Connect with us

Lajme nga vendi

Maqedonia “kampion” për çmimet e larta

Published

on

Maqedonia “shpallet kampion i rajonit” me rritje të çmimeve prej 20,4% për shpenzimet e banimit, ujit, rrymës, gazit dhe derivateve. Sipas të dhënave të Entit Shtetëror të Statistikave, pas nesh është Serbia me një rritje prej 18.4%, pastaj Kroacia me 16.5%, Mali i Zi me 15.6% dhe Sllovenia me 13.3%. Krahasimi i çmimeve të konsumit tregon se në Maqedoni, në raport me vendet tjera, çmimet kanë shënuar rritje. Ministri i Ekonomisë Bekteshi tha se pas ulej së çmimit të rrymës do pasojë edhe uljet e çmimeve të artikujve ushqimorë, por nga prodhuesit ushqimor që përfituan nga kjo ulje, thonë se lënda e parë që e importojnë ka kosto të lartë si dhe transporti, të cilët gjejnë arsye për ti mbajtur çmimet e larta. Bekteshi tha se një nga zgjidhjet në planin afat gjatë për stabilizimin e tregut nga kriza është rritja e pagave.

“Ministria e Financave, MPPS dhe resorët ekonomike janë fokusuar që të rrisin pagat edhe në sektorin privat, mundësisht edhe në atë publik me të vetmin qëllim që të rrisim standardin jetësor të gjithë qytetarëve të RMV-së. Pritshmëritë në bazë të dhënave preeliminare që i kemi nga Enti statistikave tregojnë që paga minimale do të jetë diku rreth 20,000 denarë që nëse e krahasojmë atë që e kishim para 5 viteve është dyfish më e madhe, ku kishim pagë minimale 9,900 denarë”, deklaroi Kreshnik Bekteshi, Ministër i Ekonomisë.

Amerikanët erdhën për ta krijuar “Listën e Zezë”, paralajmëron presidenti …
Por shifrat thonë se rritja e kostos së jetesës është rritur nga 20-30% krahasuar vetëm me vitin e kaluar, dhe nuk mund të merret për bazë rritja 100% e pagës minimale për 5 vite, kur ushqimet bazë kanë qenë dy fish më lirë, psh: buka ishte 20 tani është 40 denarë. Por ekspertët ekonomik mendojnë ndryshe.

“Vet menaxhimi i situatës nga qeveria duhet të bëhet në mënyrë që tu del në krah vetëm kategorisë që janë në situatë jashtëzakonisht të rëndë. Por jo vetëm me ndihma monetare që jepen si subvencione. Por duhet të hapen vende të reja të punës, kualifikim të kuadrit si forcë e re e punës duke krijuar një lloj balanci ndërmjet operatorëve ekonomik dhe nga ana tjetër qytetarët, që të bëhet një strategji jo vetëm afat shkurte por të jetë e qëndrueshme edhe për një situatë afatgjate”, deklaroi Abil Baush, Ekspert ekonomik.

Sipas statistikave, rritje e kostove të ushqimeve dhe pijeve joalkoolike në Maqedoni vjet arriti në 29.8%, ndërsa kostoja më e lartë ishte në transport 16.1%, krahasuar me vendet e rajonit, duke pasur parasysh se pagat janë më të ulëtat në rajon si në sektorin publik ashtu edhe në atë privat. Pak më mirë i kemi punët në shpenzimet e veshmbathjeve. Sipas të dhënave Maqedonia vjet nuk ka shënuar rritje të çmimeve në shitjen e rrobave, këpucëve dhe aksesorëve tjerë. Sivjet ka tendencë të rritjes për 3,3%, siç është evidentuar edhe shtrenjtimi i kostove në Serbi për 6,8%, dhe në Kroaci edhe për 7,7% për veshmbathje. /Alsat.mk

Advertisement
Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat