Site icon Tetova Expres

Berbock: Marveshja për ndryshimin e kushtetutës nuk duhet të përdoret në garën e popullaritetit ose për të fituar zgjedhjet

Nëse nuk dëshironi që të gjithë të rinjtë të shkojnë në Evropë, atëherë duhet ta sillni Evropën këtu, tha sot shefja e diplomacisë gjermane Analena Berbok në konferencën e përbashkët për media me kolegun e saj maqedonas Bujar Osmani.

“Dëshiroj të shpreh respektin dhe njohjen time se deri ku Maqedonia e Veriut ka ndjekur vazhdimisht rrugën evropiane. Ne e dimë se çfarë kompromisi dhe lëshime keni bërë për të gjitha këto, duke filluar nga ndryshimi i emrit të vendit, deri në arritjen e marrëveshjes për ndryshimin e Kushtetutës verën e kaluar. E di që marrëveshja që keni arritur me Bullgarinë nuk ka qenë e lehtë për ju dhe prandaj po ju drejtohem të gjithë atyre njerëzve që ende ndjejnë njëfarë shqetësimi për këtë. Kushtetuta nuk është diçka që ndryshon vazhdimisht, por këto janë hapa të rëndësishëm, dhe kjo është arsyeja pse unë mund të kuptoj se ka një debat për të – veçanërisht kur bëhet fjalë për identitetin dhe historinë, gjuhën dhe kulturën e dikujt, tha Berbok.

Sipas saj, prandaj është shumë e rëndësishme “në momente të tilla kur bëhet fjalë për identitetin të mos ketë debate bardh e zi, por të flitet ndryshe në politikë”.

– Ishte e rëndësishme dhe domethënëse që ju hapët këtë rrugë, veçanërisht në lidhje me sfidat e veçanta. Me këtë vendim të guximshëm politik, negociatat për anëtarësim mund të fillojnë zyrtarisht dhe me këtë vendim politik dhe kapital politik, ju i keni dërguar një sinjal të qartë të gjithë rajonit – ne duam pranimin në BE dhe do të bëjmë gjithçka që është e nevojshme për këtë. Kur është fjala për zbatimin e asaj që është rënë dakord dhe kur Kushtetuta duhet të ndryshohet vërtet, atëherë unë mund t’ju inkurajoj – përdorni të gjitha mjetet në dispozicion për të vazhduar procesin në muajt në vijim, në mënyrë që të mos dështoni në këtë pengesë kryesore. , theksoi Berbok.

Ndryshimi i dakorduar i Kushtetutës, theksoi Berbok, nuk duhet të bëhet mollë politike e sherrit në garën e popullaritetit në votime apo garën në të cilën partia mund të ketë ndonjë avantazh në fund të zgjedhjeve.

Advertisement

Osmani, nga ana e tij, theksoi se ministri gjerman vjen në një periudhë vendimtare për vendin, kur Maqedonia e Veriut kryeson këtë vit OSBE-në dhe dy platformat rajonale, e cila, siç theksoi, flet për pozicionin e ri rajonal të vendit. .

“Gjermania vazhdon të jetë një nga partnerët më të fortë të integrimeve evropiane të rajonit dhe në këtë kontekst dua të falënderoj për mbështetjen e fuqishme dhe të vazhdueshme që e merr edhe vendi ynë”, tha Osmani.

Sipas tij, viti 2030 është një synim ambicioz por i arritshëm për integrimin në BE të të gjitha vendeve nga Ballkani Perëndimor.

– Maqedonia e Veriut ka marrë obligime që duhet t’i përmbushë dhe negociatat me BE-në për anëtarësim duhet të vazhdojnë. Këtë herë varet vetëm nga ne. Unioni nuk e integron Qeverinë, por gjithë shtetin bashkë me opozitën dhe secili prej nesh duhet të mbajë përgjegjësi për këtë proces dhe këtu llogarisim në mbështetjen e miqve tanë evropianë, theksoi Osmani.

Gjermania, shtoi Osmani, është partneri ynë tregtar numër një, me të cilin kemi shkëmbimin më të lartë tregtar.

Advertisement

– Vitin e kaluar arriti në mbi pesë miliardë euro dhe vazhdon të rritet, dhe investimet më të mëdha të huaja vijnë nga Gjermania në vend me mbi 200 kompani gjermane të pranishme në tregun tonë. Prandaj dëshirojmë që këtë bashkëpunim ta kurorëzojmë duke krijuar një partneritet strategjik mes dy vendeve, theksoi Osmani në konferencën e përbashkët për media me shefin e diplomacisë gjermane Berbock.

Exit mobile version