Connect with us

Lajme nga vendi

Personat me nevoja të veçanta në Tetovë pa kushte për aktivitete sportive | VIDEO

Published

on

Personat me nevoja të veçanta në Tetovë, të cilët dëshirojnë që të meren me sport, nuk kanë kushte të mjaftueshme. Ata janë të diskriminuar nga institucionet të cilët kanë krijuar ambiente sportive por jo edhe për personat me nevoja të veçanta. Në Tetovë mungojnë hapësirat adekuate për këta persona, nuk ka fusha sporti të përashtatura ku ata do të mund të zhvillojnë aktivitete sportive, transmeton Televizioni KOHA.

Kështu, një prej tyre është edhe Agron Hajredini, i cili meret në mënyrë aktive meret me sport. Por, kushtet ku ai duhet që të trajnohet nuk janë aspak adekuate, sidomos në natyrë. Përderisa gjatë muajve të dimrit ai arrinë që të trajnohet në sallë sportive, gjatë periudhës së verës mungojnë hapësirat adekuate sportive. Si person me nevoja të veçanta, atij i duhen edhe kushte të veçanta, të cilët i mungojnë:

“Për më shumë kushte kemi nevojë, te kemi më shumë salla për vrapim, për ushtrime, shtigje, sepse kur ngrohet salla, ushtrimet i bëjmë në jashtë dhe atje duhet ma shumë kushte. Presim që të fillojmë tek Universiteti i Tetovës”, tha për Televizionin KOHA Agron Hajredini, pjesëmarrës në olimpiadën speciale.

Trajneri Ifraim Luta, i cili çdo të shtunë meret me aktivitete sportive për personat me nevoja të veçanta, thotë se Tetova dhe kjo kategori e qytetarëve nuk ka kushte adekuate për trajnim, sidomos gjatë verës. Trajnimet në kuadër të Shoqatës Aktiv Life i ndjekin disa persona me nevoja të veçanta. Trajneri Luta kërkon më shumë përkrahje nga institucionet:

Advertisement

“Ne si shoqatë nuk e kemi marrë guximin që të punojmë jashtë, sepse nuk kemi park adekuat, ku mund të zhvillojmë aktivitete, sepse duhet edhe më shumë vollunter, sepse duhet të ketë kushte, që fëmijët mos të lëndohen, pavarësisht se kemi parqe, duhet që të ketë zhveshtore, toalete që seancat stërvitore ti bëjmë pa pengesa.Pra, ne si shoqatë, në mungesë të kushteve nuk kemi marrë guxim të punojmë jashtë edhe pse është shumë e nevojshme. Ka nevojë për më shumë objekte sportive, sepse vetëm shkollat e mesme kanë salla sportive, kurse shkollat fillore nuk kanë salla, ose janë shumë të vjetra dhe pa kushte elementare”, tha për Televizionin KOHA Ifraim Luta Trajner.

Këta persona kanë nevojë që të kyçen edhe në aktivitete sportive, pasi që deri më tani përveç arsimit inkluziv në drejtim të avancimit në aspektin sportiv nuk është bërë mjaftueshëm, thonë edukatoret speciale:

“Kohëve të fundit fëmijët me nevoja të veçanta sa i përket arsimimit, janë në shkolla inkluzive por sa i përket aktiviteteve sportive akoma nuk janë kyçur sepse duhet shumë punë dhe kushte” tha për Televizionin KOHA Shejnure Elmazi, edukatore Speciale.

Personat me nevoja të veçanta deri diku janë të pranuar në shoqëri por u mungojnë kushtet elementare që edhe ata të ndjehen pjesë e barabartë e shoqërisë, thonë njohësit e këtyre rrethanave:

“Nuk kanë kushtet e nevojshme që i nevojiten një personi me autizëm, që të ëprparojë dhe të shfaq aftësitë e veta në shoqërinë tonë” thotë për Televizionin KOHA Agnesa Besimi, profesoreshë.

Advertisement

Kryetari i komunës së Tetovës Bilall Kasami për Televizionin KOHA u shpreh se punohet në drejtim të përmirësimit të kushteve për këta persona.Ai përmend edhe parkun inkluziv, ndërsa premton rregullimin e hapësirave adekuate sportive për personat me nevoja të veçanta:

“Konform angazhimit tonë për të krijuar më shumë kushte për të gjithë qytetarët, kemi punuar edhe për krijimin e kushteve për personat me nevojat e veçanta, ashtu që ne jemi në parkun e dedikuar për këta persona, sidomos për fëmijët, që është një park inkluziv, është i dyti që e kemi ndërtuar në Tetovë dhe do të vazhdojmë të përmirësojmë kushtet edhe më shumë për këta persona”, tha për Televizionin KOHA Bilall Kasami, kryetar i komunës së Tetovës.

Përderisa për sportistët tjerë ka vende adekuate për marrje me sport, personat me nevoja të veçanta nuk i kanë këta mundësi.Kësisoji, Agron Hajredini, para dy vitesh kishte marrë pjesë në olimpiadën speciale që u mbajt në Abu Dabi, ndërsa këtë vit do të marrë pjesë në olimpiadën speciale që do të mbahet në Berlin të Gjermanisë nga 12 deri më 26 qershor. Ai mer pjesë në atletikë, në disiplinën, vrapim deri në 50 metra dhe kërcim.Tashmë ai stërvitet çdo të shtunë me trajnerat që të jetë në formë të mirë edhe pse ka mungesë të kushteve për trajnim adekuat.

Projekti është finansuar nga Bashkimi Evropian, Programa ”Komisioni për Antidiskriminim e kryen rolin e tij preventiv dhe promovues” që e realizon Qendra Maqedonase për bashkëpunim Ndërkombëtar MCMS.

Gazetar: Urim HASIPI
Kameraman: Agon Ameti
Realizoi: Tv Koha – Tetovë

Advertisement

 

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat