumtesa e plotë:

”Këshilli i Gjykatës së Apelit në Shkup, i përbërë nga gjykatësit Gordana Gjorçeva, kryetare e këshillit, Suad Aliu dhe Vllatko Samarxhiski, anëtarë të këshillit, mori një vendim të turpshëm në dëm të gazetarisë së lirë ndaj kolegëve të Laboratorit të Gazetarëve Hulumtues (IRL).

Kjo gjykatë e anuloi aktgjykimin e Gjykatës Themelore Civile Shkup në favor të gazetarëve, dhe e ktheu në rigjykim rastin në të cilin ish zëvendëskryeministri Koço Angjushev paditi Sashka Cvetkovskën dhe IRL-në.

Ky lloj vendimi i gjykatësve të Gjykatës së Apelit në Shkup dhe në përgjithësi kjo lloj praktike e keqe gjyqësore ndikon negativisht në lirinë e shprehjes dhe nxit autocensurën, veçanërisht nëse merret parasysh se padia është private dhe paditësi është njeri i fuqishëm ekonomikisht dhe në qeverisjen e kaluar ka mbajtur postin e zëvendës kryeministrit në Qeveri.

Advertisement

Është e rëndësishme të theksohet se këto lloj padish shërbejnë për të shkaktuar frikësimin dhe shterrjen e mundshme financiare të gazetarëve të paditur.

Theksojmë se zakonisht qëllimi i këtij lloji të padive nuk është për mbrojtjen e imazhit personal, por për të keqtrajtuar, për t’i demotivuar gazetarët dhe për t’i shmangur nga kritikat publike. Ky lloj padish njihen si padi strategjike për parandalimin e pjesëmarrjes në publik (SLAPP) dhe për to Këshilli i Evropës ka përpiluar rekomandime që u janë dhënë shteteve anëtare për t’i penguar ata, pasi cenojnë të drejtën e informimit të qytetarëve.

Problem shtesë në lidhje me këtë rast është edhe tentativa e djeshme për diskreditim publik nga Departamenti për Marrëdhënie me Publikun dhe Marketing të “Fero Invest” Sh.PK Shkup, e cila në një deklaratë për media ka dhënë interpretimin e saj për këtë rast gjyqësor.

Në njoftimin e transmetuar nga disa media, ata e vendosin veten në rolin e gjykatës, paragjykojnë vendimin e ardhshëm të gjykatës dhe me fyerje ndaj koleges Sashka Cvetkovska, thonë se ajo “ka keqpërdorur pozitën e saj si gazetare, që është një shkelje e rëndë e Ligjit për Media dhe parimeve bazë gazetareske”.

Në këtë mënyrë mund të interpretohet se “Fero Invest” po i bën presion shtesë Gjykatës Themelore Civile, e cila sërish duhet të veprojë në padinë private të Angjushev ndaj gazetarëve, dhe së dyti, po tentohet të ndikohet në opinion në favor të paditësit dhe në dëm të lirisë së shprehjes.

Advertisement

Për rikujtim, IRL për këtë storje mori çmimin e parë me temën “Ballafaqimi me ndotjen e ajrit – përforcimi i vetëdijes publike për problemet dhe zgjidhjet e mundshme”, nga Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë, në bashkëpunim me Programin e Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP).

Përveç kësaj, më 23 maj 2021, Këshilli i Nderit në SHGM e hodhi poshtë kërkesën e Angjushevit për gjoja shkelje të
Kodit të Etikës së Gazetarëve dhe deklaroi se ky lajm ofron informacione dhe prova që janë patur në dispozicion autorët e lajmit investigativ, pra nuk është shkelur neni 1, dhe me ofrimin për incizimin e deklaratës së Angjushevit, nuk ka shkelje të nenit 3 të Kodit të Gazetarëve të Maqedonisë.

Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM) dhe Sindikata e Pavarur e Gazetarëve dhe Punonjësve Mediatik (SPGPM) do ta informojnë Federatën Evropiane të Gazetarëve (FEG), ku janë anëtarë, për këtë vendim të Gjykatës së Apelit në Shkup dhe do të tregojnë se është çështje presioni përmes gjykatës ndaj gazetarisë së lirë. Këshilli për Etikë në Media në Maqedoni (KEMM) do të informojë edhe Rrjetin e Këshillave të Pavarur të Mediave në Evropë (RRKPME) për rastin, ku SPGPM është anëtare” – thuhet në kumtesën e Shoqatës së Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM). /KlanMacedonia/

Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat