Connect with us

Lajme nga vendi

Ruskovska: Prokurori Publik nuk mund të përzihet në lëndët konkrete të prokurorëve

Published

on

Kryetarja e Prokurorisë për Ndjekjen e Krimit të Organizuar, Villma Ruskovska, konteston raportin e përgatitur nga Prokuroria Publike e Lubomir Joveskit, lidhur me bastisjen në Drejtorinë e Policisë Financiare.

Ruskovska për “Alsat” tha se prokurori publik nuk ka të drejtë ligjore të ndërhyjë në trajtimin e rastit konkret.

Paraprakisht, Prokuroria Publike ka njoftuar se ka konstatuar parregullsi tek prokurorët që kanë bërë kontroll në punën e Arafat Muaremit.

Nga atje shtojnë se janë kërkuar informacione të caktuara nga prokurorët, por Ruskovska mohon që edhe ajo të jetë thirrur për të dhënë deklaratë.

Advertisement

“Vetëm njëri nga prokurorët publik ka vepruar në detyrë dhe ka ofruar informacionin e kërkuar. Refuzimi për të dhënë informacionin e kërkuar për të përcaktuar faktet e trajtimit të çështjes konkrete, mbështet dyshimin për mospërputhje në veprim”, thonë nga PTHP.

“Jo, nuk më është kërkuar të jap deklaratë”, tha Vilma Ruskovska – Kryetare e Prokurorisë për Ndjekjen e Krimit të Organizuar.

Më tej, nga Prokuroria Themelore Publike njoftojnë se personat e Drejtorisë mbi të cilët është kryer bastisja kanë autorizime policore, prandaj, për ta mund të veprojë vetëm Reparti i specializuar për ndjekjen e veprave penale, të kryera nga persona me autorizime policore.

“Sipas kësaj, tre prokurorët publik nga Prokuroria Themelore Publike për ndjekjen e krimit të organizuar dhe korrupsionit që kanë vepruar në këtë lëndë ndërsa nuk janë pjesë e Repartit të specializuar, pa kompetencë kanë vepruar lidhur me kallëzimin penal. Prokurori publik i Republikës së Maqedonisë së Veriut tregon se lënda duhet të vendoset në regjistër përkatës dhe sipas orarit t’i jepet prokurorit publik, që është i sistemuar në Repartin e specializuar”, thanë nga PTHP.

“Shtrohet pyetja nëse drejtori ka autorizime policore duke pasur parasysh që e emëron Qeveria. Sidoqoftë, lënda mund të bartet nga një regjistër në tjetër dhe kjo është e ligjësuar”, theksoi Villma Ruskoska- kryetare e Prokurorisë për ndjekjen e krimit të organizuar.

Advertisement

PTHP ka vërtetuar parregullsi edhe gjatë kërkesës për bastisje, që e ka miratuar gjykatësi kompetent.

“Kallëzimi anonim penal dhe gjetjet konkrete në të, pa u mbështetur me asnjë dëshmi apo mjete tjera, mund të jenë shkak për nisjen e procedurës penale, por kjo nuk siguron nivel të caktuar të besueshmërisë se do të gjenden gjurmë të veprës penale apo lëndë të rëndësishme për procedurën penale që të ketë baza për kërkimin e bastisjes së hapësirave të organit shtetëror ose bastisje të personit”, u shprehën nga PTHP.

“A ka bazë për dhënien e urdhrit për bastisje vendos gjykata e jo prokurori publik. Nëse dikush ka vlerësuar se bastisja është joligjore, ka mundur të dorëzojë ankesë pranë Këshillit penal të gjykatës. Me sa e di unë, ankesë e tillë s’është dorëzuar”, theksoi Villma Ruskoska- kryetare e Prokurorisë për ndjekjen e krimit të organizuar.

Joveski sot ka obliguar Ruskovskën tërësisht ta hetojë veprimin për këtë lëndë dhe t’ia dorëzojë informacionet për lëshimet dhe faktet për përgjegjësi të mundshme./Alsat/

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lajme nga vendi

Saiti: Vendimet e Gjykatës Kushtetuese doemos të respektohen

Published

on

Vendimi i Gjykatës Kushtetuese duhet të respektohet. E lexova deklaratën e tyre dhe është e vërtetë, ato nuk përcaktojnë pagën, por kanë korrigjuar dispozita që sipas tyre konsiderojnë se mund të korrigjohen, deklaroi kryetari i Shoqatës së gjyqtarëve, Xhemali Saiti.

Në pyetjen e gazetarëve në kuadër të Konferencës së sotme të gjyqtarëve 2023, me rastin e 31 Marsit – Ditës së gjyqësorit, Saiti theksoi se çështja është nëse shteti për momentin ka kapacitete ekonomike për t’i përmbushur ato kërkesa.

“Kjo mënyrë e përllogaritjes së pagës e cila ekzistonte deri më tani është bllokuar me një dispozitë e cila duhej të ketë karakter të përkohshëm, por ajo dispozitë ka që zbatohet tashmë 15 vite. Çështje tjetër është se a ka për momentin shteti kapacitet ekonomik për t’i përmbushur këto kërkesa, atë çështje me siguri e dinë njerëz nga qeveria dhe mund të përgjigjen”, tha Saiti.

Ai shprehu edhe indinjatën e tyre për mospërmbushjen e obligimeve të Qeverisë ndaj gjyqtarëve lidhur me rritjen e pagave.

Advertisement

“Ju e dini se jemi në një proces të gjatë negociatash me Qeverinë, duke hequr dorë nga kërkesat tona legjitime që të miratohet Ligj për pagat e gjyqtarëve i cili një ditë para vendimit të Gjykatës Kushtetuese u dorëzua në Komisionin para Kuvendit dhe u bllokua përmes amendamenteve, pastaj pasoi vendimi i Gjykatës Kushtetuese”, sqaroi Saiti, duke shtuar se pushteti ekzekutiv dhe legjislativ duhet ta përmbushin obligimin e tyre.

Gjykata Kushtetuese me vendim për shfuqizimin e dy neneve të Ligjit për paga dhe kompensim të funksionarëve, mundësoi rritjen e pagave të funksionarëve shtetërorë për 78 për qind. Me vendimin, përveç kryeministrit, presidentit, kryetarit të Kuvendit dhe të gjithë kryerësve të funksioneve publike përfshihen edhe gjyqtarët kushtetues.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Zhduket një vajzë 12-vjeçare nga Shkupi, prindërit e saj kërkojnë ndihmë

Published

on

Një vajzë 12-vjeçare nga Shkupi është zhdukur që nga dje. Thirrje për ndihmë kanë publikuar edhe prindërit që kanë denoncuar rastin në polici mbrëmjen e djeshme në rrjetet sociale.

Familja e 12-vjeçares Anisa Ajro nga Shkupi që nga mëngjesi i sotëm është në kërkim të saj në rrjetet sociale dhe janë lënë numra telefoni që kushdo që e sheh të telefonojë të afërmit e saj. Të dhënat zyrtare thonë se vajza është larguar disa herë nga shtëpia dhe me ndihmën e policisë është kthyer pranë familjes.

“Më datë 30.03.2023 në Stacionin Policor Bit Pazar në ora 20:30, E.A.(38) ka raportuar se vajza e tij A.A.(12) ka ikur, ndërsa rreth orës 22:00 G.O.(39) ka lajmëruar se vajza e tij ka ikur vajzën MK (15). ). MK dhe më parë në disa raste ajo është larguar nga shtëpia dhe është kthyer mbrapsht. “Po merren masa për gjetjen e personave”, tha MPB për “A1on”.

Advertisement
Continue Reading

Lajme nga vendi

Në rrugën magjistrale Shkup-Bllacë gjendet një trup i pajetë

Published

on

Në rrugën magjistrale Shkup-Bllacë, mbrëmë rreth orës 23:30 (30.03.2023) është denoncuar se tek qarkorja në Vizbeg është gjetur një trup i pa jetë, pa kokë. Në vend ngjarje ka dalë ekip i mjekësisë ligjore dhe prokuror publik.

Sipas informacioneve të para, me siguri bëhet fjalë për migrant ilegal i cili është rrëzuar nga kamioni në të cilin ka qenë duke udhëtuar, ndërsa më pas është shkelur nga një makinë e rëndë që nuk është ndaluar në vendin e ngjarjes. Më tepër informacione pritet gjatë ditës.

Continue Reading

Më të lexuarat