Connect with us

Lajme nga vendi

VMRO PARALAJMËRON NDRYSHIME RADIKALE: Më pak deputetë e më shumë ministra!

Published

on

Investime kapitale të paktën 3 miliardë euro, riorganizimi i ministrive, zvogëlimi i numrit të deputetëve, heqja e balancuesit, shpërbërja e Këshillit Gjyqësor dhe Këshillit të Prokurorëve Publikë dhe formimi i të rinjve në bazë të kritereve reale, janë pjesë të programit zgjedhor të VMRO-së e prezantoi me titull “Platforma 1198”, sipas numrit të projekteve të planifikuara. “Ky program është krijuar për të garantuar funksionimin e plotë të sistemit, mbrojtjen e interesave kombëtare, arsim cilësor, si dhe një sistem shëndetësor modern”, tha kryetari i partisë Hristijan Mickoski, duke shtuar se ai përmban edhe masa reformuese specifike që do të gjenerojnë një rritje më të lartë standardi i jetesës, duke garantuar rend dhe drejtësi për të gjithë.

RIORGANIZIM DHE SHKURTIM

Ndryshimi i parë kyç për të cilin Mickoski pret mbështetje nga të gjitha partitë është një parlament me 90 deputetë, në vend të 120, dhe reforma e kodit zgjedhor që do ta bëjë vendin një njësi të vetme zgjedhore. Ndryshime të tjera kanë të bëjnë me riorganizimin e ministrive dhe institucioneve. Mickoski paralajmëroi hapjen e Ministrisë së Energjisë, Minierave dhe Burimeve Minerale, sepse deri më tani ishte një sektor në Ministrinë e Ekonomisë që e kryente punën shumë dobët. Planifikohet që Agjencia aktuale për Rini dhe Sport të shndërrohet në Ministri të Sportit dhe sektori i rinisë të hyjë në Ministrinë e Politikës Sociale, Demografisë dhe Rinisë. Resori i Punës duhet të hyjë në Ministrinë e Ekonomisë dhe Punës dhe turizmi të shkëputet prej andej dhe të jetë pjesë e Ministrisë së Kulturës. Ministria e Teknologjisë Informative dhe Administratës do të jetë një ministri për transformimin dixhital, me synimin për transparencë më të madhe, llogaridhënie dhe pritshmëri të qytetarëve nga administrata. Do të ulet me 10% numri i institucioneve publike, do të hiqet posti i zëvendësdrejtorit, si dhe do të zvogëlohen bordet drejtuese dhe mbikëqyrëse dhe numri i pjesëmarrësve në to, për të reduktuar shpenzimet e padobishme të parasë publike.

Njohësit e proceseve politike, premtimet e VMRO-DPMNE-së i cilësojnë si retorikë populiste që premton reforma në administratë (numrin dhe llojin e ministrive) dhe krijimin e një sistemi të pavarur dhe efikas gjyqësor.

“Thjesht, dora e gjatë e DPMNE-së, por edhe e LSDM-së dhe BDI-së në më shumë se dy dekadat e kaluara ka krijuar një administratë publike të partizuar dhe ministri të mëdha joefikase, sistemin e drejtësisë dhe prokurorisë nën ndikimin partiak-politik dhe tani pas tre dekadash pavarësi ju premtoni për reforma në këto sfera, është e neveritshme. Por është pjesë e një programi partie, që është një pamflet pa pikë kontakti, me të cilin më pas punohet në terren, pra praktikohet e kundërta e asaj që premtohet në letër”, ka deklaruar për KOHA, Bllagojçe Atanasoski, politolog.

Advertisement

KTHIMI I BESIMIT, INSPEKTIMI I PASURISË

“Është shumë e rëndësishme që të rikthehet besimi te gjykatat dhe prokuroria, sepse tani pothuajse nuk ekziston dhe është baraz me zero dhe synimi dhe detyra jonë është ta rikthejmë këtë sistem që në fillim. Dhe për ta bërë këtë, duhet të nisemi nga problemi real, që është Këshilli Gjyqësor dhe Këshilli i Prokurorëve Publikë – shpërbërja pa kushte e këtyre dy strukturave, dhe më tej ngritja e tyre në bazë të kritereve reale, kritere që do të nënkuptojnë mbrojtjen e drejtësisë”, tha kryetari i VMRO-DPMNE-së.

Një nga mjetet e paralajmëruara se do të përdoret është kontrolli i gjendjes pronësore të të gjithë prokurorëve dhe gjykatësve. “Të shohim se si kanë arritur të përdorin pagat e tyre për të fituar prona që kemi indikacione se disa prej tyre janë në pronësi të tyre apo të familjeve të tyre të afërta”, tha Mickoski.

Ata nuk do të jenë të vetmit nën vëzhgim. Partia bëri të ditur se nuk do të tolerohet keqpërdorimi i automjeteve zyrtare për qëllime private, dhe për t’u njohur qartë nga qytetarët, do të vendosen targa të veçanta për automjetet zyrtare. Për të parandaluar korrupsionin, do të krahasohen bazat e të dhënave të verifikimit të pronës, të cilat do të verifikojnë gjendjen pronësore të të gjithë qytetarëve.

POLITIKA E JASHTME

Advertisement

“Anëtarësimi i plotë në BE është prioriteti kryesor i politikës së jashtme të VMRO-DPMNE-së, po ashtu prioritet kyç do të jetë kultivimi i partneritetit strategjik me SHBA-në”, tha nënkryetari i VMRO-DPMNE-së, Timço Mucunski në një debat ku partia prezantoi segmente të programit zgjedhor në politikën e jashtme. Ai theksoi se qëndrimi i partisë për kontestin me Bullgarinë është i qartë, përkatësisht se në kushtet aktuale nuk do të ketë ndryshime kushtetuese. “Pa dyshim aplikimi i vonuar i ndryshimeve kushtetuese është alternativë legjitime e ofruar nga VMRO-DPMNE. Në të njëjtën kohë do të kërkojmë garanci nga BE-ja për identitetin dhe gjuhën maqedonase, por edhe garanci se nuk do të kemi më bilateralizim të integrimit evropian të vendit tonë”, tha Mucunski. Ai paralajmëroi nevojën për një vlerësim të rrjetit diplomatik maqedonas për të parë se kush çfarë rezultate ka arritur. “Bazuar në atë vlerësim, ne më pas do të vlerësojmë nëse dikush ka arritur rezultate, dhe ata që nuk kanë arritur rezultate do të duhet të tërhiqen dhe personeli profesional, ekspert dhe kompetent të ulet në vendin e tyre,” tha Mucunski.

INVESTIMET KAPITALE

Kreu i partisë tha se fokusi i tyre është ekonomia. “Ne angazhohemi për rritjen e PBB-së deri në 5% në vit, një normë të ulët inflacioni jo më shumë se 2% deri në 2.5% në vit, një deficit buxhetor që gradualisht do të ulet në një nivel nën 3% të PBB-së, një ulje të papunësia në 7.5%, pra krijimi i 55 mijë vendeve të reja të punës. Maqedonia të jetë ndër vendet me taksa më të ulëta për kompanitë dhe qytetarët. Ne do ta mbajmë taksën e sheshtë. Ne angazhohemi për investime kapitale prej së paku 3 miliardë euro”, tha Mickoski. Ai paralajmëroi se do të përfundojë autostrada Kërçovë-Ohër, do të bëhet ndërtimi i rrugëve rrugore Tetovë-Gostivar dhe Manastir-Prilep, rindërtimi i korridorit hekurudhor 10 dhe do të bëhet blerja e trenave. Programi parasheh modernizimin e REC Manastir dhe ndërtimin e parqeve me erë.

Në kulturë janë planifikuar 750 milionë denarë në vit, gjegjësisht 50 milionë euro për një afat 4 vjeçar për projekte kapitale që do të nxisin prodhimin e serialeve dhe filmave maqedonas, pastaj 800 milionë euro për bujqësinë maqedonase, ndihmë 250 milionë euro në vit për projekte kapitale për komunat. Në shëndetësi është paralajmëruar punësimi i 500 mjekëve dhe 500 personelit mjekësor, prokurimi i 100 automjeteve për ndihmë mjekësore emergjente, kufizimi i marzheve për barna dhe pajisje mjekësore. “Stop dualizmit në Qendrën Klinike”, do të thotë që nuk do të ketë drejtor politik dhe drejtor ekonomik, por vetëm drejtues klinikash. Prioritet do të jetë përfundimi i Spitalit klinik në Shtip.

DIÇKA PËR TË GJITHË

Advertisement

Mickoski paralajmëroi 5.000 denarë pension më të lartë për të gjithë pensionistët brenda një viti nga formimi i qeverisë së re, kthimin e masës “Sigurimi i shtëpisë për të rinjtë”, qendrat për mbështetje dhe përkujdesje për gratë viktima të dhunës, 6 pa pagesë në -procedurat vitro, ndihma financiare për fëmijën e parë, të dytë dhe të tretë, punësimin e personave me aftësi të kufizuar në institucionet publike. Programi planifikon një regjistrim dixhital të popullsisë dhe familjeve për të marrë një pasqyrë të saktë të numrit të popullsia rezidente dhe niveli i arsimimit. Programi gjithashtu parasheh ndërtimin e teleferikut nga Shkupi në Vodno, themelimin e Fondit të Gjelbër, ndërtimin e kompleksit sportiv “Metodija Andonov Çento” në Komunën e Gazi Babës me një objekt të shpërndarë – arenë për sporte të mundjes në Komunën e Butelit, kompleks sportiv në Manastir dhe 50 milionë euro mbështetje direkte për sportin në një periudhë 4 vjeçare. (koha.mk)

Lajme nga vendi

Komuna e Gostivarit dhe qeveria do të punojnë bashkërisht në përmirësimin e transparencës dhe luftës kundër korrupsionit

Published

on

Vetëqeverisja lokale dhe Qeveria së bashku do të punojnë në përmirësimin e transparencës në punë dhe në përballjen me korrupsionin. Këto janë konkluzionet pas takimit të personit të parë të komunës së Gostivarit, Valbon Limani dhe zëvendëskryeministrit për Politika dhe Qeverisje të Mirë, Arben Fetai.

Në paraqitjen e parë zyrtare dhe vizitën e parë në Komunën e Gostivarit, Fetai foli në gjuhën shqipe dhe deklaratën për mediat që raportonin në gjuhën maqedonase e dha në gjuhën angleze me arsyetimin se nuk mund të shprehej mirë.

“Kemi diskutuar gjithashtu se do të doja të punoja me pushtetin vendor, për të forcuar transparencën, kemi një ligj për qasje në informacione publike që mezi zbatohet. Do të punojmë me komunat që procedurat e tenderit të publikohen dhe të jenë të aksesueshme për qytetarët dhe për kompanitë dhe që të publikohen dhe kontratat që ndahen, në mënyrë që qytetarët dhe kompanitë të dinë se çfarë po bëjnë komunat me paratë e taksapaguesve”, deklaroi zëvendëskryeministri Fetai.

Ushtruesi i detyrës së kryetarit të Komunës së Gostivarit, Valbon Limani theksoi se me zëvendëskryeministrin kanë biseduar për mundësitë dhe aktivitetet që do të ndikojnë në punën e vetëqeverisjes lokale dhe bashkëpunimin me qeverinë.

“Përveç për transparencns, kemi diskutuar edhe për planet vjetore për përballjen me korrupsionin. Ne propozuam gjithashtu vendisjen e një numri telefoni dhe një adrese elektronike për raportimin e rasteve të dyshimta. Presim që të organizohet një diskutim apo forum publik ku do të diskutohet për këtë fenomen dhe do të nxirren konkluzione që do të ndihmojnë në përballimin e kësaj dukurie”, tha Limani.

Advertisement

Zëvendëskryeministrja Fetai ka treguar se i duhet pak kohë për të shqyrtuar situatën dhe për të përcaktuar prioritetet të cilat, siç tha ai, do të vendosen deri në fund të vitit

Continue Reading

Lajme nga vendi

Ngritet kallëzim penal ndaj Besija Iljazit ish drejtoreshës së Klinikës Universitare për Toksikologji

Published

on

MPB ka njoftuar se Më 12.07.2024, Departamenti për luftimin e krimit të organizuar dhe të rëndë, Njësia për korrupsion në bashkëpunim me Departamentin e Policisë Kriminale, ngriti kallëzim penal kundër B.I. (29) nga Tetova, për shkak të dyshimit të bazuar se ka kryer vepër penale “shpërdorim i pozitës dhe autorizimeve zyrtare”, e parashikuar dhe e dënueshme sipas nenit 353, paragrafi 3 dhe paragrafi 1 të Kodit Penal.

E pandehura B.I., në cilësinë e ushtrueses së detyrës së drejtorit organizativ të Institucionit Publik Shëndetësor – Klinika Universitare për Toksikologji, duke tejkaluar autorizimet e saj zyrtare në periudhën nga 14.02.2024 deri më 24.06.2024, me qëllim të sigurimit të përfitimeve të paligjshme pasurore për 17 persona, më 15.05.2024 ka nënshkruar 15 kontrata për punë me 15 persona të cilët ishin të angazhuar në Klinikën Universitare për Toksikologji (dhe persona të tjerë pa bazë ligjore të rregulluar për praninë e tyre në klinikë), pas çka, retroaktivisht, për personat e supozuar të angazhuar për punë, për muajt prill dhe maj 2024 ka lëshuar dy urdhra pagese dhe ka kryer pagesën e kompensimit mujor për angazhimin e supozuar në një shumë totale prej 659,781 denarë me përfshirjen e tatimit personal mbi të ardhurat.

Pagesat e përmendura janë kryer në mënyrë të paligjshme, me çka e pandehura B.I. ka dëmtuar Institucionin Publik Shëndetësor Klinika Universitare për Toksikologji për një shumë totale të pagesave të kryera me tatimin e paguar prej 659,781 denarë.

Sipas të dhënave të lartpërmendura, e pandehura ka kryer veprime zyrtare të cilat nuk duhej t’i kryente, domethënë B.I. ka kryer vepër penale “shpërdorim i pozitës dhe autorizimeve zyrtare” sipas nenit 353, paragrafi 3 i lidhur me paragrafi 1 të Kodit Penal, duke dëmtuar Institucionin Publik Shëndetësor Klinika Universitare për Toksikologji për shumën prej 659,781 denarë.

Continue Reading

Lajme nga vendi

DMSH nënshkroi kontratë me dy pilotët e pensionuar të “Er traktor”, pritet përfshirja e tyre në shuarjen e zjarrit në rajonin e Negotinës

Published

on

Drejtoria për Mbrojtje dhe Shpëtim (DMSH) ka nënshkruar marrëveshje me dy pilotët në pension të “Er traktor” dhe gjatë ditës pritet të përfshihen në shuarjen e zjarrit në rajonin e Negotinës, ka bërë të ditur për MIA-n drejtori i DMSH-së, Bekim Maksuti.

Ai theksoi se dy pilotët tashmë kanë shkuar në aeroport dhe pasi të kenë kaluar procedurat që kërkohen para çdo fluturimi do të drejtohen për në malin Serta në rajonin e Negotinës.

“Kemi nënshkruar marrëveshje me dy pilotët dhe për një kohë shumë të shkurtër do të përfshihen në shuarjen e zjarreve në rajonin e Negotinës. Pilotët tashmë janë rrugës për në aeroport, duhet të kalojnë disa procedura para se të jenë gati për të fluturuar dhe në një kohë shumë të shkurtër do të përfshihen në shuarje”, deklaroi Maksuti për MIA-n.

Drejtori nuk ka dashur të tregojë se për sa rrogë dy pilotët janë rikthyer. Në një bisedë për MIA -në muajin e kaluar, Maksuti tha se për kthimin e dy pilotëve të trajnuar, DMSH-ja kërkon nga Ministria e Financave pagë prej 300 mijë denarë, sepse puna e pilotit në DMSH-së me pagë prej 72 mijë denarë është joatraktive.

Ai shtoi se kontrata është nënshkruar deri në fund të vitit dhe pas skadimit duhet të vendosë Qeveria, sepse, theksoi ai, “është e nevojshme që pagat të shlyhen në nivel shtetëror”.

Advertisement

“Kontrata është nënshkruar deri në fund të këtij viti, do të shohim se çfarë do të vendosë qeveria. Ka ndalesë për konkurse të reja, kështu që sapo të kemi mundësi të rinovojmë konkurset për marrjen e pilotëve të rinj, do ta bëjmë dhe do të shohim nëse ka të interesuar. Para së gjithash, duhet të rregullohet statusi i tyre për sa i përket të ardhurave, është i nevojshëm rregullimi i pagave në nivel shtetëror. Kjo është ende problem, sepse duhet zgjidhur në një nivel më të lartë”, tha Maksuti.

Continue Reading

Më të lexuarat