Connect with us

Lajme nga vendi

Rikthimi “i madh” i Musës dhe rënia e Artanit!

Published

on

Pas mosmarrëveshjeve të vazhdueshme brenda strukturave të Bashkimit Demokratik për Integrim dhe mungesës së debatit të brendshëm, u nxit fraksioni i quajtur “Grupi i Zjarrit”, e cila udhëhiqej nga Izet Mexhiti, Musa Xhaferi, Blerim Bexheti, Nevzat Bejta dhe të tjerët.

Pakënaqësia e udhëheqësve të vjetër të partisë ishte e orientuar tek qeverisja e keqe e funksionerëve të BDI-së, kryesisht ndaj Artan Grubit dhe Bujar Osmanit, të cilën i akuzonin si keqpërdorues të pushtetit dhe përvetësues të interesave të partisë, gjithmonë në kurriz të liderit Ali Ahmeti.

Sa më shumë fryhej në media tensioni politik në BDI, aq më e ashpër bëhej fushata e brendshme partiake. Përderisa nënkryetari i partisë Izet Mexhiti vendosi të ndaj rrugët me BDI-në, grupi tjetër inicues u tërhoq nga ideja e Izet Mexhitit për veprim të ri politik duke zgjedhur rrugën më të lehtë, atë të rikthimit në folenë e vjetër.

Por rikthimi në folenë e vjetër nuk ishte falas, ajo u shpërblye me benefite të shumta në listat e fundit zgjedhore për “ujqërit e vjetër” të partisë, duke u’a rikthyer fuqinë politike dhe vendimarrjen si në mandatet e para qeverisëse të BDI-së.

Paralelisht me rikthimin e benefiteve politike, kushtëzimi dhe hapi tjetër i strukturave të vjetra brenda partisë lidhet me largimin e Artan Grubit nga strukturat udhëheqëse të partisë mënjëherë pas zgjedhjeve parlamentare dhe mos votim të ekzekutivit të ri në rast se ai propozohet në ndonjë prej pozitave ekzekutive në shtet.

Advertisement

Fuqizimi i strukturave të vjetra të partisë dhe anashkalimi i funksionerëve dhe ministrave aktual, ishte porosi e qartë se kryetari Ahmeti i besoi “misionarëve” të partisë e jo “politikanëve” siç i emërtoi Sadulla Duraki strukturat e reja në parti, njëherit bartës listës në zonën e 2-të zgjedhore, në një debat të njohur televiziv.

Kandidimi i mikut të vjetër të Aliut, Musa Xhaferit në zonën e 5-të zgjedhore u cilësua edhe si një rikthim i madh i tij në udhëheqjen e partisë, e i cili ishte ndër zërat më kritik kundër Artan Grubit dhe të tjerëve brenda BDI-së.

A është ky vendim i Ali Ahmetit një porosi për rikthimin strategjik në krye të partisë së gardës së vjetër dhe rrënimi i fuqisë ekzekutive dhe partiake të Artan Grubit?

Advertisement

Lajme nga vendi

MASh shpalli konkurset për ndarjen e bursave për ciklin e dytë dhe të tretë të studimeve jashtë vendit për vitin akademik 2024/2025

Published

on

Ministria e Arsimit dhe Shkencës shpalli konkurset për ndarjen e bursave për studime të ciklit të dytë dhe të tretë jashtë vendit për vitin akademik 2024/2025, për të cilat afati i aplikimit është 15 shtator 2024.

Të drejtën e aplikimit e kanë studentët që janë pranuar në ciklin e dytë të studimeve (master) ose në ciklin e tretë (doktoraturë) në një nga dhjetë universitetet e para të renditura në të gjitha fushat, pra në një nga 100 të parët e renditur. universitetet në listën e fundit të publikuar të Shangait të fushave: inxhinieri dhe teknologji, arkitekturë, ndërtim, matematikë, e drejta ndërkombëtare publike dhe private, ekonomi dhe biznes, fizikë, biologji, kimi, shkenca ushqimore, shkenca e tokës dhe ujit, shkenca kompjuterike dhe informacioni, elektrike inxhinieri, elektronikë dhe inxhinieri informacioni, inxhinieri mekanike, turizëm dhe gjenetikë.

Marrësit të bursës i rimbursohen tarifat e shkollimit deri në 40,000 USD në vit, një biletë avioni në fillim të studimeve, një biletë avioni pas përfundimit të studimeve ose një biletë avioni vajtje-ardhje, ndërsa paguhet paga mujore sipas Vendimit. Për përcaktimin e mënyrës së llogaritjes së kostos së bursës mujore të studentëve që studiojnë jashtë vendit për vitin akademik 2024/2025 (bazuar në Listën e Indekseve të Çmimeve me Pakicë për Kostot e Jetesës, e cila është publikuar nga autoritetet kompetente të Kombeve të Bashkuara). Çdo shumë mbi tarifën e mësipërme të regjistrimit është përgjegjësi e studentit, thuhet në tenderë.

Ato përmbajnë kushtet për marrjen e bursës dhe detyrimet që fituesi i bursës (për ciklin e dytë ose të tretë të studimeve) do të ketë ndaj shtetit pas përfundimit të studimeve. Janë renditur edhe dokumentet e kërkuara për aplikim dhe mënyra e aplikimit të kandidatëve derisa konkurset janë të hapura – deri më 15 shtator 2024.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Janevska: Nga viti i ardhshëm do të përcaktohen kuotat e fakulteteve sipas analizës së tregut të punës

Published

on

Nga viti i ardhshëm, kuotat e institucioneve të arsimit të lartë do të përcaktohen në bazë të analizës së tregut të punës dhe të dhënave të Agjencisë për Punësim, deklaroi ministrja e Arsimit dhe Shkencës Vesna Janevska në emisionin “Stadiumi” në Kanalin 77.

Siç thuhet në njoftim, ministrja theksoi se këtë vit nuk ka pasur kohë për të ndërhyrë në konkurs, sepse ai ishte përgatitur nga menaxhmenti i mëparshëm dhe për shkak të afatit të shkurtër, Qeveria e re duhej ta miratonte.

Sipas Janevskës, vendi nuk ka nevojë për aq shumë juristë, për dallim nga mësimdhënësit e matematikës, fizikës dhe kimisë.

Këtë vit nuk kemi pasur kohë të ndërhyjmë në konkurs, sepse ai ishte përgatitur nga menaxhmenti i mëparshëm dhe për shkak të afatit të shkurtër, Qeveria e re duhej ta miratonte pa mundësi korrigjimesh. Por analiza ka filluar. Duhet të zvogëlohen disa kuota, për shembull, Maqedonia nuk ka nevojë për aq shumë juristë, ka nevojë për mësimdhënës të matematikës, fizikës, kimisë dhe ne do t’i stimulojmë të rinjtë me bursa që të zgjedhin profesione që janë të pakta, tha Janevska.

Ministria e Arsimit dhe Kulturës shton se po mendon të vendosë provimet pranuese në të gjitha institucionet e arsimit të lartë, por kjo do të diskutohet më tej.

Advertisement

– Janevska foli edhe për buxhetin për shkencën, të cilin, siç tha ajo, Qeveria synon ta rrisë nga 0,3 për qind të bruto-produktit të brendshëm në 1 për qind dhe se kjo do të ndodhë gradualisht, thuhet në njoftimin e Ministrisë së Arsimit.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Aksion i policisë në një klub nate në rrugën e vjetër Tetovë-Shkup, kapen 8 shtetase të huaja të moshës 22 deri në 32-vjeç

Published

on

Mbrëmë (20.07.2024) në periudhën nga ora 00:00 deri në 02:00, policët e SPB Tetovë kryen një kontroll në një klub nate në rrugën rajonale Tetovë – Shkup. Gjatë kontrollit në objekt u gjetën tetë shtetase të huaja të moshës nga 22 deri në 32 vjeç nga Rusia, Moldavia dhe Shqipëria, të cilat kishin keqpërdorur qëndrimin e tyre, pra qëndronin në shtet në kundërshtim me qëllimin e deklaruar. Ato janë arrestuar dhe mbajtur në stacionin e policisë për procedurë të mëtejshme.

Continue Reading

Më të lexuarat