Connect with us

Lajme nga vendi

Gjysëm miliardë euro brenda një viti, qytetarët harxhojnë në lojëra të fatit

Published

on

Vitin e kaluar qytetarët kanë lënë 488.3 milionë euro në 18 kompani nga sektori “organizatorë të basteve dhe lojërave të fatit”. Kjo është dukshëm më shumë se viti 2020, kur në sektor hynë 366 milionë euro. Kjo është gjithashtu e kuptueshme, duke qenë se në vitin 2020, për shkak të pandemisë, ka pasur karantina dhe ndalime për të shkuar në pika bastesh dhe në ambiente të mbyllura.

Nëse marrim parasysh sasinë e parave në lojë, rreth një miliard euro (kjo nuk është një listë përfundimtare e të gjitha kompanive nga ky aktivitet, por këtu janë pothuajse të gjitha dhe më të mëdhatë), nuk mund të shmanget përshtypja se njerëzit tanë duan të luajnë. me fat. Shumë ekonomistë dhe sociologë shpesh theksonin në publik se “sa më të varfër të jenë njerëzit, aq më të prirur janë të luajnë lojëra fati”. Nga gati gjysmë miliard euro të investuara, dikush i vodhi. Por bastet dhe kumari janë të tilla që shumë do të humbasin para. Disa humbje janë të parëndësishme, në fakt janë para të planifikuara për një mbledhje shoqërore pak të lirë, me një biletë në dorë në një dyqan bastesh sportive, si në një kafene për një pije. Por disa kushtojnë shumë – aq sa kanë shkatërruar familje të tëra.

Megjithatë, bixhozi ka ekzistuar dhe do të ekzistojë. Sipas asaj që mund të gjendet në literaturë, automati i parë u shpik nga mekaniku i automobilave Charles Fay në 1895 dhe ai e instaloi atë në punëtorinë e tij të automekanikës në San Francisko. Klientët mund të luanin ndërsa makinat e tyre po riparoheshin. Së shpejti kazinotë mësuan për këtë shpikje dhe filluan të përdorin makinat e fatit.

Mamie Stoker vlerësohet si personi i parë që mori një licencë për të hapur një kazino. Kjo ngjarje ndodhi në vitin 1920, natyrisht – në Las Vegas.

Portali “Pari” bëri një analizë të kazinove tona – basteshkruesve dhe organizatorëve të lojërave të fatit. Të dhënat nga platforma BusinessNetwork.mk tregojnë se fitimet e tyre variojnë nga 78.000 euro deri në 15.7 milionë euro.

Advertisement

Siç shihet nga të dhënat, kompania ku lihen më shumë para në makineritë për lojën e fatit “Pro Betting”, pra e cila vitin e kaluar bëri një xhiro prej 83.7 milionë eurosh, ka një fitim “të lirshëm”. vetëm 78.000 euro. Është fitimi më i vogël i kompanive nga ky aktivitet që analizuam, të realizuar vitin e kaluar.

Fitim më të madh e ka realizuar Video Lotaria Shtetërore e RSM – CASINOS AUSTRIA DOO Shkup. Aty fitimi është sa 15.7 milionë euro. Por ajo që është veçanërisht interesante është se ky fitim është në qarkullim prej 67,4 milionë euro, që tregon se çdo denar i katërt i qarkullimit është për fitim të kompanisë.

Më e vogla për sa i përket të ardhurave në këtë kompani është “Sport Life Gaming”, pjesë e “Sport Life Group” e cila ka kompaninë e klubeve të automateve për lojëra fati dhe për baste – “Sport Life Trading”. Vitin e kaluar në “Sport Life Gaming” janë derdhur 3.7 milionë euro nga automatet, të cilat sollën një fitim solid prej 948 mijë euro.

Humbësit:

Nga të dhënat shihet se 3 lojtarë të mëdhenj në fushën e lojërave të fatit kanë pësuar humbje. Bëhet fjalë për “Senanator” i cili edhe pse kishte një xhiro prej 20.7 milionë eurosh, kishte një humbje prej 2.1 milionë euro. Ma-gaming ka pasur të ardhura akoma më të larta prej 21.3 milionë euro dhe ka 720 mijë euro humbje dhe “Casino Mozart” me xhiro 835 mijë euro ka 60 mijë euro humbje.

Advertisement

Analiza që do të vijë – vijon pjesa e dytë: Çfarë pagash paguajnë basteshkruesit dhe organizatorët e lojërave të fatit.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Lajme nga vendi

Komuna e Gostivarit dhe qeveria do të punojnë bashkërisht në përmirësimin e transparencës dhe luftës kundër korrupsionit

Published

on

Vetëqeverisja lokale dhe Qeveria së bashku do të punojnë në përmirësimin e transparencës në punë dhe në përballjen me korrupsionin. Këto janë konkluzionet pas takimit të personit të parë të komunës së Gostivarit, Valbon Limani dhe zëvendëskryeministrit për Politika dhe Qeverisje të Mirë, Arben Fetai.

Në paraqitjen e parë zyrtare dhe vizitën e parë në Komunën e Gostivarit, Fetai foli në gjuhën shqipe dhe deklaratën për mediat që raportonin në gjuhën maqedonase e dha në gjuhën angleze me arsyetimin se nuk mund të shprehej mirë.

“Kemi diskutuar gjithashtu se do të doja të punoja me pushtetin vendor, për të forcuar transparencën, kemi një ligj për qasje në informacione publike që mezi zbatohet. Do të punojmë me komunat që procedurat e tenderit të publikohen dhe të jenë të aksesueshme për qytetarët dhe për kompanitë dhe që të publikohen dhe kontratat që ndahen, në mënyrë që qytetarët dhe kompanitë të dinë se çfarë po bëjnë komunat me paratë e taksapaguesve”, deklaroi zëvendëskryeministri Fetai.

Ushtruesi i detyrës së kryetarit të Komunës së Gostivarit, Valbon Limani theksoi se me zëvendëskryeministrin kanë biseduar për mundësitë dhe aktivitetet që do të ndikojnë në punën e vetëqeverisjes lokale dhe bashkëpunimin me qeverinë.

“Përveç për transparencns, kemi diskutuar edhe për planet vjetore për përballjen me korrupsionin. Ne propozuam gjithashtu vendisjen e një numri telefoni dhe një adrese elektronike për raportimin e rasteve të dyshimta. Presim që të organizohet një diskutim apo forum publik ku do të diskutohet për këtë fenomen dhe do të nxirren konkluzione që do të ndihmojnë në përballimin e kësaj dukurie”, tha Limani.

Advertisement

Zëvendëskryeministrja Fetai ka treguar se i duhet pak kohë për të shqyrtuar situatën dhe për të përcaktuar prioritetet të cilat, siç tha ai, do të vendosen deri në fund të vitit

Continue Reading

Lajme nga vendi

Ngritet kallëzim penal ndaj Besija Iljazit ish drejtoreshës së Klinikës Universitare për Toksikologji

Published

on

MPB ka njoftuar se Më 12.07.2024, Departamenti për luftimin e krimit të organizuar dhe të rëndë, Njësia për korrupsion në bashkëpunim me Departamentin e Policisë Kriminale, ngriti kallëzim penal kundër B.I. (29) nga Tetova, për shkak të dyshimit të bazuar se ka kryer vepër penale “shpërdorim i pozitës dhe autorizimeve zyrtare”, e parashikuar dhe e dënueshme sipas nenit 353, paragrafi 3 dhe paragrafi 1 të Kodit Penal.

E pandehura B.I., në cilësinë e ushtrueses së detyrës së drejtorit organizativ të Institucionit Publik Shëndetësor – Klinika Universitare për Toksikologji, duke tejkaluar autorizimet e saj zyrtare në periudhën nga 14.02.2024 deri më 24.06.2024, me qëllim të sigurimit të përfitimeve të paligjshme pasurore për 17 persona, më 15.05.2024 ka nënshkruar 15 kontrata për punë me 15 persona të cilët ishin të angazhuar në Klinikën Universitare për Toksikologji (dhe persona të tjerë pa bazë ligjore të rregulluar për praninë e tyre në klinikë), pas çka, retroaktivisht, për personat e supozuar të angazhuar për punë, për muajt prill dhe maj 2024 ka lëshuar dy urdhra pagese dhe ka kryer pagesën e kompensimit mujor për angazhimin e supozuar në një shumë totale prej 659,781 denarë me përfshirjen e tatimit personal mbi të ardhurat.

Pagesat e përmendura janë kryer në mënyrë të paligjshme, me çka e pandehura B.I. ka dëmtuar Institucionin Publik Shëndetësor Klinika Universitare për Toksikologji për një shumë totale të pagesave të kryera me tatimin e paguar prej 659,781 denarë.

Sipas të dhënave të lartpërmendura, e pandehura ka kryer veprime zyrtare të cilat nuk duhej t’i kryente, domethënë B.I. ka kryer vepër penale “shpërdorim i pozitës dhe autorizimeve zyrtare” sipas nenit 353, paragrafi 3 i lidhur me paragrafi 1 të Kodit Penal, duke dëmtuar Institucionin Publik Shëndetësor Klinika Universitare për Toksikologji për shumën prej 659,781 denarë.

Continue Reading

Lajme nga vendi

DMSH nënshkroi kontratë me dy pilotët e pensionuar të “Er traktor”, pritet përfshirja e tyre në shuarjen e zjarrit në rajonin e Negotinës

Published

on

Drejtoria për Mbrojtje dhe Shpëtim (DMSH) ka nënshkruar marrëveshje me dy pilotët në pension të “Er traktor” dhe gjatë ditës pritet të përfshihen në shuarjen e zjarrit në rajonin e Negotinës, ka bërë të ditur për MIA-n drejtori i DMSH-së, Bekim Maksuti.

Ai theksoi se dy pilotët tashmë kanë shkuar në aeroport dhe pasi të kenë kaluar procedurat që kërkohen para çdo fluturimi do të drejtohen për në malin Serta në rajonin e Negotinës.

“Kemi nënshkruar marrëveshje me dy pilotët dhe për një kohë shumë të shkurtër do të përfshihen në shuarjen e zjarreve në rajonin e Negotinës. Pilotët tashmë janë rrugës për në aeroport, duhet të kalojnë disa procedura para se të jenë gati për të fluturuar dhe në një kohë shumë të shkurtër do të përfshihen në shuarje”, deklaroi Maksuti për MIA-n.

Drejtori nuk ka dashur të tregojë se për sa rrogë dy pilotët janë rikthyer. Në një bisedë për MIA -në muajin e kaluar, Maksuti tha se për kthimin e dy pilotëve të trajnuar, DMSH-ja kërkon nga Ministria e Financave pagë prej 300 mijë denarë, sepse puna e pilotit në DMSH-së me pagë prej 72 mijë denarë është joatraktive.

Ai shtoi se kontrata është nënshkruar deri në fund të vitit dhe pas skadimit duhet të vendosë Qeveria, sepse, theksoi ai, “është e nevojshme që pagat të shlyhen në nivel shtetëror”.

Advertisement

“Kontrata është nënshkruar deri në fund të këtij viti, do të shohim se çfarë do të vendosë qeveria. Ka ndalesë për konkurse të reja, kështu që sapo të kemi mundësi të rinovojmë konkurset për marrjen e pilotëve të rinj, do ta bëjmë dhe do të shohim nëse ka të interesuar. Para së gjithash, duhet të rregullohet statusi i tyre për sa i përket të ardhurave, është i nevojshëm rregullimi i pagave në nivel shtetëror. Kjo është ende problem, sepse duhet zgjidhur në një nivel më të lartë”, tha Maksuti.

Continue Reading

Më të lexuarat