Connect with us

Lajme nga vendi

Nga 1 janari amvisëritë dhe konsumatorët e vegjël do të paguajnë rrymë më të lirë

Published

on

Rryma për amvisëritë në bllokun e parë nga 1 janari do të ulet për 4,11 për qind, për bllokun e dytë për 2, 95 për qind, ndërsa rritet për bllokun e tretë për 0, 85 për qind dhe për të katërtin për 7, 65 për qind. Ulje prej 20, 15 për qind të çmimit të rrymës ka te rreth 70 mijë kompani mikro dhe të vogla në tregun e rregulluar. Në çmimin e ri të energjisë elektrike, të cilin e shpalli sot Komisioni Rregullator për Energjetikë, nga 1 janari do të përfshihet edhe rritja e TVSH-së nga 5 në 10 për qind.

“Që të mos ndjehet efekti nga rritja e TVSH-së, i ulëm çmimet në bllokun e parë dhe të dytë”, tha Bislimovski, duke informuar se pjesërisht janë pranuar kërkesat e kompanive energjetike, si dhe se ka faktorë të korrigjimit të cilat i kanë zbatuar në vendimin. Rritja e TVSH-së në vlerë absolute është 4,72 për qind. E kemi thënë edhe më herët se do të jemi kreativ në marrjen e vendimeve tona që shumica e amvisërive të mos e ndjejnë këtë rritje të TVSH-së dhe këtë e kemi bërë duke ulur çmimin e rrymës në bllokun e parë dhe të dytë”, tha në konferencë për shtyp kryetari i Komisionit Rregullator për Energjetikë, Marko Bislimoski.

Duke shpjeguar vendimin e ri të KRRE-së, tha se prodhimi vendor i energjisë elektrike është rritur për 26 për qind, gjë që ofron një bazë të mirë për marrjen e vendimeve për çmime që do të jenë para së gjithash në interes të kompanive dhe amvisërive. Kur kemi marrë këto vendime kemi marrë parasysh besueshmërinë dhe furnizimin me energji elektrike, mbrojtjen e mjedisit, mbrojtjen e standardit jetësor të qytetarëve dhe sinjalin e dërguar nga konsumatorët dhe veçanërisht nga amvisëritë, gjë që është fakt se në në periudhën e kaluar kanë kursyer dukshëm, tha kryetari i KRRE-së.

Sipas tij, 99,2 për qind e amvisërive në shtet do të kenë çmime të ulura të energjisë elektrike dhe atyre u kompensohet rritja e TVSH-së.

“Nëse vazhdojnë amvisëritë që të kursejnë, një përqindje shumë e vogël do të kenë shpenzime të rritura për energjinë elektrike. Ato janë masa konkrete të cilat do t’i ndihmojnë qytetarët që të përmirësohet standardi i tyre jetësor”, tha Bislimovski.

Advertisement

Të dhënat e KRRE-së tregojnë se konsumi prej 99.2 për qind nga 600 mijë amvisëri është në bllokun e parë, të dytë dhe të tretë, nga të cilët 55 deri në 60 për qind janë plotësisht në bllokun e parë, 21 deri në 22 për qind janë në bllokun e dytë dhe pjesa tjetër janë. në të tretën. Për amvisëritë që do të jenë në tre blloqet e para, rritja e TVSH-së pothuajse nuk do të ketë ndikim, pohon Bislimoski.

Sipas përllogaritjeve të KRRE-së, në këtë moment me sasitë e energjisë elektrike që furnizon EVN Houm, çmimi mesatar për amvisëritë duke përfshirë edhe tarifën e rrjetit është 98 euro për megavat orë.

Çmimi i rrymës për konsumatorët e vegjël me tarifë të shtrenjtë, e cila gjithsej me tarifën e rrjetit më parë ishte 17,9 denarë, nga 1 janari do të jetë 13,73 denarë. Tarifa e lirë më parë ishte 13,51 denarë, ndërsa çmimi i ri është 10,78 denarë. Ky çmim, siç tha Bislimoski, do të aplikohet për 70.000 kompani të cilat në të kaluarën janë përballur me kosto të lartë të energjisë elektrike. Kjo është një masë konkrete që sjell një ulje të ndjeshme të kostos së tyre të energjisë elektrike. Këto janë kompani të vogla, mikro, dyqane të vogla, parukeri, berbere, kafene të vogla, kompani që kanë nevojë për këtë ndihmë, theksoi Bislimoski.

Ai njoftoi se me këto vendime, çmimi i përçimit të energjisë elektrike ulet për 8,66 për qind, ndërsa për shpërndarje për 19,54 për qind. Kjo, theksoi, është ndihmë shtesë edhe për kompanitë të cilat janë në tregun e lirë të energjisë elektrike sepse shpenzimet e tyre për rrjete, që përfshin edhe përçimin dhe shpërndarjen ulen gati për 20 për qind.

“Ajo që është gjithashtu shumë e rëndësishme, në periudhën e kaluar ka pasur reagime se shpenzimet tarifave të rrjetit janë më të larta se shpenzimi për energjinë. Tani kjo do të ndryshojë sepse shpenzimi i shpërndarjes së energjisë elektrike për kategorinë ku janë kyçur amvisëritë, pra LV2, zvogëlohet për 20,6 për qind”, tha Bislimoski.

Advertisement

Sipas tij, kërkesat e kompanive energjetike janë pranuar pjesërisht dhe për shkak se ka faktorë korrigjues që ato i kanë zbatuar në vendim për të ulur kostot e tarifave të rrjetit. Në prag të vendimit të sotëm të KRRE-së, SHA MEPSO kërkoi rritje të çmimit të përçimit të energjisë elektrike për 29,75 për qind, “EVN Elektrodistribucioni” kërkoi uljen e shërbimit për shpërndarje të energjisë elektrike për 2,8 për qind, ndërsa furnizuesi universal “EVN Houm” kërkoi rritje për pesë për qind të çmimit për furnizim me energji elektrike.

Nga 1 janari i këtij viti, rryma u rrit për 9,48 për qind, ndërsa u hoq tarifa e lirë ditore, ndërsa tarifat e lira të natës dhe të dielave mbetën. Një tjetër rritje çmimi pasoi në korrik, kur filloi të aplikohej sistemi i ri për llogaritjen e rrymës së konsumuar, për të cilin çmimet e reja llogariten në katër blloqe.

Advertisement

Lajme nga vendi

MASh shpalli konkurset për ndarjen e bursave për ciklin e dytë dhe të tretë të studimeve jashtë vendit për vitin akademik 2024/2025

Published

on

Ministria e Arsimit dhe Shkencës shpalli konkurset për ndarjen e bursave për studime të ciklit të dytë dhe të tretë jashtë vendit për vitin akademik 2024/2025, për të cilat afati i aplikimit është 15 shtator 2024.

Të drejtën e aplikimit e kanë studentët që janë pranuar në ciklin e dytë të studimeve (master) ose në ciklin e tretë (doktoraturë) në një nga dhjetë universitetet e para të renditura në të gjitha fushat, pra në një nga 100 të parët e renditur. universitetet në listën e fundit të publikuar të Shangait të fushave: inxhinieri dhe teknologji, arkitekturë, ndërtim, matematikë, e drejta ndërkombëtare publike dhe private, ekonomi dhe biznes, fizikë, biologji, kimi, shkenca ushqimore, shkenca e tokës dhe ujit, shkenca kompjuterike dhe informacioni, elektrike inxhinieri, elektronikë dhe inxhinieri informacioni, inxhinieri mekanike, turizëm dhe gjenetikë.

Marrësit të bursës i rimbursohen tarifat e shkollimit deri në 40,000 USD në vit, një biletë avioni në fillim të studimeve, një biletë avioni pas përfundimit të studimeve ose një biletë avioni vajtje-ardhje, ndërsa paguhet paga mujore sipas Vendimit. Për përcaktimin e mënyrës së llogaritjes së kostos së bursës mujore të studentëve që studiojnë jashtë vendit për vitin akademik 2024/2025 (bazuar në Listën e Indekseve të Çmimeve me Pakicë për Kostot e Jetesës, e cila është publikuar nga autoritetet kompetente të Kombeve të Bashkuara). Çdo shumë mbi tarifën e mësipërme të regjistrimit është përgjegjësi e studentit, thuhet në tenderë.

Ato përmbajnë kushtet për marrjen e bursës dhe detyrimet që fituesi i bursës (për ciklin e dytë ose të tretë të studimeve) do të ketë ndaj shtetit pas përfundimit të studimeve. Janë renditur edhe dokumentet e kërkuara për aplikim dhe mënyra e aplikimit të kandidatëve derisa konkurset janë të hapura – deri më 15 shtator 2024.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Janevska: Nga viti i ardhshëm do të përcaktohen kuotat e fakulteteve sipas analizës së tregut të punës

Published

on

Nga viti i ardhshëm, kuotat e institucioneve të arsimit të lartë do të përcaktohen në bazë të analizës së tregut të punës dhe të dhënave të Agjencisë për Punësim, deklaroi ministrja e Arsimit dhe Shkencës Vesna Janevska në emisionin “Stadiumi” në Kanalin 77.

Siç thuhet në njoftim, ministrja theksoi se këtë vit nuk ka pasur kohë për të ndërhyrë në konkurs, sepse ai ishte përgatitur nga menaxhmenti i mëparshëm dhe për shkak të afatit të shkurtër, Qeveria e re duhej ta miratonte.

Sipas Janevskës, vendi nuk ka nevojë për aq shumë juristë, për dallim nga mësimdhënësit e matematikës, fizikës dhe kimisë.

Këtë vit nuk kemi pasur kohë të ndërhyjmë në konkurs, sepse ai ishte përgatitur nga menaxhmenti i mëparshëm dhe për shkak të afatit të shkurtër, Qeveria e re duhej ta miratonte pa mundësi korrigjimesh. Por analiza ka filluar. Duhet të zvogëlohen disa kuota, për shembull, Maqedonia nuk ka nevojë për aq shumë juristë, ka nevojë për mësimdhënës të matematikës, fizikës, kimisë dhe ne do t’i stimulojmë të rinjtë me bursa që të zgjedhin profesione që janë të pakta, tha Janevska.

Ministria e Arsimit dhe Kulturës shton se po mendon të vendosë provimet pranuese në të gjitha institucionet e arsimit të lartë, por kjo do të diskutohet më tej.

Advertisement

– Janevska foli edhe për buxhetin për shkencën, të cilin, siç tha ajo, Qeveria synon ta rrisë nga 0,3 për qind të bruto-produktit të brendshëm në 1 për qind dhe se kjo do të ndodhë gradualisht, thuhet në njoftimin e Ministrisë së Arsimit.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Aksion i policisë në një klub nate në rrugën e vjetër Tetovë-Shkup, kapen 8 shtetase të huaja të moshës 22 deri në 32-vjeç

Published

on

Mbrëmë (20.07.2024) në periudhën nga ora 00:00 deri në 02:00, policët e SPB Tetovë kryen një kontroll në një klub nate në rrugën rajonale Tetovë – Shkup. Gjatë kontrollit në objekt u gjetën tetë shtetase të huaja të moshës nga 22 deri në 32 vjeç nga Rusia, Moldavia dhe Shqipëria, të cilat kishin keqpërdorur qëndrimin e tyre, pra qëndronin në shtet në kundërshtim me qëllimin e deklaruar. Ato janë arrestuar dhe mbajtur në stacionin e policisë për procedurë të mëtejshme.

Continue Reading

Më të lexuarat