Connect with us

Lajme nga vendi

Nxënësit e shkollave të mesme dhe studentët me kërkesat e tyre para MASH – maturë më të lehtë shtetërore dhe standard më të mirë studentor

Published

on

Organizata për dialog dhe afirmim të nxënësve të shkollave të mesme dhe studentëve (ODAS) sot para Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës organizon protestë paralajmëruese për ta aktualizuar kërkesën e tyre për lehtësim të maturës shtetërore. Protestës do t’i bashkangjitet edhe lëvizja “Rezistenca studentore” prej ku njoftuan se do ta shprehin revoltën e tyre sepse institucionet, siç thonë, nuk dëgjojnë për kërkesat shumëmuajshe të studentëve.

ODAS kumtoi se qëllimi i protestës është të theksohet vlera e qëndrimeve të tyre në lidhje me maturën shtetërore dhe të përshpejtohet sjellja e vendimeve adekuate. Ata nga Qeveria dhe Kuvendi kërkuan që gjenerata e sivjetme e maturantëve të kenë vëllim të shkurtuar të materialit për provimin përfundimtar ose të zvogëlohet numri i provimeve interne.

Kryetarja e ODAS, Anisija Ugrinovska, për MIA-n tha se kjo gjeneratë e maturantëve janë më të dëmtuar dhe se nuk kanë pasur një vit të plotë shkollor të pandërprerë në arsimin e tyre të mesëm katër vjeçar.

“Kërkojmë zvogëlimin e vëllimit të materialit të parashikuar për dhënien e provimit të maturës ose shkurtimin e një lënde interne. Kjo i detyrohet dy faktorëve më të mëdhenj në katër vitet e fundit – ishim të përfshirë me krizën e koronës dhe kishim një vit e gjysmë mësim onlajn dhe alarmet për bomba. Në ndërkohë kishte edhe faktorë tjerë”, tha Ugrinovska, e cila theksoi edhe se problemi i tyre kërkon zgjidhje të shpejtë sepse dhënia e maturës shtetërore fillon më 27 maj.

Ministri i Arsimit dhe Shkencës Jeton Shaqiri të martën deklaroi se për këtë kërkesë duhet të shqyrtohet nëse dhe çka lejon ligji të ndryshohet në këtë periudhë për organizimin e maturës shtetërore. Paralajmëroi se javën e ardhshme do të mbajë mbledhje me drejtoreshën e Qendrës Shtetërore për Provime (QSHP) që edhe njëherë, tha “ta njoftojmë opinionin se cilat janë materialet dhe çka është parashikuar në to”, dhe kërkesa e nxënësve të shqyrtohet së bashku me Lidhjen e nxënësve të shkollave të mesme me të cilin, siç tha, ka komunikim të përditshëm.

Advertisement

Shaqiri theksoi se për të është e rëndësishme ajo që nga matura shtetërore varen shumë procese tjera gjegjësisht regjistrimi i nxënësve që përfundojnë arsimin e mesëm në institucionet e arsimit të lartë në vend dhe në vende të huaja.

Lidhja e nxënësve të shkollave të mesme e Republikës së Maqedonisë së Veriut, siç tha para tre ditësh kryetari i saj Luka Paviqeviq, për një deri në dy javë do të ketë mbledhje të Kuvendit të Përgjithshëm që të shprehet për çështjen rreth dhënies së maturës shtetërore.

Në njoftimin për t’iu bashkuar protestës së nxënësve të shkollave të mesme, Lëvizja “Rezistenca Studentore”, nga ana tjetër, deklaroi se “është koha që studenti të luftojë për të drejtat e tij dhe të shprehë revoltën në rrugë, kur institucionet nuk dëgjojnë kërkesat shumëmujore të studentëve”.

Pas protestës që e organizoi në nëntor të vitit të kaluar “Rezistenca studentore” reagoi se “nuk është realizuar asgjë nga ajo që u është premtuar studentëve nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës dhe Qeveria”.

Advertisement
Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat