Connect with us

Lajme nga vendi

(VIDEO) Pragu për kandidatët e pavarur i papranueshëm për nismat qytetare

Published

on

Nisma qytetare “Më mirë për Tetovën” ka reaguar ndaj partive politike që me procedurë të përshpejtuar kanë sjellur kodin zgjedhor i cili pengon pjesëmarrjen e listave qytetare në zgjedhjet e ardhshme parlamentare dhe lokale. Sipas kësaj nisme, këta ndryshime ligjore e risin pragun për mbledhje të nënshkrimeve për listat e pavarura qytetarë, dhe e vështirësojnë pjesëmarrjen e tyre në zgjedhje.“Partitë politike thirren në rekomandimet e OSBE/ODIHR për demokratizim dhe barabarësi në zgjedhje, ndërsa me këto ndryshime bëhet e kundërta.iniciativat qytetare diskriminohen në dobi të partive politike. Këto ndryshime ligjore janë propozuar nga VMRO, LSDM, BDI Arbër Ademi dhe ASH Adnan Neziri. Propozimi i tyre heshturazi është miratuar edhe nga partitë opozitare. Ky veprim i përbashkët i partive politike nxjerr në sipërfaqe lojën e dyfishtë të partive politike kinse janë armiq të përbetuar para publikut, por gjithmonë gjejnë mënyrën për të bashkëvepruar kur cënohet terreni i tyre” reaguan nga Nisma qytetare “Më mirë për Tetovën”.Më tej ata theksojnë se për frontin e ashtuquajtur evropian të kryesuar nga BDI është e kuptueshme një qëndrim kaq armiqësor ndaj iniciativave qytetare, pasi për dallim nga kuazi-opozita, vetëm aktivistët qytetarë kanë qenë ata të cilët kanë rezistuar bindshëm kundër politikave të demshme të BDI-së. Hipokrizia më e madhe është se këto ndryshime ne ligj janë mbështetur edhe nga 2 deputetë të koalicionit VLEN, deputeti Kastriot Rexhepi dhe deputetja Safije Sadiki Shaini. Pyesim deputët e lartpërmendur a i kanë lexuar ndryshimet në ligj dhe a mund t’i sqarojnë opinionit pse kanë votuar këto ndryshime diskriminuese ndaj iniciativave qytetare?Pyesim kryetarët e partive politike të deputetëve opozitar që votuan pro, Izet Mexhiti LD dhe Afrim Gashi AAA, a kanë pasur koordinim paraprak me partitë në pozitë për këtë qëndrim diskriminues ndaj iniciativave qytetare.Pyesim koalicionin VLEN se cfar qëndrimi kanë ndaj iniciativave qytetarë. A i shohin ata si armiq, ashtu sikur BDI.Ndryshimet e reja ligjore i detyrojnë iniciativat qytetare në qytetet e mëdha si Tetova, të mbledhin 850 nënshkrime, që është gati se e barabartë me numrin e nënshkrimeve për formim të një subjekti politik, për të cilën nevojiten 1000 nënshkrime. Ky kushtëzim është i papranueshëm, skajshmërisht diskriminues dhe veprim anti evropian, prandaj urgjentisht kërkojmë ndryshime ligjore” theksuan më tej nga Nisma qytetare “Më mirë për Tetovën”.Ata kanë kërkuar që për kandidatët e pavarur më së shumti te kët 50 nënshkrime , të lejohet mbledhja e nënshkrimeve në teren dhe jashtë zyrave të Komisionit Qendror Zgjedhor, të zgjatet periudha e nënshkrimeve në 30 ditë,të lejohet emri i listës së pavarur në fletën e votimit, të lejohet qasja e të pavarurve në listën zgjedhore.”Ndryshimet e reja ligjore e zvogëlojnë hapsirën e veprimit të iniciativave të pavarura qytetare, dhe i detyrojnë ata që të organizohen në formë të partive politike. Izolimi i iniciativave të pavarura qytetare nga aktiviteti politik është vepër anti-demokratike dhe diskriminuese” reaguan nga Nisma qytetare “Më mirë për Tetovën”. TV KOHA

Lajme nga vendi

Është rihapur për qarkullim vendkalimi kufitar “Bogorodicë”

Published

on

Vendkalimi kufitar “Bogorodicë” është rihapur dhe funksionon normalisht, njofton Ministria e Punëve të Brendshme (MPB) . Kalimi është mbyllur përkohësisht sot për shkak të zjarrit në anën greke të kufirit. Për shuarjen e zjarrit kanë ndërhyrë 39 zjarrfikëse me dy ekipe këmbësorie, 12 automjete dhe një helikopter.

Deri në normalizimin e qarkullimit në vendkalimin kufitar Bogorodicë – Evzoni automjetet janë devijuar në vendkalimin kufitar “Dojran”. Në kamerat e Ndërmarrjes Publike për Rrugët Shtetërore vërehej se në dalje të shtetit ndodhen tre rreshta të automjeteve që presin në dalje të shtetit dhe nuk lëvizin.

Continue Reading

Lajme nga vendi

(VIDEO)Vazhdimi i bulevardit V.S Bato në Tetovë do të realizohet në dy faza

Published

on

Vazhdimi i bulevardit V.S Bato në Tetovë do të realizohet në dy faza. Faza e parë është deri në lagjen Drenovec, respektivisht deri tek ish fabrika e Tullave, ndërsa faza e dytë duhet të realizohet deri në fshatin Poroj. Aktualisht është duke u punuar në fazën e parë, ku janë duke u vendosur kanalizimi atmosferik dhe fekal, rrjeti I ujësjellësit, ndërsa më pas do të vazhdohet edhe me asfaltimin dhe me ndriçimin publik. Nga komuna e Tetovës thonë se për fazën e parë janë siguruar mjetet ndërsa për fazën e dytë do të kërkohet ndihmë nga qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut. Krahas punëve në teren në vijim e sipër është edhe procesi I shpronësimit të pronave private. “Për sa I përket këtij bulevardi, aktualisht është duke u bërë kanalizimi atmosferik, njëkohësisht ka filluar edhe shpronësimi I pronave, ku janë 38 lëndë për shpronësim.Pasi të përfundohet faza e parë që përfshinë kanalizimet, asfaltimin dhe ndriçimin publik ku vlera totale e fazës së parë kushton reth një milion euro, më pas do të vazhdohet edhe me fazën e dytë por, pasi që është një projekt që kushton më shumë do të duhet të kërkohet mjete nga qeveria për të përmbyllur këtë buevard”, deklaroi Besarta Ramadani, zëdhënse e komunës së Tetovës. Ndryshe, Bulevardi “Vidoe Smilevski – Bato” apo vazhdimi i bulevardit industrial nga qendra sportive e deri tek rruga për te kazerma, është përuruar në vitin 2021,ndërsa ka kushtuar gjithsej 1 milion euro kurse mjetet janë siguruar përmes bankës botërore. Ky bulevard është një ndër arteriet kryesore të komunikacionit për trafikun e stërngarkuar në rrugët e qytetit të Tetovës dhe kishte për qëllim që të evitojë kaosin në pjesët kryesore, sidomos për automjetete që vijnë nga Shkupi dhe Gostivari dhe desticnacion nuk e kanë Tetovën, por rrugën regjionale Tetovë-Jazhincë dhe anasjelltas.Paralelisht në Tetovë zhvillohen edhe dy projekte, njëri prej te kazerma e Tetovës e deri tek dalja në rrugën Tetovë-Jazhincë dhe qarkorja e Tetovës nga autostrada Tetovë-Shkup e deri në fshatin Neprshten. Të gjitha këto tre segmente rrugore nëse përfundojnë brenda disa viteve, do të jetë shpëtim për Tetovën sidomos për automjetetet e rënda të cilët nuk do të duhet që të hyjnë brenda në qytet por do të shfrytëzojnë njërën prej këtyre tre rrugëve.Qarkorja e Tetovës filloi këtë vit, pak para zgjedhjeve dhe sipas paralajmërimeve do të duhet të përfundojë vitin e ardhshëm. TV KOHA

Continue Reading

Lajme nga vendi

(VIDEO) Punët në rrugën e butiqeve fillojnë më 15 gusht

Published

on

Rruga e Butiqeve pritet të fillojë të rikostruohet kah mesi i muajit gusht, thotë kryetari i komunës së Tetovës Bilall Kasami. Rikostruimi i kësaj rruge është shtyer disa herë, filimisht për shkak të pandemisë, pastaj për shkak të rritjes së çmimit të materialeve, ndërsa kishte edhe prolongim të punëve për shkak të mos dhënies së lejes së punëve nga ana e policisë. Kryetari i komunës së Tetovës thotë se punimet do të fillojnë me 15 gushtë , afat që deri më tash është duke u shtyre nga viti 2022 kur edhe kryetari Kasami nënshkroi me ish ministrit të Vetëqeverisjes Lokale Risto Penov. Bilall Kasami- kryetar i komunës Tetovës “ Në rrugën e butileve është dashur të fillojnë punimet por me kërkesë të banorëve të zonës për shkak të përvojave më të hershme që nuk realizoheshin punimet në kohë , kërkuan që punimet të nisin pas largimit të mërgimtarëve dhe dakordimi është pas 15 gushtit të fillojn punimet dhe besoje në afat rekord para fillimit të dimrit të përmbylljen gjithë punimet.” Zakonisht në këtë periudhë kjo rrugë është më shumë e frekuentuar. Banorët janë të ndarë, disa thonë se punimet duhet të fillojnë të paktën me 1 shtator e disa mendoj se 15 gushti është koha e duhur.Anketa Me këtë projekt pritet që të ruhet identiteti dhe autenticiteti i Rrugës së Butiqeve apo i Çarshisë së Epërme. Kjo rrugë në të kaluarën ishte shumë e njohur dhe e frekuentuar nga qytetarët për artizanalet megjithatë sot bizneset që ndodhen aty nuk kanë punë sikur para disa viteve.TV KOHA

Continue Reading

Më të lexuarat