Connect with us

Lajme nga vendi

(VIDEO) Pa lista të pavarura në zgjedhjet Parlamentare

Published

on

Pa lista të pavarura në zgjedhjet ParlamentareAsnjë listë e pavarur nuk do të merr pjesë në zgjedhjet e ardhshme parlamentare pasi nuk arritën të grumbullojnë numrin e nëvojshëm të nënshkrimeve nga qytetarët. Kjo do të thotë se në zgjedhjet e 8 majit do të ketë vetëm lista partiake.Derisa në këto zgjedhje do të garojnë vetëm kandidatët partiak, në zgjedhjet lokale të vitit të ardhshëm, që të ketë lista të pavarura, duhet të plotësohet pragu zgjedhor.Në praktikë, kjo do të thotë se nëse për dorëzimin e listës së pavarur për deputetë, në cilën do njësi zgjedhore, deri tani nevojiteshin 1.000 nënshkrime, në të ardhmen do të duhen nga 2.500 deri 3.500 varësisht madhësisë së njësisë zgjedhore apo 1% të votuesve të regjistruar në atë njësi.Ndryshimet e këtilla kaluan në seancën parlamentare të 7 majit e që u miratuan me një pako me ndryshimet që u mundësuan qytetarëve që nuk kanë letërnjoftime të vlefshme, të votojnë në zgjedhjet e ardhshme presidenciale dhe parlamentare, si dhe në një pako me ndryshimet sipas rekomandimeve të OSBE/ODIHR-it.Megjithatë, kanë reaguar nga Shoqata Joqeveritare Më Mirë për Tetovën. Sipas tyre, Nnë një mënyrë tinzare, pa konsultime dhe debat publik, nëpërmjet një procedure të shkurtuar dhe në kundërshtim me rekomandimet e OSBE/ODIHR, partitë politike më të mëdha, duke justifikuar se ndihmojnë qytetarët pa dokumente të vlefshëm, miratuan ndryshime të tjera të fshehura në Ligjin Zgjedhor, duke i larguar praktikisht kandidatët e pavarur dhe duke i penguar ata të marrin pjesë në të gjitha zgjedhjet e ardhshme lokale dhe kombëtare. Një shembull tjetër ilustrues i politikave diskriminuese ndaj të pavarurve është fakti se për regjistrimin e një partie politike nevojiten 1,000 nënshkrime. Kjo dispozitë nuk është ndryshuar.Poashtu, mënyra e vështirë e mbledhjes së nënshkrimeve përmes zyrave të KQZ është një problem shtesë për të cilin të pavarurit kanë reaguar edhe më herët. Kjo kusht i vështirë ruan dhe me ndryshimet e reja.Normat dhe rekomandimet ndërkombëtare thonë se nuk duhet të ketë kërkesa diskriminuese për kandidatët e pavarur krahasuar me ato për partitë”, thonë nga Shoqata Më Mirë për Tetovën.TV KOHA

Lajme nga vendi

(VIDEO)Kujdes prindër! Megjashi alarmon për gjendjen psikologjike të fëmijëve në Maqedoni, për 2 muaj janë paraqitur 10 fëmijë që kanë mendime për vetëvrasje

Published

on

Dhunë në familje, probleme me shëndetin mendor, shpërfillje në shkollë dhe shoqëri, e madje 10 telefonata me paramendim për vetëvrasje. Këto janë vetëm disa nga 307 denoncimet që të miturit, posaçërisht të moshës 13 deri në 15 vjeç kanë shprehur gjatë vitit 2023 në linjën telefonike 24 orëshe të Ambasadës së parë të fëmijëve “Megjashi”. Psikologët apelojnë të flitet hapur për këto çështje, pasi sipas tyre, ato mundë të jenë shqetësime të përkohshme.“Është shumë e rëndësishme të flasim hapur. Është një mit që nëse flasim për vetëvrasje do ta nxisim atë, përkundrazi në këtë mënyrë thyejmë tabunë, duhet te flasim. Ndoshta jo të gjithë dëshirojnë të mos jetojnë, kjo mundë të jetë momentale ose si zgjidhje e vetme. Përmes bisedës i ndihmojmë të sheh edhe mundësitë e tjera se ajo të zgjidhet”, deklaroi Jordanka Trajkoska, psikologe.Sipas drejtuesve të Megjash-it, sistemi shkollor duhet të jetë edhe edukativ dhe i aftë të zbulojë fëmijët me probleme të ndryshme.“Gjashtë deri në tetë orë fëmijët janë në shkollë, ato janë 200 ditë në vit. Nëse këtu nuk dallohen devijime të caktuara në sjelljen e fëmijës atëherë ne fëmijën e kemi të humbur. Prindi nuk ka plotësuar mjaftueshëm përgjegjësinë prindërore, jo çdo prind ka kapacitet të dallojë sjelljet jo të duhura të fëmijëve. Fëmija përsërit rastet dhe i përcjell në shkollë, këtu nuk ka korrigjues dhe thjesht fëmija mbetet në rrugë”, u shpreh Dragi Zmijanac, nga Ambasada “Megjashi”.Sipas grupmoshës, shumica e denoncimeve kanë të bëjnë me fëmijët e moshës 13 deri në 15 vjeç, pastaj 10 deri në 12 vjeç dhe 7 deri në 9 vjeç. Sipas ambientit të banimit, numri më i madh i fëmijëve jetojnë në një mjedis urban ndërkohë që numri i telefonuesve nga zonat rurale, si në vitet e kaluara, mbetet shumë i vogël. Sa i përket përkatësisë etnike, 230 nga numri i përgjithshëm janë maqedonas, 14 romë dhe 33 janë shqiptarë. Raporti “Alo Bushavko”, përfshinë periudhën nga 1 janar deri më 31 dhjetor 2023, për problemet që lidhen me të drejtën, mbrojtjen nga dhuna, të drejtën për arsimim dhe të drejtën e aksesit në institucione të tjera.TV KOHA

Continue Reading

Lajme nga vendi

Taravari: Do ta ndalojmë bixhozin dhe kreditë e shpejta, Qeveria e ardhshme do të mbuloj borxhet e qytetarëve nga kreditë e shpejta

Published

on

Sot, kandidati për President Arben Taravari zhvilloi vizitë të rëndësishëm në qytetin e Strugës, ku u diskutua problematika të ndryshme të komunitetit, duke filluar nga punëtorët shëndetësor deri tek qytetarët.

Gjatë takimeve, u përball me shqetësimet e qytetarëve në lidhje me shëndetësinë, e në veçanti me bixhozin dhe praktikat e dëmshme të bankave të shpejta.

Taravari shprehi zotimin për të ndaluar këto dukuri negative dhe për të gjetur zgjidhje që do të përmirësojnë jetën e qytetarëve në Maqedoninë e Veriut.

“Sot patëm një vizitë qytetit të Strugës dhe vendbanimeve në Strugë. Takimin e fillova me kolegët, mjek të Strugës me të cilët bashkëbiseduam për programin e VLEN për Shëndetësi, si i shohin ato problemet, si mund të përmirësohen dhe si mund të gjendet zgjidhje për Shëndetësinë në Republikën e Maqedonisë së Veriut. Mandej vazhduam takime me qytetarët, bizneset e vogla dhe të mesme në zonën e Strugës. Isha dëshmitar i numrit të madh të kazinove në Strugë, si dhe bankave për kredi të shpejta, dhe sa e dëmton kjo ekonominë e qytetarëve të Strugës. Ne si koalicion VLEN në qeverinë e ardhshme menjëherë do të marrim masa urgjente që të ndalohet bixhozi në Maqedoni të Veriut si ndodhi në Kosovë, por gjithashtu të ndalim edhe punën e bankave të shpejta të cilat bëjnë dëm të madh në buxhetin e qytetarëve. Gjithashtu do ta ndihmojmë seriozisht edhe qytetarët të cilët kanë borxhe këtyre bankave, këto borxhe të mbulohen nga shteti apo qeveria.”

Continue Reading

Lajme nga vendi

Për shkaqe shëndetësore në familje Bujar Osmani pezullon aktivitetet e sotme në fushatë

Published

on

Kandidati për president nga radhët e Frontit Europian, Bujar Osmani ka njoftuar se sot do të pezullojë aktivitetet e tij në kuadër të fushatës për zgjedhjet presidenciale. Osmani njofton se kjo është bërë për arsye shëndetësore në familje.
“Të nderuar mbështetës, Për arsye shëndetësore në familje, do pezulloj aktivitetet e ditës së sotme në fushatë. Shpresoj të jem bashkë me Ju në tubimin qëndror sonte nëse gjithçka do jetë në rregull. Ju faleminderit për mirëkuptimin!”, ka shkruar Osmani.

Continue Reading

Më të lexuarat