Connect with us

Lajme nga vendi

Hekurudhave i kthehet rryma, borxhi do të paguhet më vonë nga shteti, as Klinika nuk do të ngelet pa rrymë

Published

on

Hekurudhat Transport të RMV SHA Shkup në mesditë sërish ka rrymë, pasi në mëngjes EVN-ja për shkak të borxhit për faturat e pa paguara i ka shkëputur nga rrjeti objektet e kompanisë shtetërore hekurudhore në depon në Lisiçe të Shkupit dhe në Veles.

Informacionin se sërish ka rrymë e konfirmuan nga HRMV Transport, prej ku thonë se ndërprerja e furnizimit me rrymë nuk reflekton në zhvillimin e komunikacionit hekurudhor, edhe pse ka ekzistuar një rrezik i tillë duke e pasur parasysh se rryma u nevojitet për pompat e naftës.

Zëvendëskryeministri për çështje ekonomike, Fatmir Bytyqi, paraprakisht në deklaratë për media paralajmëroi se Hekurudhat do të kenë rrymë dhe ritheksoi se borxhi ndaj EVN-së për faturat e papaguara të institucioneve të caktuara shtetërore do të shlyhet menjëherë sapo në Kuvend do të kalojë transferimi i paralajmëruar i mjeteve nga Buxheti.

Sipas tij, nuk duhet kurrfarë garancie tjetër se kjo do të realizohet, sepse tashmë e kanë paralajmëruar kryeministri Dimitar Kovaçevski dhe anëtarët e tjerë të qeverisë.

“Mendoj se tani në këtë moment në “Hekurudhat Transport” ka rrymë. Qeveria nuk është as palë kontraktuese dhe as palë obligative e EVN-së dhe nëse EVN-ja nuk e kupton se qeveria këtu nuk është palë që jep garanci, atëherë EVN-ja realisht e ka problem me interpretimin e funksionimit të tyre në vendin tonë. Kryeministri, zëvendëskryeministri dhe ministri i Financave thanë se borxhet ndaj EVN-së do të paguhen dhe kjo mjafton që çdo operator ekonomik të kuptojë se është qeveria dhe shteti dhe se nuk nevojiten garanci të tjera”, tha kryeministri Bytyqi në përgjigje të pyetjes së gazetarëve se pse deri më tani Qeveria nuk i ka dërguar garanci EVN-së se do ta shlyejë borxhin, pasi në mëngjesin e sotëm ishte ndërprerë rryma në “Hekurudhat Transport”.

Advertisement

EVN-ja ka dhënë afat deri më 15 të këtij muaji në shumë institucione ta paguajnë borxhin për energjinë e shpenzuar elektrike, ndër të cilat janë edhe Qendra klinike dhe “HRMV Transport” dhe të tjera.

Nuk do të shkyçet rryma në Qendrën klinike, pohon Kovaçevski

Në Qendrën klinike nuk do të shkyçet rryma, deklaroi sot kryeministri Dimitar Kovaçevski, duke shtuar se në “HRMV Transport” rryma tani duhet të jetë e kyçyr.

Kovaçevski tha se shpreson se deputetët dhe Kuvendi do të jenë ekspeditivë dhe do të votojnë për ridedikim të mjeteve që të mbulohen llogaritë e mbetura për rrymë të institucioneve shtetërore.

“Me rishpërndarjen e fundit të Buxhetit, Qeveria ka paraparë mjete. Ajo u dërgua në Kuvend dhe sa të bëhet rishpërndarja e mjeteve, pasi kjo është detyrë e Kuvendit, atëherë parashtresat adekuate të Buxhetit do të mund të financohen dhe të paguhen faturat e borxhlinjëve. Këtu ju pyetët për Qendrën klinike dhe për insticionet tjera në Ministrinë e Shëndetësisë, si dhe për Hekurudhat. Sa të miratohet rishpërndarja në Kuvend, atëherë menjëherë do të mund të paguhen edhe faturat nga ana e Qeverisë”, tha Kovaçevski, duke iu përgjigjur pyetjes së gazetarëve në konferecën e sotme për shtyp në Qeveri.

Advertisement

Sipas tij, një pjesë e institucioneve realisht kanë problem me pagesa të rrymës, pasi çmimi është rritur për dhjetë herë, ndërsa ndikim ka pasur edhe kriza me Kovidin. Një pjesë e drejtorëve të institucioneve, janë ndërruar, thotë Kovaçevski, por ai këtë nuk e ka bërë, siç tha, në mënyrë pompoze si disa kryeministra më herët.

Paradite është shkyçur rryma në “HRMV Transport” SHA në deponë në Lisiçe të Shkupit dhe në objektet në Veles, për shkak të borxhit për rrymë ndaj “EVN Maqedoni”. Sipas informatave të fundit, “EVN Maqedoni” kërkon nga “HRMV Transport” mbi 400 milionë denarë për energji elektrike.

EVN u ka dhënë afat disa institucioneve që deri më 15 të këtij muaji të paguajnë borxhet për energjinë e konsumuar elektrike, përfshirë Qendrën Klinike dhe “HRMV Transport”, e të tjera.

Lajme nga vendi

Shkurtohet orari i parkimit me pagesë në Tetovë

Published

on

Kthimi i mërgimtarëve në vendlindje ka detyruar autoritetet lokale që të aktivizohen që të mos ketë kaos në trafik, pasi që përvoja nga e kaluara nuk është e mirë, kur dihet se Tetova gjithnjë vuan për bulevarde të reja, rrugë më të gjëra dhe mungesë të vendeve të parkimit. Së këndejmi, komuna e Tetovës në bashkëpunim me ndërmarrjen Parkingu i Qytetit, ka vendosur që të shkurtojë orarin e parkimit zonal për dy orë respektivisht tani koha e parkimit do të jetë nga ora 07:00 deri në ora 21:00, dy orë më herët se zakonisht. Tashmë të gjithë qytetarët pas orës 21:00 mund ta shfrytëzojnë parkimin pa pagesë sepse dhe merimanga e qytetit nuk do të punojë, por luten qytetarët që mos t’i parkojnë veturat e tyre në trotuare dhe në vende ku pengojnë qarkullimin e lirë të qytetarëve, njoftojnë nga komuna e Tetovës.

“Ky vendim do të filloj nga 15 i këtij muaji deri në 15 gusht. Po ashtu tashmë oborret e shkollave në Tetovë janë të lira dhe parkimi është falas. Duke nisur nga ky fakt drejtuesit e automjeteve do ishte mirë që të parkojnë veturat e tyre në këto parkingje që të shmangim kaosin në komunikacion. Tani është koha kur mërgimtarët tanë janë për pushime në vendlindje dhe në shenjë respekti dhe nderimi kemi vendosur të shkurtojmë orarin e parkimit me pagesë. Në anën tjetër për të lehtësuar edhe më shumë trafikun e qytetit, Komuna e Tetovës në bashkëpunim me Sektorin e Punëve të Brendshme Tetovë, do të punojë vazhdimisht në ruajtjen e rendit dhe rregullimin në rrugë për të shmangur kaosin në qytet”, tha Besarta Ramadani, zëdhënëse e komunës së Tetovës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Urologu Agim Berisha pritet të jetë drejtor i ri i Spitalit Klinik të Tetovës

Published

on

Doktor Agim Berisha pritet të jetë drejtor i përgjithshëm i Spitalit Klinik të Tetovës, mëson portali TS. Berisha është një kohë të gjatë si specialist në Spitalin Klinik të Tetovës. Berisha është emëruar nga VLEN gjegjësisht, Lëvizjes Demokratike.

Nuk do të ketë më drejtor ekonomik në Spitalin Klinik të Tetovës, por do të jetë vetëm Agim Berisha drejtor i përgjithshëm.

Drejtori në ardhje siç mësohet do të ketë konsideratë të jashtëzakonshme për punonjësit që janë me kontrata në vepër që vite të tëra kanë punuar në këtë Spital edhe gjatë Pendemisë.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Mickoski: Bashkëpunimi me Hungarinë nuk është i kufizuar, tani na duheshin vetëm 500 milionë euro

Published

on

Pakoja financiare e qeverisë së Victor Orbanit është një bashkëpunim i veçantë ekonomik që do të zhvillohet në nivel të qeverive të Maqedonisë dhe Hungarisë, dhe është një lloj bashkëpunimi që nuk është i kufizuar në sasi, tha kryeministri Hristijan Mickoski duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve gjatë vizitën e tij në Ohër.

“Më vjen keq që kam lexuar në media të caktuara nga politikanë të caktuar se Mickoski “premtoi një miliard, solli 500 milionë euro”. Tani e them këtë, ne premtuam një miliard por sollëm më shumë, por do ta përdorim kur të na duhet.

Aktualisht na duhen 500 milionë euro. Nga ato 250 milionë nevojiten që komunat të financojnë projektet e tyre, gjë që është e rëndësishme për qytetarët sepse duan të ndjejnë projekte reale. 250 të tjerat duam t’ua japim bizneseve dhe kompanive, sepse kanë kushte tregu të paktën dyfish më të këqija. Sot në biznes ai që nuk ka nevojë për kredi merr kredi, këtu po japim si Qeveri, kjo është për ju”, tha Mickoski.

Detyrimi i biznesit do të jetë që të ketë të paktën 250 milionë euro që do t’i investojë si mjete të veta, në mënyrë që investimi fillestar në kompani të jetë 500 milionë euro.

Continue Reading

Më të lexuarat