Connect with us

Lajme nga vendi

RMV, nga 1 janari rrymë më e lirë për amvisritë në bllokun e parë dhe të dytë, si dhe për konsumatorët e vegjël

Published

on

Për 20,15 % ulet çmimi i energjisë elektrike për më shumë se 70 mijë kompani të vogla në tregun e rregulluar, ndërsa çmimi për amvisëritë në bllokun e parë ulet për 4,11 %, vendosi Komisioni Rregullator i Energjetikës (KRRE), transmeton Portalb.mk.

„Çmimi i energjisë elektrike për më shumë se 70 mijë kompani, që janë në tregun e rregulluar, nga data 1 janar do të ulet për 20,15 %. Amvisëritë, të cilat racionalisht e përdorin eneregjinë elektrike, do të kenë ulje prej 4,11 % në bllokun e parë, ndërsa në bllokun e dytë, ulja do të jetë 2,95%, në bllokun e tretë do të ketë korrigjim prej 0,85 % dhe blloku i katërt, për ata që shpenzojnë më së shumti do të ketë korrigjim prej 7,65 %”, deklaroi Marko Bislimoski.

Sipas tij, kishte tri postulate kyçe, në bazë të të cilave u sollë vendimi – të mundësohet furnizim i sigurtë dhe stabil me energji elektrike, të mbrohet standardi jetësor i qytetarëve dhe në mënyrë plotësuese të stimulohen konsumatorët që të vazhdojnë ta harxhojnë energjinë elektrike në mënyrë racionale.

“Qytetarët dhe ekonomia treguan solidaritet dhe përgjegjësi në kohën e krizës energjetike dhe ky vendim është sjellur si rezultat i kontributit të tyre në respektimin e rekomandimeve për kursim. ESM tregoi prodhim të rritur dhe përveç faktit që plotësisht i mundëson sasitë për amvisëritë dhe konsumatorët e vegjël, njëkohësisht mundëson edhe rrymë më të lirë për shkollat, pëe industrinë ushqimore dhe atë të mishit, për NPK-të. Si përfundim: nuk do të ketë kufizime, rrymë ka, çmimi për 70 mijë kompani të vogla është ulur për 20,15%, ndërsa për amvisëritë ulja është 4,11 %,” deklaroi Marko Bislimoski, kryetar i Komisionit Rregullator të Energjetikës dhe të Shërbimeve të Ujit.

BLLOK TARIFAT (kW/h)

Advertisement

Blloku i parë 0- 210 -4,11%
Blloku i dytë 210- 630 -2,95%
Blloku i tretë 630- 1050 0,85%
Blloku i katërt 1050 > 7,65%
Kërkesa për çmim të ri të energjisë elektrike në tregun e rregulluar pas 1 janarit, në KRRE-së i kishin dorëzuar tri kompanitë energjetike SH.A. MEPSO për transmetimin e energjisë elektrike, “EVN Elektrodistrubucia” për distribuim dhe “EVN Home” për kryerjen e veprimtarisë furnizim univerzal me energji elektrike për konsumatorët e vegjël dhe amvisëritë.

Kujtojmë se në gusht të këtij viti Qeveria e Maqedonisë solli rekomandime dhe detyrime për kursimin e energjisë elektrike. Ndër të tjera në këto rekomandime hynte edhe që Komunat dhe Qyteti i Shkupit të bëjnë orar, në atë mënyrë që në gjysmën e rrugëve dhe bulevardeve të fiket ndriçimi publik.

U rekomandua që NP Rrugët të fillojë menjëherë me reduktimin e ndriçimit të instaluar në rrugët shtetërore në sasinë minimale të sigurt të ndriçimit të rrugëve, shesheve dhe objekteve të tjera në vend që i përfshijnë rrugët shtetërore.

Ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi dhe drejtori i SH.A. ESM Vasko Kovaçevski më 16 gusht të këtij viti shpalosën rekomandimet dhe masat për kursimin e energjisë nga amvisëritë dhe kompanitë, si dhe detyrat për kursimin e energjisë elektrike dhe ngrohjes që u miratuan në seancë qeveritare. Që atëherë nga Qeveria bënë me dije se këtë vit do të kalojmë një nga dimrat më të vështirë në aspektin energjetik.

Advertisement
Advertisement

Lajme nga vendi

MASh shpalli konkurset për ndarjen e bursave për ciklin e dytë dhe të tretë të studimeve jashtë vendit për vitin akademik 2024/2025

Published

on

Ministria e Arsimit dhe Shkencës shpalli konkurset për ndarjen e bursave për studime të ciklit të dytë dhe të tretë jashtë vendit për vitin akademik 2024/2025, për të cilat afati i aplikimit është 15 shtator 2024.

Të drejtën e aplikimit e kanë studentët që janë pranuar në ciklin e dytë të studimeve (master) ose në ciklin e tretë (doktoraturë) në një nga dhjetë universitetet e para të renditura në të gjitha fushat, pra në një nga 100 të parët e renditur. universitetet në listën e fundit të publikuar të Shangait të fushave: inxhinieri dhe teknologji, arkitekturë, ndërtim, matematikë, e drejta ndërkombëtare publike dhe private, ekonomi dhe biznes, fizikë, biologji, kimi, shkenca ushqimore, shkenca e tokës dhe ujit, shkenca kompjuterike dhe informacioni, elektrike inxhinieri, elektronikë dhe inxhinieri informacioni, inxhinieri mekanike, turizëm dhe gjenetikë.

Marrësit të bursës i rimbursohen tarifat e shkollimit deri në 40,000 USD në vit, një biletë avioni në fillim të studimeve, një biletë avioni pas përfundimit të studimeve ose një biletë avioni vajtje-ardhje, ndërsa paguhet paga mujore sipas Vendimit. Për përcaktimin e mënyrës së llogaritjes së kostos së bursës mujore të studentëve që studiojnë jashtë vendit për vitin akademik 2024/2025 (bazuar në Listën e Indekseve të Çmimeve me Pakicë për Kostot e Jetesës, e cila është publikuar nga autoritetet kompetente të Kombeve të Bashkuara). Çdo shumë mbi tarifën e mësipërme të regjistrimit është përgjegjësi e studentit, thuhet në tenderë.

Ato përmbajnë kushtet për marrjen e bursës dhe detyrimet që fituesi i bursës (për ciklin e dytë ose të tretë të studimeve) do të ketë ndaj shtetit pas përfundimit të studimeve. Janë renditur edhe dokumentet e kërkuara për aplikim dhe mënyra e aplikimit të kandidatëve derisa konkurset janë të hapura – deri më 15 shtator 2024.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Janevska: Nga viti i ardhshëm do të përcaktohen kuotat e fakulteteve sipas analizës së tregut të punës

Published

on

Nga viti i ardhshëm, kuotat e institucioneve të arsimit të lartë do të përcaktohen në bazë të analizës së tregut të punës dhe të dhënave të Agjencisë për Punësim, deklaroi ministrja e Arsimit dhe Shkencës Vesna Janevska në emisionin “Stadiumi” në Kanalin 77.

Siç thuhet në njoftim, ministrja theksoi se këtë vit nuk ka pasur kohë për të ndërhyrë në konkurs, sepse ai ishte përgatitur nga menaxhmenti i mëparshëm dhe për shkak të afatit të shkurtër, Qeveria e re duhej ta miratonte.

Sipas Janevskës, vendi nuk ka nevojë për aq shumë juristë, për dallim nga mësimdhënësit e matematikës, fizikës dhe kimisë.

Këtë vit nuk kemi pasur kohë të ndërhyjmë në konkurs, sepse ai ishte përgatitur nga menaxhmenti i mëparshëm dhe për shkak të afatit të shkurtër, Qeveria e re duhej ta miratonte pa mundësi korrigjimesh. Por analiza ka filluar. Duhet të zvogëlohen disa kuota, për shembull, Maqedonia nuk ka nevojë për aq shumë juristë, ka nevojë për mësimdhënës të matematikës, fizikës, kimisë dhe ne do t’i stimulojmë të rinjtë me bursa që të zgjedhin profesione që janë të pakta, tha Janevska.

Ministria e Arsimit dhe Kulturës shton se po mendon të vendosë provimet pranuese në të gjitha institucionet e arsimit të lartë, por kjo do të diskutohet më tej.

Advertisement

– Janevska foli edhe për buxhetin për shkencën, të cilin, siç tha ajo, Qeveria synon ta rrisë nga 0,3 për qind të bruto-produktit të brendshëm në 1 për qind dhe se kjo do të ndodhë gradualisht, thuhet në njoftimin e Ministrisë së Arsimit.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Aksion i policisë në një klub nate në rrugën e vjetër Tetovë-Shkup, kapen 8 shtetase të huaja të moshës 22 deri në 32-vjeç

Published

on

Mbrëmë (20.07.2024) në periudhën nga ora 00:00 deri në 02:00, policët e SPB Tetovë kryen një kontroll në një klub nate në rrugën rajonale Tetovë – Shkup. Gjatë kontrollit në objekt u gjetën tetë shtetase të huaja të moshës nga 22 deri në 32 vjeç nga Rusia, Moldavia dhe Shqipëria, të cilat kishin keqpërdorur qëndrimin e tyre, pra qëndronin në shtet në kundërshtim me qëllimin e deklaruar. Ato janë arrestuar dhe mbajtur në stacionin e policisë për procedurë të mëtejshme.

Continue Reading

Më të lexuarat