Connect with us

Lajme nga vendi

Produktet ushqimore në Maqedoni janë shtrenjtuar nga 35-70% që nga pandemia

Published

on

Një javë pas miratimit të Ligjit për ndalimin e tregtisë jo korrekte në Maqedoni të Veriut, organi rregullator për zbatimin e tij ka përvjelë mëngët.

Komisioni për mbrojtjen e konkurrencës në afat prej 6 muajsh, do të harmonizojë të gjitha aktet nënligjore për zbatimin e tij dhe pritet të zgjeroj edhe kapacitetet njerëzore për kontrolle në terren. Tregtarët e rrjeteve të super marketeve që nga koha e pandemisë e deri në masat e ngrirjes së çmimeve, kanë shtrenjtuar prodhimet ushqimore nga 35-70%, pa deklaruar fatura të kostove aq të larta të shpenzimeve, shkruan Alsat.

Madje vetëm në vitin 2023, sipas kryetares së Komisionit për Mbrojtjen e Konkurrencës, Ana Nikolloska, ka 9 procedura të kundërvajtjes aktive, ndaj firmave që kanë shkelur Ligjin për Mbrojte të Konkurrencës, të cilat, sipas saj, sivjet pritet të gjobiten.

“Komisioni zbaton procedura të kundërvajtës për ujdi të ndaluara, nëse ka, por ne që të iniciojmë një të tillë duhet të kemi indicie serioze se kush me kënd ka bërë marrëveshje, koha kur dhe për cilat çmime të produkte. Për procedurat që tani flasim udhëhiqen në bazë zë Ligjit për mbrojtje të konkurrencës, 5 janë për keqpërdorimin e pozicionit dominues në treg, 3 për marrëveshje të ndaluara dhe 1 procedurë për mos plotësim të obligimeve të kushtëzuara sipas rregullave”, tha Ana Nikolloska, Kryetare e Komisionit për mbrojtjen e konkurrencës.

Nga ky komision thonë se konsumatorët nuk janë të pambrojtur ngaqë ka edhe ligje të tjera ekzistuese që iu japin kompetenca sikurse këtij Komisioni ashtu edhe Inspektorateve dhe Agjencive përkatëse. Madje, autoritetet kanë detektuar 26 praktika të padrejta që tregtarët mes vete dhe furnitorët kanë manipuluar me çmimet e produkteve ushqimore dhe bujqësore, andaj nga 13 shtatori ata që shkelin Ligjin për parandalimin e tregtisë jo korrekte do të gjobiten deri në shumën e 20 mijë eurove, por jo me mbyllje.

Advertisement

“Me këtë ligj rregullohen masa dhe rregulla që parandalojnë imponimin e praktikave të padrejta tregtare. Rregullohen raportet ndërmjet furnitorëve dhe tregtarëve që blejnë me shumicë produkte ushqimore dhe bujqësore. Marrëveshjet që lidhen mes tyre do të jenë më transparente sepse me këtë ligj forma dhe përmbajta e marrëveshjeve është e paracaktuar. Komisioni për mbrojtjen e konkurrencës do të kryej mbikëqyrje dhe kontrolle për zbatimin e këtij ligji, për shkeljet ligjore parashikohen gjoba deri 20 mijë €”, theksoi Ana Nikolloska, Kryetare e Komisionit për mbrojtjen e konkurrencës.

Ky ligj është i ri edhe për vendet e rajonit dhe BE-së. Aktualisht, zbatimi i një ligji të tillë në rajon është duke u bërë në Slloveni, Kroaci dhe Bullgari, që të tria vende anëtare të Bashkimit Evropian. Pritjet janë që të kufizohet marzha e fitimit e ashtuquajtur ‘rabat’ jo më shumë se 10%, që nënkupton se do të sjell një stabilizim të çmimeve me pakicë për konsumatorët final. Nga 1 marsi skaduan edhe masat për çmime të garantuara, por tregtarët me një marrëveshje të pashkruar nuk bënë ngritje drastike të çmimeve deri në 15 maj, datë kjo që përkon me përfundimin e dy cikleve zgjedhore. Nga mesi i majit deri në shtator, akoma nuk dihet se me çfarë çmime të shtrenjta qytetarët do të paguajnë për produktet e njëjta.

Lajme nga vendi

Është rihapur për qarkullim vendkalimi kufitar “Bogorodicë”

Published

on

Vendkalimi kufitar “Bogorodicë” është rihapur dhe funksionon normalisht, njofton Ministria e Punëve të Brendshme (MPB) . Kalimi është mbyllur përkohësisht sot për shkak të zjarrit në anën greke të kufirit. Për shuarjen e zjarrit kanë ndërhyrë 39 zjarrfikëse me dy ekipe këmbësorie, 12 automjete dhe një helikopter.

Deri në normalizimin e qarkullimit në vendkalimin kufitar Bogorodicë – Evzoni automjetet janë devijuar në vendkalimin kufitar “Dojran”. Në kamerat e Ndërmarrjes Publike për Rrugët Shtetërore vërehej se në dalje të shtetit ndodhen tre rreshta të automjeteve që presin në dalje të shtetit dhe nuk lëvizin.

Continue Reading

Lajme nga vendi

(VIDEO)Vazhdimi i bulevardit V.S Bato në Tetovë do të realizohet në dy faza

Published

on

Vazhdimi i bulevardit V.S Bato në Tetovë do të realizohet në dy faza. Faza e parë është deri në lagjen Drenovec, respektivisht deri tek ish fabrika e Tullave, ndërsa faza e dytë duhet të realizohet deri në fshatin Poroj. Aktualisht është duke u punuar në fazën e parë, ku janë duke u vendosur kanalizimi atmosferik dhe fekal, rrjeti I ujësjellësit, ndërsa më pas do të vazhdohet edhe me asfaltimin dhe me ndriçimin publik. Nga komuna e Tetovës thonë se për fazën e parë janë siguruar mjetet ndërsa për fazën e dytë do të kërkohet ndihmë nga qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut. Krahas punëve në teren në vijim e sipër është edhe procesi I shpronësimit të pronave private. “Për sa I përket këtij bulevardi, aktualisht është duke u bërë kanalizimi atmosferik, njëkohësisht ka filluar edhe shpronësimi I pronave, ku janë 38 lëndë për shpronësim.Pasi të përfundohet faza e parë që përfshinë kanalizimet, asfaltimin dhe ndriçimin publik ku vlera totale e fazës së parë kushton reth një milion euro, më pas do të vazhdohet edhe me fazën e dytë por, pasi që është një projekt që kushton më shumë do të duhet të kërkohet mjete nga qeveria për të përmbyllur këtë buevard”, deklaroi Besarta Ramadani, zëdhënse e komunës së Tetovës. Ndryshe, Bulevardi “Vidoe Smilevski – Bato” apo vazhdimi i bulevardit industrial nga qendra sportive e deri tek rruga për te kazerma, është përuruar në vitin 2021,ndërsa ka kushtuar gjithsej 1 milion euro kurse mjetet janë siguruar përmes bankës botërore. Ky bulevard është një ndër arteriet kryesore të komunikacionit për trafikun e stërngarkuar në rrugët e qytetit të Tetovës dhe kishte për qëllim që të evitojë kaosin në pjesët kryesore, sidomos për automjetete që vijnë nga Shkupi dhe Gostivari dhe desticnacion nuk e kanë Tetovën, por rrugën regjionale Tetovë-Jazhincë dhe anasjelltas.Paralelisht në Tetovë zhvillohen edhe dy projekte, njëri prej te kazerma e Tetovës e deri tek dalja në rrugën Tetovë-Jazhincë dhe qarkorja e Tetovës nga autostrada Tetovë-Shkup e deri në fshatin Neprshten. Të gjitha këto tre segmente rrugore nëse përfundojnë brenda disa viteve, do të jetë shpëtim për Tetovën sidomos për automjetetet e rënda të cilët nuk do të duhet që të hyjnë brenda në qytet por do të shfrytëzojnë njërën prej këtyre tre rrugëve.Qarkorja e Tetovës filloi këtë vit, pak para zgjedhjeve dhe sipas paralajmërimeve do të duhet të përfundojë vitin e ardhshëm. TV KOHA

Continue Reading

Lajme nga vendi

(VIDEO) Punët në rrugën e butiqeve fillojnë më 15 gusht

Published

on

Rruga e Butiqeve pritet të fillojë të rikostruohet kah mesi i muajit gusht, thotë kryetari i komunës së Tetovës Bilall Kasami. Rikostruimi i kësaj rruge është shtyer disa herë, filimisht për shkak të pandemisë, pastaj për shkak të rritjes së çmimit të materialeve, ndërsa kishte edhe prolongim të punëve për shkak të mos dhënies së lejes së punëve nga ana e policisë. Kryetari i komunës së Tetovës thotë se punimet do të fillojnë me 15 gushtë , afat që deri më tash është duke u shtyre nga viti 2022 kur edhe kryetari Kasami nënshkroi me ish ministrit të Vetëqeverisjes Lokale Risto Penov. Bilall Kasami- kryetar i komunës Tetovës “ Në rrugën e butileve është dashur të fillojnë punimet por me kërkesë të banorëve të zonës për shkak të përvojave më të hershme që nuk realizoheshin punimet në kohë , kërkuan që punimet të nisin pas largimit të mërgimtarëve dhe dakordimi është pas 15 gushtit të fillojn punimet dhe besoje në afat rekord para fillimit të dimrit të përmbylljen gjithë punimet.” Zakonisht në këtë periudhë kjo rrugë është më shumë e frekuentuar. Banorët janë të ndarë, disa thonë se punimet duhet të fillojnë të paktën me 1 shtator e disa mendoj se 15 gushti është koha e duhur.Anketa Me këtë projekt pritet që të ruhet identiteti dhe autenticiteti i Rrugës së Butiqeve apo i Çarshisë së Epërme. Kjo rrugë në të kaluarën ishte shumë e njohur dhe e frekuentuar nga qytetarët për artizanalet megjithatë sot bizneset që ndodhen aty nuk kanë punë sikur para disa viteve.TV KOHA

Continue Reading

Më të lexuarat