Connect with us

Lajme nga vendi

9.4% më shumë divorce sesa vitin e kaluar! Gjendja ekonomike dhe dëshira për liri, ndër shkaqet kryesore?

Published

on

Divorcet në Maqedoninë e Veriut çdo vit e më shumë po shënojnë rritje, tregojnë të dhënat e Entit të statistikave. Rritja në vitin 2023 është 9,4 për qind krahasuar me një vit më parë, kur janë prishur 1.765 martesa.

Po pse, dhe çfarë e bën një çift që të tejkalojë çdo sfidë, për të mos shkuar në divorc. Për ta mësuar këtë dolëm për të pyetur më të moshuarit, gjeneratë e cila divorcin mund ta ketë parë si zgjidhjen e fundit.

Një qytetar mendon se ndër arsyet e shpeshta që i çojnë çiftet drejt divorcit është gjendja e ekonomike.

“Po martohen shumë të ri, dhe nuk e kanë atë ndërgjegjen familjare pastaj edhe “mos-pasja” po i detyron më tepër të ndahen kanë shumë fëmijë 2-3, me çfarë t’i ruajnë, pastaj ndahet me gruan shkaku i fëmijëve, edhe pak si të ri po martohen, në moshën e re 18-20 vjet pak është problem të martohesh”, tha një qytetar.

Na tregoi po ashtu se zënka e vetme me gruan e tij ka qenë shija e ushqimit.

Advertisement

“Ndonjëherë nëse nuk më ka pëlqyer ndonjë gjellë me më shumë kripë ose me yndyrë dhe i kam thënë më pak, ndonjëherë i kam thënë. Kështu probleme jo”, tha qytetari.

Një qytetar tjetër u përgjigj shkurt se problemi kryesor i divorceve është gjendja financiare.

“Për “idare”, nuk kanë të holla nuk kanë”, shtoi qytetari.

Sociologu Ali Pajaziti tregon disa pika kyçe për arsyet e divorceve është dëshira e çifteve të reja për liri të plotë dhe që askush të mos u përzihet në jetën e tyre.

“Modernizimi i jetës e ka sjellë atë ngarkesën personale dhe dëshiron që çdo njeri të jetë individ, pra të ketë hapësirën e vet të lirisë dhe të mos i përzihet askush pra në jetën e vet. Gjendja financiare ose ekonomia pra e cila neve na mbjell ngarkesa dhe kërkesa të shumta ekonomike dhe në këtë drejtim shpesh ne nuk mundemi që ne t’i realizojmë ato që neve ëndërrojmë na bën që fajin t’ia hedhim tjetrit, kinse pala tjetër është fajtore për këtë ngecje ekonomike dhe pamundësi për të kapur ritmin, dhe kështu krijohet një ambient i mosdurimit, intolerancës”, deklaroi sociologu Ali Pajaziti.

Advertisement

Nëse shihen divorcet sipas moshës së çifteve, statistikat tregojnë se numri më i madh i ndarjeve ka ndodhur në grupmoshën nga 35 deri në 39 vjeç, nga të cilat 310 ose 17,6 % në femrat dhe 295 ose 17.6% për meshkujt. Sipas kohëzgjatjes së martesës, shumica e divorceve, 393 ose 22,3%, kanë ndodhur nga 5 deri në 9 vjet pas lidhjes së martesës./TV21

Lajme nga vendi

MASh shpalli konkurset për ndarjen e bursave për ciklin e dytë dhe të tretë të studimeve jashtë vendit për vitin akademik 2024/2025

Published

on

Ministria e Arsimit dhe Shkencës shpalli konkurset për ndarjen e bursave për studime të ciklit të dytë dhe të tretë jashtë vendit për vitin akademik 2024/2025, për të cilat afati i aplikimit është 15 shtator 2024.

Të drejtën e aplikimit e kanë studentët që janë pranuar në ciklin e dytë të studimeve (master) ose në ciklin e tretë (doktoraturë) në një nga dhjetë universitetet e para të renditura në të gjitha fushat, pra në një nga 100 të parët e renditur. universitetet në listën e fundit të publikuar të Shangait të fushave: inxhinieri dhe teknologji, arkitekturë, ndërtim, matematikë, e drejta ndërkombëtare publike dhe private, ekonomi dhe biznes, fizikë, biologji, kimi, shkenca ushqimore, shkenca e tokës dhe ujit, shkenca kompjuterike dhe informacioni, elektrike inxhinieri, elektronikë dhe inxhinieri informacioni, inxhinieri mekanike, turizëm dhe gjenetikë.

Marrësit të bursës i rimbursohen tarifat e shkollimit deri në 40,000 USD në vit, një biletë avioni në fillim të studimeve, një biletë avioni pas përfundimit të studimeve ose një biletë avioni vajtje-ardhje, ndërsa paguhet paga mujore sipas Vendimit. Për përcaktimin e mënyrës së llogaritjes së kostos së bursës mujore të studentëve që studiojnë jashtë vendit për vitin akademik 2024/2025 (bazuar në Listën e Indekseve të Çmimeve me Pakicë për Kostot e Jetesës, e cila është publikuar nga autoritetet kompetente të Kombeve të Bashkuara). Çdo shumë mbi tarifën e mësipërme të regjistrimit është përgjegjësi e studentit, thuhet në tenderë.

Ato përmbajnë kushtet për marrjen e bursës dhe detyrimet që fituesi i bursës (për ciklin e dytë ose të tretë të studimeve) do të ketë ndaj shtetit pas përfundimit të studimeve. Janë renditur edhe dokumentet e kërkuara për aplikim dhe mënyra e aplikimit të kandidatëve derisa konkurset janë të hapura – deri më 15 shtator 2024.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Janevska: Nga viti i ardhshëm do të përcaktohen kuotat e fakulteteve sipas analizës së tregut të punës

Published

on

Nga viti i ardhshëm, kuotat e institucioneve të arsimit të lartë do të përcaktohen në bazë të analizës së tregut të punës dhe të dhënave të Agjencisë për Punësim, deklaroi ministrja e Arsimit dhe Shkencës Vesna Janevska në emisionin “Stadiumi” në Kanalin 77.

Siç thuhet në njoftim, ministrja theksoi se këtë vit nuk ka pasur kohë për të ndërhyrë në konkurs, sepse ai ishte përgatitur nga menaxhmenti i mëparshëm dhe për shkak të afatit të shkurtër, Qeveria e re duhej ta miratonte.

Sipas Janevskës, vendi nuk ka nevojë për aq shumë juristë, për dallim nga mësimdhënësit e matematikës, fizikës dhe kimisë.

Këtë vit nuk kemi pasur kohë të ndërhyjmë në konkurs, sepse ai ishte përgatitur nga menaxhmenti i mëparshëm dhe për shkak të afatit të shkurtër, Qeveria e re duhej ta miratonte pa mundësi korrigjimesh. Por analiza ka filluar. Duhet të zvogëlohen disa kuota, për shembull, Maqedonia nuk ka nevojë për aq shumë juristë, ka nevojë për mësimdhënës të matematikës, fizikës, kimisë dhe ne do t’i stimulojmë të rinjtë me bursa që të zgjedhin profesione që janë të pakta, tha Janevska.

Ministria e Arsimit dhe Kulturës shton se po mendon të vendosë provimet pranuese në të gjitha institucionet e arsimit të lartë, por kjo do të diskutohet më tej.

Advertisement

– Janevska foli edhe për buxhetin për shkencën, të cilin, siç tha ajo, Qeveria synon ta rrisë nga 0,3 për qind të bruto-produktit të brendshëm në 1 për qind dhe se kjo do të ndodhë gradualisht, thuhet në njoftimin e Ministrisë së Arsimit.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Aksion i policisë në një klub nate në rrugën e vjetër Tetovë-Shkup, kapen 8 shtetase të huaja të moshës 22 deri në 32-vjeç

Published

on

Mbrëmë (20.07.2024) në periudhën nga ora 00:00 deri në 02:00, policët e SPB Tetovë kryen një kontroll në një klub nate në rrugën rajonale Tetovë – Shkup. Gjatë kontrollit në objekt u gjetën tetë shtetase të huaja të moshës nga 22 deri në 32 vjeç nga Rusia, Moldavia dhe Shqipëria, të cilat kishin keqpërdorur qëndrimin e tyre, pra qëndronin në shtet në kundërshtim me qëllimin e deklaruar. Ato janë arrestuar dhe mbajtur në stacionin e policisë për procedurë të mëtejshme.

Continue Reading

Më të lexuarat