Site icon Tetova Expres

Aleksandar Spasov, Cvetanka Ivanova, Arbër Ademi dhe Remzi Mehmedi janë caktuar anëtarë të grupit punues për ndryshime kushtetuese.

Ministria e Drejtësisë pritet të shpallë sot përbërjen e grupit të punës për ndryshimet në Kushtetutë. Afati i dhënë nga Ministria e Drejtësisë institucioneve dhe partive politike në shkresën për të emëruar përfaqësuesin e tyre në grupin e punës ka skaduar në mesnatë.

Për momentin bëhet e ditur se presidenti i shtetit në grupin punues do të përfaqësohet nga profesori i Fakultetit Juridik, Aleksandar Spasov, i cili është këshilltar i tij juridik. Zëvendëskryeministri për Çështje Evropiane Bojan Mariçiq tha se Sekretariati për Çështje Evropiane do të marrë pjesë aktive në grupin punues, por deri dje pasdite nuk është bërë i ditur emri i përfaqësuesit që do të përfshihet në grupin punues për ndryshime kushtetuese. Ministria e Punëve të Jashtme duhet të kishte emëruar një ekspert në grupin e punës.

LSDM njoftoi se në grupin punues do të përfaqësohen nga Cvetanka Ivanova, sekretare aktuale e përgjithshme e Kuvendit dhe ish-deputet i Bashkimit Demokratik për Integrim, deputeti Arbër Ademi, deputeti i Aleancës për Shqiptarët Remzi Mehmedi, ndërsa përfaqësuesi i saj njoftoi se Besa do të të delegohen.

VMRO-DPMNE, Alternativa, Leftica, PPM dhe Aleanca Demokratike njoftuan se nuk do të marrin pjesë në grupin punues.

Kryeministri Dimitar Kovaçevski tha se ndryshimet kushtetuese janë diçka që është obligim i vendit tonë në pjesën e anëtarësimit në BE dhe se prej tij pritej se cilat parti do të marrin pjesë dhe cilat nuk do të marrin pjesë në grupin punues të krijuar në Ministri. të Drejtësisë.

Advertisement

Ne kemi dy koncepte në vend – një koncept është partitë politike që mbështesin Maqedoninë, anëtare e NATO-s dhe BE-së, dhe kemi një grup të dytë të partive politike të udhëhequra nga e majta dhe pengu i tyre VMRO-DPMNE, këtë e thashë edhe më herët. shtator të vitit të kaluar, të cilat janë kundër anëtarësimit të vendit në NATO dhe BE. Dhe kjo është vërtetuar në histori, tha Kovaçevski.

Ai shtoi se “përmirësimi i standardit të jetesës, futja e institucioneve demokratike në një nivel më të lartë, anëtarësimi në BE, nuk mund të jenë peng i karrierës së një personi, por janë detyrim i të gjithë deputetëve në Kuvend. për të marrë vendime që do të sigurojnë të ardhmen evropiane të brezave të tanishëm dhe të ardhshëm”.

Pasi të bëhen ndryshimet në Komisionin pranë Ministrisë së Drejtësisë, ato do të kalojnë në një dëgjesë publike para komunitetit akademik, para sektorit joqeveritar, komunitetit të biznesit, mediave, për njohjen e qytetarëve dhe më pas procedurën parlamentare. do të fillojë në Kuvend, ku ka komision kushtetues dhe i kalon procedurat që vlejnë për amendamentet kushtetuese, tha Kovaçevski.

Ai përkujtoi se këto nuk janë amendamentet e fundit kushtetuese, sepse, ka theksuar ai, para hyrjes në BE ka pasur ndryshime kushtetuese kur janë dhënë një pjesë e kompetencave të Bashkimit Evropian, siç ka bërë çdo shtet.

Dhe ky nuk është votimi i fundit i dy të tretave në rrugën drejt BE-së. Ne kemi përpara, bazuar në raportet e shqyrtimit që do të marrim, një reformë në drejtësi – për këtë duhen dy të tretat, një reformë në prokurori, një reformë në administratën publike, një reformë të decentralizimit dhe për këtë unë. themi se ky proces nuk mund të mbahet peng i një personi, as procesi i një personi, një partie apo një qeverie. Ky është një proces në të cilin duhet të marrin pjesë të gjithë sepse qytetarët meritojnë të jetojnë në një vend anëtar të BE-së, por këtu në shtëpi, jo të jetojnë në një vend anëtar të BE-së dhe të shkojnë të punojnë jashtë vendit, theksoi Kovaçevski.

Advertisement

Partia më e madhe opozitare VMRO-DPMNE përmes një komunikate ka përsëritur qëndrimin e liderit të saj Hristijan Mickoski se nuk do të ketë ndryshime kushtetuese në këtë përbërje parlamentare dhe sepse “në mungesë të projekteve reale, LSDM dhe BDI janë si pllaka e thyer gramafoni. me ndryshime kushtetuese”.

Për gjashtë vjet e gjysmë nuk ka pasur asnjë projekt të madh. Maqedonia për gjashtë vjet e gjysmë po zhytet në varfëri, gjysmë milioni njerëz jetojnë me 150 denarë në ditë, ndërsa qeveria që nuk ofron të ardhme po kalon nga koncesioni kombëtar në koncesion kombëtar. partia opozitare.

Qëndrimi i VMRO-DPMNE-së, theksojnë, është vendimtar dhe nuk do të ndryshojë – nuk do të ketë ndryshime kushtetuese.

LSDM-ja dhe BDI-ja folën për Kushtetutën e Kroacisë, kur ne thamë se duhet kopjuar si model, ata replikan, kuptohej sa evropiane janë. Të gjitha gënjeshtrat dhe shpifjet dolën në dritë, ishte e qartë se cili ishte qëllimi. Amendamentet kushtetuese nuk mund të bëhen pa konsensusin e popullit maqedonas, nuk ka konsensus, theksoi VMRO-DPMNE.

Advertisement
Exit mobile version