Connect with us

Lajme nga vendi

(video) Dhuna nga bashkëmoshatarët po ndodh gjithnjë e më shumë

Published

on

Dhuna nga bashkëmoshatarët po shfaqet gjithnjë e më shumë në forma të ndryshme, edhe pse nxënësit nuk e njohin dhe nuk reagojnë, kjo do të përsëritet dhe do të ketë gjithnjë e më shumë viktima të kësaj lloj dhune, theksuan nga Ambasada e parë e fëmijëve në botë “Megjashi” e cila sot ka promovuar Udhëzuesin për parandalimin dhe trajtimin e dhunës në shkolla. Ai sqaroi se bëhet fjalë për këshilla praktike, duke pasur parasysh se ndonjëherë edhe fjalët mund të lëndojnë dhe të lënë trauma. Është e nevojshme, shtoi ai, që shërbimet profesionale të reagojnë me shpejtësi në mënyrë që të ketë një klimë solidariteti dhe empatie, që nxënësit të kenë besim tek ata dhe të raportojnë dhunën e mundshme. Stigmatizimi dhe viktimizimi shtesë i viktimave të dhunës, theksoi ai, ndodh kur dhuna regjistrohet dhe shpërndahet në rrjetet sociale në internet.”Nëse nxënësit nuk e njohin dhunën dhe nuk reagojnë ndaj saj, ajo do të përsëritet dhe do të ketë gjithnjë e më shumë fëmijë që janë viktima të dhunës. Udhëzuesi parandalues është një mjet tjetër, një mjet i mirë që ia rekomandoj edhe Byrosë së zhvillimit të arsimit, MASH, të jetë sa më qasës për të gjithë. Qëllimi është të njihet dhuna, të mos mbështetet, të reagohet në mënyrë të duhur dhe të mos jetë bashkëpunëtor”, theksoi kryetari dhe themeluesi i “Megjashit” Dragi Zmijanac.Svetlana Asprovska Todoroviq, psikologe tha se shërbimi profesional në shkollë duhet të veprojë si ndërmjetës mes mësuesve, prindërve dhe nxënësve.Në pyetjen nëse zëri i nxënësve dëgjohet mjaftueshëm në shkolla dhe në shtëpi dhe çfarë i provokon nxënësit të shfaqin dhunë nga bashkëmoshatarët, mesuesja Veronika Petrova tha se dhuna e bashkëmoshatarëve buron nga ajo siç tha një sensi i ri të humorit, humorit të zi.”Ekziston dhunë nga bashkëmoshatarët. Ndihemi të mbrojtur nga shërbimet profesionale, edhe pse, kryesisht, ka një shoqatë negative nga ana e të rinjve, kur bëhet fjalë për ato shërbime, se ato shërbejnë vetëm për të kritikuar nxënësit për arsye të ndryshme. Unë besoj se dhuna e bashkëmoshatarëve buron nga një sens i ri humori, humor i zi. Personalisht shërbimin profesional e shoh si një hapësirë të sigurt, ku të rinjtë mund të shprehin mendimet dhe problemet e tyre. Ato shërbime mund të ndihmojnë shumë”, tha Petrova .

Lajme nga vendi

MASh shpalli konkurset për ndarjen e bursave për ciklin e dytë dhe të tretë të studimeve jashtë vendit për vitin akademik 2024/2025

Published

on

Ministria e Arsimit dhe Shkencës shpalli konkurset për ndarjen e bursave për studime të ciklit të dytë dhe të tretë jashtë vendit për vitin akademik 2024/2025, për të cilat afati i aplikimit është 15 shtator 2024.

Të drejtën e aplikimit e kanë studentët që janë pranuar në ciklin e dytë të studimeve (master) ose në ciklin e tretë (doktoraturë) në një nga dhjetë universitetet e para të renditura në të gjitha fushat, pra në një nga 100 të parët e renditur. universitetet në listën e fundit të publikuar të Shangait të fushave: inxhinieri dhe teknologji, arkitekturë, ndërtim, matematikë, e drejta ndërkombëtare publike dhe private, ekonomi dhe biznes, fizikë, biologji, kimi, shkenca ushqimore, shkenca e tokës dhe ujit, shkenca kompjuterike dhe informacioni, elektrike inxhinieri, elektronikë dhe inxhinieri informacioni, inxhinieri mekanike, turizëm dhe gjenetikë.

Marrësit të bursës i rimbursohen tarifat e shkollimit deri në 40,000 USD në vit, një biletë avioni në fillim të studimeve, një biletë avioni pas përfundimit të studimeve ose një biletë avioni vajtje-ardhje, ndërsa paguhet paga mujore sipas Vendimit. Për përcaktimin e mënyrës së llogaritjes së kostos së bursës mujore të studentëve që studiojnë jashtë vendit për vitin akademik 2024/2025 (bazuar në Listën e Indekseve të Çmimeve me Pakicë për Kostot e Jetesës, e cila është publikuar nga autoritetet kompetente të Kombeve të Bashkuara). Çdo shumë mbi tarifën e mësipërme të regjistrimit është përgjegjësi e studentit, thuhet në tenderë.

Ato përmbajnë kushtet për marrjen e bursës dhe detyrimet që fituesi i bursës (për ciklin e dytë ose të tretë të studimeve) do të ketë ndaj shtetit pas përfundimit të studimeve. Janë renditur edhe dokumentet e kërkuara për aplikim dhe mënyra e aplikimit të kandidatëve derisa konkurset janë të hapura – deri më 15 shtator 2024.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Janevska: Nga viti i ardhshëm do të përcaktohen kuotat e fakulteteve sipas analizës së tregut të punës

Published

on

Nga viti i ardhshëm, kuotat e institucioneve të arsimit të lartë do të përcaktohen në bazë të analizës së tregut të punës dhe të dhënave të Agjencisë për Punësim, deklaroi ministrja e Arsimit dhe Shkencës Vesna Janevska në emisionin “Stadiumi” në Kanalin 77.

Siç thuhet në njoftim, ministrja theksoi se këtë vit nuk ka pasur kohë për të ndërhyrë në konkurs, sepse ai ishte përgatitur nga menaxhmenti i mëparshëm dhe për shkak të afatit të shkurtër, Qeveria e re duhej ta miratonte.

Sipas Janevskës, vendi nuk ka nevojë për aq shumë juristë, për dallim nga mësimdhënësit e matematikës, fizikës dhe kimisë.

Këtë vit nuk kemi pasur kohë të ndërhyjmë në konkurs, sepse ai ishte përgatitur nga menaxhmenti i mëparshëm dhe për shkak të afatit të shkurtër, Qeveria e re duhej ta miratonte pa mundësi korrigjimesh. Por analiza ka filluar. Duhet të zvogëlohen disa kuota, për shembull, Maqedonia nuk ka nevojë për aq shumë juristë, ka nevojë për mësimdhënës të matematikës, fizikës, kimisë dhe ne do t’i stimulojmë të rinjtë me bursa që të zgjedhin profesione që janë të pakta, tha Janevska.

Ministria e Arsimit dhe Kulturës shton se po mendon të vendosë provimet pranuese në të gjitha institucionet e arsimit të lartë, por kjo do të diskutohet më tej.

Advertisement

– Janevska foli edhe për buxhetin për shkencën, të cilin, siç tha ajo, Qeveria synon ta rrisë nga 0,3 për qind të bruto-produktit të brendshëm në 1 për qind dhe se kjo do të ndodhë gradualisht, thuhet në njoftimin e Ministrisë së Arsimit.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Aksion i policisë në një klub nate në rrugën e vjetër Tetovë-Shkup, kapen 8 shtetase të huaja të moshës 22 deri në 32-vjeç

Published

on

Mbrëmë (20.07.2024) në periudhën nga ora 00:00 deri në 02:00, policët e SPB Tetovë kryen një kontroll në një klub nate në rrugën rajonale Tetovë – Shkup. Gjatë kontrollit në objekt u gjetën tetë shtetase të huaja të moshës nga 22 deri në 32 vjeç nga Rusia, Moldavia dhe Shqipëria, të cilat kishin keqpërdorur qëndrimin e tyre, pra qëndronin në shtet në kundërshtim me qëllimin e deklaruar. Ato janë arrestuar dhe mbajtur në stacionin e policisë për procedurë të mëtejshme.

Continue Reading

Më të lexuarat