Connect with us

Lajme nga vendi

Mariçiq: Vlen të shqyrtohen kërkesat e Mickoskit të cilat lëvizin në kornizën negociuese

Published

on

Zëvendëskryeministri për Çështje Evropiane, Bojan Mariçiq, vlerëson se vlen të merren parasysh të gjitha kërkesat, pritjet apo kushtet e kryetarit të VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski, të cilat, siç thekson, janë në kuadër të kornizës negociuese.

“Mickoski prezantoi më shumë kushte për votim, për mendimin tim, është mirë që ka filluar dialogu dhe është mirë që është kaluar kufiri tabu sa i përket votimit, gjegjësisht për mbështetjen për hyrjen e bullgarëve në Preambulë dhe në kushtetutën tonë. Dhe jo vetëm bullgarët, por të gjitha ato komunitete, sllovenët, kroatët, malazezët dhe të gjithë ata që duhet të përmenden në preambulë. Është mirë që ai kufi është kaluar dhe nuk është më tabu votimi i ndryshimeve kushtetuese. Nga ana tjetër, vlen të merren parasysh të gjitha kërkesat apo të gjitha pritjet apo kushtet e Mickoskit ato që janë të bazuara në realitet, pra ato që lëvizin brenda kornizës negociuese, thotë Mariçiq në intervistë për Radion e Maqedonisë.

Efekti i vonuar i ndryshimeve kushtetuese, shton ai, del nga Korniza negociuese dhe na kthen në tryezë për të negociuar sërish me BE-në dhe Bullgarinë për kushtet

“Sigurisht kjo do të thotë të bëjmë shumë hapa mbrapa, dhe nuk mendoj se kemi nevojë për këtë, por për të gjitha pyetjet e tjera rreth formulës, nëse do të hynim në një qeveri të gjerë, kur, në çfarë kushtesh, me kë, ia vlen të diskutohet nëse ndihmon në pozitën e VMRO-DPMNE-së për të votuar për ndryshimet kushtetuese”, thekson zëvendëskryeministri Mariçiq.

Duke përmbledhur mesazhet nga edicioni i tretë i forumit të dialogut të Prespës, ai thekson se konkluzioni i përgjithshëm është se duhet një përpjekje nga të dyja palët “për të arritur sukses në vitin 2030 në arritjen e asaj që na është caktuar – anëtarësimin e vendeve të Ballkanit Perëndimor”.

Advertisement

Maqedonia e Veriut, thekson zëvendëskryeministri, është një nga vendet më delikate në rajon sepse “ne kishim një rrugë vërtet specifike, të mos themi unike drejt BE-së”.

“Një rrugë vërtet e vështirë, e ngarkuar me çështje dypalëshe me Greqinë dhe Bullgarinë, me shumë vite pritje për fillimin e negociatave dhe mendoj se të gjithë, pa përjashtim, besojnë se Maqedonia e Veriut meriton të vazhdojë negociatat që filluan vitin e kaluar dhe në kohën më të shkurtër të mundshme t’i përfundojë dhe në valën e parë të ardhshme të zgjerimit të BE-së do të jemi pjesë e saj”, shton ai.

“Mendoj se ai mesazh u dërgua qartë nga të gjithë përfaqësuesit e tjerë përveç Gjermanisë. Pra, për ne ka pasur fjalë të mbështetjes dhe inkurajimit të fuqishëm për të kryer të gjitha obligimet për të vazhduar me sukses negociatat, thekson zëvendëskryeministri Mariçiq.

Ai gjithashtu përgjigjet se çfarë është bërë konkretisht në rrugën tonë drejt anëtarësimit të plotë në Union dhe kujton se procesi i skriningut ka nisur në shtator të vitit të kaluar, për të cilin thotë se na ndihmon të mobilizojmë administratën dhe të analizojmë se ku jemi me respektimin ligjor, por edhe me kapacitetet institucionale, sa jemi të gatshëm për zbatimin e detyrimeve dhe në çfarë harku kohor jemi plotësisht gati të harmonizohemi me BE-në, përkatësisht standardet e BE-së.

Në atë proces skrining, ne u përgjigjemi atyre pyetjeve bazë dhe mendoj se mund të them se jemi vërtet në një nivel gatishmërie të lakmueshme. Kjo nuk do të thotë se ne jemi gati të hyjmë nesër, por kemi një bazë të mirë për të përfunduar negociatat brenda një periudhe të arsyeshme disavjeçare. Po punohet edhe për tre udhërrëfyes që janë kusht për hapjen e klasterit të parë kur të vijë momenti për fillimin e kapitujve, pra për hapjen e negociatave në fazën tjetër. Dhe këtu sundimi i ligjit, reformat në administratën publike dhe funksionimi i institucioneve demokratike si tri tema për tre udhërrëfyesit janë prioriteti ynë sepse janë detyrat më të rëndësishme që hapen në fillim të negociatave dhe mbeten deri në fund”, thotë Mariçiq.

Advertisement
Advertisement

Lajme nga vendi

Është rihapur për qarkullim vendkalimi kufitar “Bogorodicë”

Published

on

Vendkalimi kufitar “Bogorodicë” është rihapur dhe funksionon normalisht, njofton Ministria e Punëve të Brendshme (MPB) . Kalimi është mbyllur përkohësisht sot për shkak të zjarrit në anën greke të kufirit. Për shuarjen e zjarrit kanë ndërhyrë 39 zjarrfikëse me dy ekipe këmbësorie, 12 automjete dhe një helikopter.

Deri në normalizimin e qarkullimit në vendkalimin kufitar Bogorodicë – Evzoni automjetet janë devijuar në vendkalimin kufitar “Dojran”. Në kamerat e Ndërmarrjes Publike për Rrugët Shtetërore vërehej se në dalje të shtetit ndodhen tre rreshta të automjeteve që presin në dalje të shtetit dhe nuk lëvizin.

Continue Reading

Lajme nga vendi

(VIDEO)Vazhdimi i bulevardit V.S Bato në Tetovë do të realizohet në dy faza

Published

on

Vazhdimi i bulevardit V.S Bato në Tetovë do të realizohet në dy faza. Faza e parë është deri në lagjen Drenovec, respektivisht deri tek ish fabrika e Tullave, ndërsa faza e dytë duhet të realizohet deri në fshatin Poroj. Aktualisht është duke u punuar në fazën e parë, ku janë duke u vendosur kanalizimi atmosferik dhe fekal, rrjeti I ujësjellësit, ndërsa më pas do të vazhdohet edhe me asfaltimin dhe me ndriçimin publik. Nga komuna e Tetovës thonë se për fazën e parë janë siguruar mjetet ndërsa për fazën e dytë do të kërkohet ndihmë nga qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut. Krahas punëve në teren në vijim e sipër është edhe procesi I shpronësimit të pronave private. “Për sa I përket këtij bulevardi, aktualisht është duke u bërë kanalizimi atmosferik, njëkohësisht ka filluar edhe shpronësimi I pronave, ku janë 38 lëndë për shpronësim.Pasi të përfundohet faza e parë që përfshinë kanalizimet, asfaltimin dhe ndriçimin publik ku vlera totale e fazës së parë kushton reth një milion euro, më pas do të vazhdohet edhe me fazën e dytë por, pasi që është një projekt që kushton më shumë do të duhet të kërkohet mjete nga qeveria për të përmbyllur këtë buevard”, deklaroi Besarta Ramadani, zëdhënse e komunës së Tetovës. Ndryshe, Bulevardi “Vidoe Smilevski – Bato” apo vazhdimi i bulevardit industrial nga qendra sportive e deri tek rruga për te kazerma, është përuruar në vitin 2021,ndërsa ka kushtuar gjithsej 1 milion euro kurse mjetet janë siguruar përmes bankës botërore. Ky bulevard është një ndër arteriet kryesore të komunikacionit për trafikun e stërngarkuar në rrugët e qytetit të Tetovës dhe kishte për qëllim që të evitojë kaosin në pjesët kryesore, sidomos për automjetete që vijnë nga Shkupi dhe Gostivari dhe desticnacion nuk e kanë Tetovën, por rrugën regjionale Tetovë-Jazhincë dhe anasjelltas.Paralelisht në Tetovë zhvillohen edhe dy projekte, njëri prej te kazerma e Tetovës e deri tek dalja në rrugën Tetovë-Jazhincë dhe qarkorja e Tetovës nga autostrada Tetovë-Shkup e deri në fshatin Neprshten. Të gjitha këto tre segmente rrugore nëse përfundojnë brenda disa viteve, do të jetë shpëtim për Tetovën sidomos për automjetetet e rënda të cilët nuk do të duhet që të hyjnë brenda në qytet por do të shfrytëzojnë njërën prej këtyre tre rrugëve.Qarkorja e Tetovës filloi këtë vit, pak para zgjedhjeve dhe sipas paralajmërimeve do të duhet të përfundojë vitin e ardhshëm. TV KOHA

Continue Reading

Lajme nga vendi

(VIDEO) Punët në rrugën e butiqeve fillojnë më 15 gusht

Published

on

Rruga e Butiqeve pritet të fillojë të rikostruohet kah mesi i muajit gusht, thotë kryetari i komunës së Tetovës Bilall Kasami. Rikostruimi i kësaj rruge është shtyer disa herë, filimisht për shkak të pandemisë, pastaj për shkak të rritjes së çmimit të materialeve, ndërsa kishte edhe prolongim të punëve për shkak të mos dhënies së lejes së punëve nga ana e policisë. Kryetari i komunës së Tetovës thotë se punimet do të fillojnë me 15 gushtë , afat që deri më tash është duke u shtyre nga viti 2022 kur edhe kryetari Kasami nënshkroi me ish ministrit të Vetëqeverisjes Lokale Risto Penov. Bilall Kasami- kryetar i komunës Tetovës “ Në rrugën e butileve është dashur të fillojnë punimet por me kërkesë të banorëve të zonës për shkak të përvojave më të hershme që nuk realizoheshin punimet në kohë , kërkuan që punimet të nisin pas largimit të mërgimtarëve dhe dakordimi është pas 15 gushtit të fillojn punimet dhe besoje në afat rekord para fillimit të dimrit të përmbylljen gjithë punimet.” Zakonisht në këtë periudhë kjo rrugë është më shumë e frekuentuar. Banorët janë të ndarë, disa thonë se punimet duhet të fillojnë të paktën me 1 shtator e disa mendoj se 15 gushti është koha e duhur.Anketa Me këtë projekt pritet që të ruhet identiteti dhe autenticiteti i Rrugës së Butiqeve apo i Çarshisë së Epërme. Kjo rrugë në të kaluarën ishte shumë e njohur dhe e frekuentuar nga qytetarët për artizanalet megjithatë sot bizneset që ndodhen aty nuk kanë punë sikur para disa viteve.TV KOHA

Continue Reading

Më të lexuarat