Connect with us

Lajme nga vendi

Boçvarski për iniciativën për konfiskimin e Gerasimovskit: Është mirë, por duhet të përpunohet

Published

on

Kryetari i Komunës Qendër, Goran Gerasimovski, ka zhvilluar një takim me ministrin e Transportit dhe Lidhjeve, Blagoj Boçvarski, në të cilin ka prezantuar Iniciativën për rregullimin, konfiskimin dhe ripërdorimin e objekteve të ndërtuara pa leje.

Kjo iniciativë mori përkrahje të plotë nga Bordi Drejtues i BNJVL-së, ndërsa javën e kaluar ia prezantova ministrit të Drejtësisë, Krenar Loga, nga ku edhe ai mori mbështetje të qartë. Në vend që të merremi me zhvillimin e komunës, duhet të rrënojmë objektet, për shembjen e të cilave komuna nuk ka mjete të mjaftueshme. Synimi i kësaj iniciative është që të ndërhyhet në dy ligje: Ligji për trajtimin e objekteve të paligjshme dhe Ligji për menaxhimin e pasurisë së konfiskuar.

Kryetari Gerasimovski ministrit Bochvarski ia prezantoi edhe gjendjen me zgjidhjen e objekteve pa leje në Shqipëri, veçanërisht në bregdet, për çka me atë rast është themeluar Organi Nacional – Inspektorat, me kompetencë për rrënimin dhe konfiskimin e objekteve të ndërtuara pa leje.

Sipas ministrit Boçvarski tri momente janë vendimtare, gjegjësisht fuqizimi i shërbimeve inspektuese, rritja e gjobave për ndërtimet pa leje, si dhe punësimi i personave juridikë privatë, të cilët do të veprojnë si inspektorë të jashtëm, sipas marrëveshjes me komunat.

Besoj se heqja e objekteve nuk do ta zgjidhë plotësisht problemin. Por unë qëndroj pas nismës dhe mendoj se është mirë të hapet një diskutim i gjerë për këtë temë. Për mendimin tim, iniciativa është e mirë, por duhet të përpunohet në disa pjesë. Është thelbësore të forcohen shërbimet e inspektimit, të ndërhyhet në Ligjin për tokën ndërtimore duke rritur gjobat dhe duke punësuar kompani të jashtme që do të ndihmonin shërbimet komunale në trajtimin e objekteve të kategorisë së dytë, thotë Bochvarski, duke shtuar se duhet thënë një herë “të ndaloni” ndërtimet ilegale. .

Advertisement

Kryetari Gerasimovski dhe ministri Boçvarski kanë biseduar edhe për iniciativën 70/30, me të cilën në Ligjin ekzistues për tokë ndërtimore, nëse dikush ka 30% të tokës, mund ta rindërtojë parcelën me pjesën e mbetur prej 70%.

“Ne kemi propozuar një iniciativë për të ndryshuar këtë shifër dhe nëse zotëroni 70%, ju mund të formoni më tej 30% të mbetur.” Këtë iniciativë vitin e kaluar ia dorëzova BNJVL-së, ku mori mbështetje unanime dhe tashmë është dorëzuar për shqyrtim në Ministrinë e Transportit dhe Lidhjeve, nga ku së shpejti presim përgjigje konkrete dhe hapa për veprime të mëtutjeshme”, tha Gerasimovski.

Advertisement

Lajme nga vendi

Është rihapur për qarkullim vendkalimi kufitar “Bogorodicë”

Published

on

Vendkalimi kufitar “Bogorodicë” është rihapur dhe funksionon normalisht, njofton Ministria e Punëve të Brendshme (MPB) . Kalimi është mbyllur përkohësisht sot për shkak të zjarrit në anën greke të kufirit. Për shuarjen e zjarrit kanë ndërhyrë 39 zjarrfikëse me dy ekipe këmbësorie, 12 automjete dhe një helikopter.

Deri në normalizimin e qarkullimit në vendkalimin kufitar Bogorodicë – Evzoni automjetet janë devijuar në vendkalimin kufitar “Dojran”. Në kamerat e Ndërmarrjes Publike për Rrugët Shtetërore vërehej se në dalje të shtetit ndodhen tre rreshta të automjeteve që presin në dalje të shtetit dhe nuk lëvizin.

Continue Reading

Lajme nga vendi

(VIDEO)Vazhdimi i bulevardit V.S Bato në Tetovë do të realizohet në dy faza

Published

on

Vazhdimi i bulevardit V.S Bato në Tetovë do të realizohet në dy faza. Faza e parë është deri në lagjen Drenovec, respektivisht deri tek ish fabrika e Tullave, ndërsa faza e dytë duhet të realizohet deri në fshatin Poroj. Aktualisht është duke u punuar në fazën e parë, ku janë duke u vendosur kanalizimi atmosferik dhe fekal, rrjeti I ujësjellësit, ndërsa më pas do të vazhdohet edhe me asfaltimin dhe me ndriçimin publik. Nga komuna e Tetovës thonë se për fazën e parë janë siguruar mjetet ndërsa për fazën e dytë do të kërkohet ndihmë nga qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut. Krahas punëve në teren në vijim e sipër është edhe procesi I shpronësimit të pronave private. “Për sa I përket këtij bulevardi, aktualisht është duke u bërë kanalizimi atmosferik, njëkohësisht ka filluar edhe shpronësimi I pronave, ku janë 38 lëndë për shpronësim.Pasi të përfundohet faza e parë që përfshinë kanalizimet, asfaltimin dhe ndriçimin publik ku vlera totale e fazës së parë kushton reth një milion euro, më pas do të vazhdohet edhe me fazën e dytë por, pasi që është një projekt që kushton më shumë do të duhet të kërkohet mjete nga qeveria për të përmbyllur këtë buevard”, deklaroi Besarta Ramadani, zëdhënse e komunës së Tetovës. Ndryshe, Bulevardi “Vidoe Smilevski – Bato” apo vazhdimi i bulevardit industrial nga qendra sportive e deri tek rruga për te kazerma, është përuruar në vitin 2021,ndërsa ka kushtuar gjithsej 1 milion euro kurse mjetet janë siguruar përmes bankës botërore. Ky bulevard është një ndër arteriet kryesore të komunikacionit për trafikun e stërngarkuar në rrugët e qytetit të Tetovës dhe kishte për qëllim që të evitojë kaosin në pjesët kryesore, sidomos për automjetete që vijnë nga Shkupi dhe Gostivari dhe desticnacion nuk e kanë Tetovën, por rrugën regjionale Tetovë-Jazhincë dhe anasjelltas.Paralelisht në Tetovë zhvillohen edhe dy projekte, njëri prej te kazerma e Tetovës e deri tek dalja në rrugën Tetovë-Jazhincë dhe qarkorja e Tetovës nga autostrada Tetovë-Shkup e deri në fshatin Neprshten. Të gjitha këto tre segmente rrugore nëse përfundojnë brenda disa viteve, do të jetë shpëtim për Tetovën sidomos për automjetetet e rënda të cilët nuk do të duhet që të hyjnë brenda në qytet por do të shfrytëzojnë njërën prej këtyre tre rrugëve.Qarkorja e Tetovës filloi këtë vit, pak para zgjedhjeve dhe sipas paralajmërimeve do të duhet të përfundojë vitin e ardhshëm. TV KOHA

Continue Reading

Lajme nga vendi

(VIDEO) Punët në rrugën e butiqeve fillojnë më 15 gusht

Published

on

Rruga e Butiqeve pritet të fillojë të rikostruohet kah mesi i muajit gusht, thotë kryetari i komunës së Tetovës Bilall Kasami. Rikostruimi i kësaj rruge është shtyer disa herë, filimisht për shkak të pandemisë, pastaj për shkak të rritjes së çmimit të materialeve, ndërsa kishte edhe prolongim të punëve për shkak të mos dhënies së lejes së punëve nga ana e policisë. Kryetari i komunës së Tetovës thotë se punimet do të fillojnë me 15 gushtë , afat që deri më tash është duke u shtyre nga viti 2022 kur edhe kryetari Kasami nënshkroi me ish ministrit të Vetëqeverisjes Lokale Risto Penov. Bilall Kasami- kryetar i komunës Tetovës “ Në rrugën e butileve është dashur të fillojnë punimet por me kërkesë të banorëve të zonës për shkak të përvojave më të hershme që nuk realizoheshin punimet në kohë , kërkuan që punimet të nisin pas largimit të mërgimtarëve dhe dakordimi është pas 15 gushtit të fillojn punimet dhe besoje në afat rekord para fillimit të dimrit të përmbylljen gjithë punimet.” Zakonisht në këtë periudhë kjo rrugë është më shumë e frekuentuar. Banorët janë të ndarë, disa thonë se punimet duhet të fillojnë të paktën me 1 shtator e disa mendoj se 15 gushti është koha e duhur.Anketa Me këtë projekt pritet që të ruhet identiteti dhe autenticiteti i Rrugës së Butiqeve apo i Çarshisë së Epërme. Kjo rrugë në të kaluarën ishte shumë e njohur dhe e frekuentuar nga qytetarët për artizanalet megjithatë sot bizneset që ndodhen aty nuk kanë punë sikur para disa viteve.TV KOHA

Continue Reading

Më të lexuarat